Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Eerst zien, dan geloven

Cees wacht nog even met short gaan

De mensen die op Trump gestemd hebben, zijn waarschijnlijk heel blij dat hij allerlei beloftes nakomt. Los van de uitvoerbaarheid van het plan om een muur neer te zetten en de buurman ervoor te laten betalen, vraag ik me af of het nu echt slim is om een goede buur en handelspartner te schofferen.

De Verenigde Staten handelt voor 520 miljard dollar per jaar met Mexico. En naast de handelseffecten en dus economische effecten heeft het ook consequenties voor de arbeidsmarkt. Door minder goedkope arbeidskrachten, worden de Amerikaanse producten duurder en kan de eigen bevolking minder kopen.

Nu zijn de Mexicanen nummer één, maar de Chinezen zijn binnenkort ook aan de beurt. En ook dan is het effect dat heel veel producten alleen maar duurder worden. 

Hoewel de wereldhandel ernstig in gevaar is gekomen ging de transportindex gewoon omhoog. Eerdere verkoopsignalen werden weer teniet gedaan. Nu lijkt het vooralsnog op een dubbele top maar we moeten dus weer wachten op bevestigingen omlaag.

Grafiek transportindex

 

Terug in de tijd

Ook vraag ik me af of ik nog wel zo graag op vakantie ga naar een land waar ze officieel mensen discrimineren op geloof en dat omdat ze zogenaamd terrorisme willen vermijden. Het doet mij denken aan de film The Siege, waarin iedereen met een ander geloof in de Verenigde Staten uiteindelijk werd opgesloten.

Op zondag was het laatste nieuws dat buitenlanders die op bezoek waren geweest in de Verenigde Staten alle website die ze hadden bezocht moesten opgeven en al hun contacten uit hun telefoon moesten delen met de Amerikaanse autoriteiten...

Een ander verhaal waar ik niet achter sta is dat Trump de abortusklinieken en andere pro-abortusstichtingen van geld af heeft gesneden. Ik denk nog steeds dat mensen dit niet voor de lol doen en dus brengt hij veel mensen die geen gebruik meer kunnen maken van abortusmogelijkheden ernstig in de problemen.

Ook vind ik het raar dat Trump aan een kant bezig is de Verenigde Staten terug te trekken uit Irak en tegelijk lokale militairen aldaar opleidt. Is het dan handig dat zij weten dat ze nooit welkom zijn in de Verenigde Staen?

Ook vraag ik me af hoe dit nieuws wordt ontvangen in Iran en in de Verenigde Arabische Emiraten? Stimuleert dit neit juist terrorisme in plaats van dat het een oplossing is?

Grafiek Amerikaanse Dow Jones Index

 

Maar wat we er als Europeanen ook allemaal van vinden de beurs ging er op omhoog. Ik ben mijn Amerikaanse belangen wat aan het afbouwen. Naast de Verenigde Staten dat beurstechnisch dus goede zaken doet zit China ineens weer tegen de Twindicatorlijn en dus mogelijk ook ineens weer een koop geeft.

Grafiek Chinese Shanghai Index

 

Het land van de rijzende index Japan heeft ook al weer een koopsignaal gegeven. Nu betekent dit niet dat ik nu ineens helemaal long zit en volop mee doe omhoog? Nee ik laat die gekte maar een beetje langs me heen gaan. Maar ben dus ook even niet groot short.

We moeten even wachten tot het shortmoment weer voorbij komt.

Grafiek Japanse Nikkei 225 Index

 

Wat wel weer negatief voor de beurs is is dat de lange rente in de Verenigde Staten weer oploopt. Een hogere rente is negatief voor de beurs. Houd daarom de TLT in de gaten.

Grafiek Amerikaanse lange rente

 

Vorige week draaide de EB-indicator ineens weer naar long. De indicator had eerder een verkoop gegeven. Kortom de AEX zit nog steeds vast in de consolidatie. Voor mij als actieve belegger allemaal dodelijk saai.

Grafiek EB-indicator AEX Index

 

De Eurostoxx 50 geeft hetzelfde beeld als de AEX

Grafiek Eurostoxx 50 Index

 

Nou toch maar even een aandeel dat geprofiteerd heeft van de Trump-ideeën om een muur te bouwen: Caterpillar. Het aandeel ging al eerder op de plannen om de infrastructuur, pijpleidingen, et cetera aan te leggen omhoog op de beurs.

Ik blijf er vanaf want Trump verteldt niet altijd echte waarheden. Dus eerst maar eens zien en dan geloven.

Grafiek aandeel Caterpillar

 

Nu is het letterlijk en figuurlijk te koud voor shorts en dus heb ik even geen positie in de Amazons, de Facebooken en andere dure aandelen. Maar ik sta wel nog steeds klaar om alsnog short te gaan.

Grafiek aandeel Amazon

 

Toch zijn er wel aandelen die verkoopsignalen geven. Neem BMW, dit bedrijf verkoopt ook veel auto’s in de Verenigde tatenS. Mogelijk zijn de Duitsers en de andere buitenlanders de volgende waar Trump een handelsoorlog mee gaat beginnen? Wat het ook is, BMW is even een sell.

Grafiek aandeel BMW

 

Een ander aandeel waar ik verkoopsignalen in heb, is het sympathieke Binck. Ze hebben last van minder actieve Belgen (beurstax en winsttax), probleempjes bij Alex, concurrentie en steeds meer regeldruk vanuit de autoriteiten die hogere kosten met zich mee brengen die niet direct door te rekenen zijn naar de klant.

Ook is de volatility laag en dus is er minder handel.

Grafiek aandeel Binck Bank

 

Ik zei het al de bewegelijkheid is laag. De volatility-index VIX staat zelfs onder de 10. En dat terwijl er toch een hoop staat te gebeuren in de wereld. Puts zijn goedkoop en dus mag u natuurlijk al wel hier en daar kleine plukjes puts op indices kopen.

Grafiek volatiliteitsindex VIX

 

IJsvissen?

Ik zit klaar om weer short te gaan maar wacht nog even af. Geduld is een schone zaak. Het is zoals Livermore altijd zei: "There is a time to go long, a time to go short and there is a time to go fishing."

Dus ondanks het eventuele ijs ga ik gewoon even vissen.

PS voor diegenen die toch heel positief zijn over Amerika zou ik zeggen lees dit onderzoek eens over de schulden in de Verenigde Staten en bedenk dan hoe positief dat echt is? 


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

 1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
 2. jan '17 Mindf*ck 34
 3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 ttroo 30 januari 2017 10:08
  Zelf heb ik de zone van de VIX tussen de 12 en 12.50 laten staan. De VIX moet eerst de 12 halen voordat er een (significante) beweging wordt voorbereid. Vandaag mogelijk een 1e poging voor de VIX. Ze staan inmiddels 5% in plus, maar daar moet nog veel meer bij! De FTSE doet zijn/haar naam eer aan. Ze zijn aardig op zoek naar een bodem. Kijken we naar Arabie, dan doet Qatar en Turkije het goed. Uiteraard doet Kuwait een record poging met stijgingen achter elkaar. Kijken of de DAX eindelijk gaat terugtrekken. De Nasdaq draait als een tierelier. Vandaag een eerste aanzet voor de terugtrekking? Wat Trump doet, weten we, verwachten we, maar de meesten laten zich toch verrassen. Apart. Eerst was ie een topper en nu weer een flopper. Tja. Wat verwacht je van hem? Periodiek zag ik wel dat de shorters het probeerden, maar hun pogingen werden continue onder de noemer Trump teniet gedaan. Vandaag weer een poging. Gaat die nu wel lukken? Het lijkt het eerste uur op. Maar we zitten pas in het tweede uur. De dag duurt nog langer dan 2 uur handel.
 2. [verwijderd] 30 januari 2017 10:09
  Dat dhr. Trump een beetje 'labiel' is geloof ik wel want enerzijds zich terugtrekken uit de wereld, anderzijds mensen aanstellen die het geloof prediken dat de wereld horig is aan de VS. Ook schijnt een CALEXIT beweging te bestaan in de VS om California los te weken uit de USA-pact. Dit alles naast berichten in Chinese kranten dat China zich voorbereid op oorlog of al dat gedaan heeft, is een teken aan de wand. Wie schoot moslims neer in Canada? Invallen in Oostenrijk op zoek naar salafisten die wat zouden willen doen. De dollar verder omhoog? Onrust in Griekenland duurt maar voort en wat zou dat want onder controle?
 3. euco 30 januari 2017 11:32
  "PS voor diegenen die toch heel positief zijn over Amerika zou ik zeggen lees dit onderzoek eens over de schulden in de Verenigde Staten en bedenk dan hoe positief dat echt is?".

  De gemiddelde schuld per huishouden van US$ 132,000 is niet zoveel hoger dan die in Nederland: fd.nl/ondernemen/1110523/bijna-ton-sc...
 4. Maan Arkenbosch 30 januari 2017 11:52
  De Draghi drukpers shot is sterker dan de hoge KW verhoudingen en de magere winsten.De ECB komt met haar negatieve drukpers bijwerkingen en de oplopende inflatie/rente, de bank perikelen in Griekenland en Italië en de oplopende Trump/VS rente in een moeilijker parket. Ondertussen zit de E.U./ECB angstig naar de komende verkiezingen te kijken. Ik denk dat de clan rondom Trump hem meer in het gareel gaat krijgen. Wanneer de komende jaarcijfers en vooral vooruitzichten niet best zijn, nu de beleggers flink voor de muziek zijn uitgelopen, is het WEG WEZEN!!!
 5. FW Ta-183 Huckebein I 30 januari 2017 13:26
  "Door minder goedkope arbeidskrachten, worden de Amerikaanse producten duurder en kan de eigen bevolking minder kopen".

  Door meer banen voor Amerikaanse arbeiders hebben ze meer geld en kan de eigen bevolking meer kopen.

  "Ook vraag ik me af of ik nog wel zo graag op vakantie ga naar een land waar ze officieel mensen discrimineren op geloof en dat omdat ze zogenaamd terrorisme willen vermijden.

  Hoeveel EU-burgers gaan wel niet naar Turkije? Daar worden ook mensen gediscrimineerd om hun geloof, en wordt oorlog gevoerd tegen de eigen Koerden-burgerbevolking, zogenaamd om terrorisme te vermijden.
  ps: Trump discrimineert geen geloof, hij kijkt nl. niet naar geloof maar nationaliteit/residentie. Net zoals 16 moslimlanden die burgers met een Israelisch paspoort aan de grens weigeren....

  "Een ander verhaal waar ik niet achter sta is dat Trump de abortusklinieken en andere pro-abortusstichtingen van geld af heeft gesneden"

  In het buitenland ! waarom zou de US-belastingbetaler op moeten draaien voor abortus in Afrika? Als er mensen zijn die dat een goed doel vinden mogen ze het steunen, van hun eigen geld ! Niets makkelijker om solidair te zijn met andermans geld....

  "Ook vraag ik me af hoe dit nieuws wordt ontvangen in Iran en in de Verenigde Arabische Emiraten? Stimuleert dit neit juist terrorisme in plaats van dat het een oplossing is?"

  Iran? je bedoelt het land dat terrorisme actief met geld, wapens en training ondersteunt? Ik noem slechts Hezbollah en Hamas...Iran dat bovendien zelf ook burgers om hun paspoort aan de grens weigert!
  VAE? Het land dat Assad in Syrië steunt, mensen om hun paspoort aan de grens weigert?

  Hypocrisie was nog nooit zo groot....
 6. FW Ta-183 Huckebein I 30 januari 2017 13:50
  quote:

  korbe007 schreef op 30 januari 2017 10:09:


  Wie schoot moslims neer in Canada?


  Een lokale krant meldt dat een van de verdachten een kalasjnikov bij zich had. De Canadese zender CBC voert een ooggetuige op die de kreet ‘Allahu akbar’ (‘God is groot’) zou hebben gehoord. Een van de aanslagplegers is geïdentificeerd als een Marokkaan, melden lokale media (bron: Elsevier.nl)
 7. kolenboer 30 januari 2017 14:48
  Moeten ze hier ook doen, niemand er meer in uit die landen. Als ze dat 10 jaar geleden hadden gedaan hadden we nu niet bang hoeven te zijn voor aanslagen.

  Verder hoor ik niemand praten over het feit dat 16 landen een inreisverbod hebben voor joden. Waar zijn al die linkse rascisme roeptoeters? Ik heb ze er nog nooit over horen klagen.

  Erdogan stopt er onterecht. 100000 in de gevangenis. Waar zijn de linkse mensen om te demonstreren? Ik heb ze niet gezien.
 8. forum rang 9 objectief 30 januari 2017 14:52
  quote:

  euco schreef op 30 januari 2017 11:32:


  "PS voor diegenen die toch heel positief zijn over Amerika zou ik zeggen lees dit onderzoek eens over de schulden in de Verenigde Staten en bedenk dan hoe positief dat echt is?".

  De gemiddelde schuld per huishouden van US$ 132,000 is niet zoveel hoger dan die in Nederland: fd.nl/ondernemen/1110523/bijna-ton-sc...  Er is een verschil....onze pensioenopbouw per huishouden is veel en veel hoger...kortom: een vergelijking die volkomen mank loopt.
 9. forum rang 9 objectief 30 januari 2017 15:01
  quote:

  kolenboer schreef op 30 januari 2017 14:48:


  Moeten ze hier ook doen, niemand er meer in uit die landen. Als ze dat 10 jaar geleden hadden gedaan hadden we nu niet bang hoeven te zijn voor aanslagen.


  Erdogan stopt er onterecht. 100000 in de gevangenis. Waar zijn de linkse mensen om te demonstreren? Ik heb ze niet gezien.


  Ben je bang voor aanslagen!! dan ben je wel een uitzondering in Mederland.

  Erdogan kun je beter niet kwaad maken met "onze" immigranten..linkse mensen zijn
  niet gek.
 10. forum rang 6 ttroo 30 januari 2017 15:52
  O... is vandaag DE Dag dat de beurzen een keer breken. Pfoe. Het gaat meteen hard naar beneden. Je hebt ff de stoelriemen niet vast. En de beurzen duikelen al. De VIX vliegt omhoog. Ze moeten door de 12-grens heen en het liefst een paar tienden hoger dan dat! Wat een interessante dag vandaag!
 11. forum rang 6 ttroo 30 januari 2017 16:33
  Ik denk dat de markten naar Kuwait hebben gekeken. Die steeg achter elkaar zo'n beetje continue. Dat ie van lagere koersen komt, dat zien we soms niet meer. Maar vandaag deed ie een flinke min. De tegenhanger is de Nasdaq. Niet in de vorm van soort bedrijven, maar wel in de zin dat de Nasdaq niet meer te stoppen leek. Tot vandaag! Going Down en het gaat best hard naar beneden. Alhoewel het lijkt te stabiliseren nu. AEX op de 479. Er lijkt een (tijdelijke) bodem te zijn, maar nog een uur handel te gaan. Slaan de shorters nog meer toe in het laatste uur of komen de Long Ones terug?
 12. Philip Wallage 30 januari 2017 18:50
  Cees,

  Je geeft aan da tje niet graag op vakantie gaat naar een land waar ze officieel discrimineren? Maar eerder deed je dat wel. Naar mijn idee heb je genoten in de Verenigde Arabische Emiraten.

  Onwetendheid?

  zestien islamitische landen verbieden al tientallen jaren alle Israëli’s de toegang tot hun land. Acht landen verbieden zelfs de toegang aan mensen alleen om het feit dat die in Israël zijn geweest.

  De zestien landen zijn: Algerije, Bangladesh, Brunei, Irak, Iran, Jemen, Koeweit, Libanon, Libië, Maleisië, Oman, Pakistan, Saoedi-Arabië, Soedan, Syrië en de Verenigde Arabische Emiraten.

  Dat betekent dat bijvoorbeeld de meeste van de bijna een miljoen Joden die verdreven zijn uit de Arabische landen, hun geboortegrond niet kunnen bezoeken.
 13. kolenboer 30 januari 2017 21:28
  quote:

  Philip Wallage schreef op 30 januari 2017 18:50:


  Cees,

  Je geeft aan da tje niet graag op vakantie gaat naar een land waar ze officieel discrimineren? Maar eerder deed je dat wel. Naar mijn idee heb je genoten in de Verenigde Arabische Emiraten.

  Onwetendheid?

  zestien islamitische landen verbieden al tientallen jaren alle Israëli’s de toegang tot hun land. Acht landen verbieden zelfs de toegang aan mensen alleen om het feit dat die in Israël zijn geweest.

  De zestien landen zijn: Algerije, Bangladesh, Brunei, Irak, Iran, Jemen, Koeweit, Libanon, Libië, Maleisië, Oman, Pakistan, Saoedi-Arabië, Soedan, Syrië en de Verenigde Arabische Emiraten.

  Dat betekent dat bijvoorbeeld de meeste van de bijna een miljoen Joden die verdreven zijn uit de Arabische landen, hun geboortegrond niet kunnen bezoeken.


  Dat is pas echt rascisme, inreisverbod voor een bepaald ras. Niemand die zich er druk over maakt. Hoeft ook niet, moeten die landen zelf weten maar dan vraag ik me wel af waarom iedereen zich er druk over maakt als de VS het doet.
 14. forum rang 6 ttroo 31 januari 2017 12:01
  De VIX ging gisteren hele lange tijd door de 12 heen, zelfs een hoge 12 werd genoteerd op de borden. Maar ze konden het (weer) niet houden. Ze moeten echt de 12 punten grens veroveren. Ze staan er (weer) op. De shorters zijn op individueel vlak niet echt dichterbij gekomen bij de long ones. Die voorsprong van de long ones is nog steeds enorm te noemen. Oftewel willen de shorters dichterbij komen, dan moeten ze een VIX laten zien van minimaal een 12 en het liefst een zelfde rode dag als gisteren. Voorlopig zie ik groen.
 15. Maan Arkenbosch 31 januari 2017 13:35
  Het is wel erg vreemd dat Trump zo als racist verketterd wordt.Hij voert gewoon eerdere voorstellen van Obama uit. Als er een volksgroep discrimineert dan zijn het de moslims wel. 18 Moslim landen hebben een in reis verbod in hun land,voor Israël inwoners.Dan worden vrouwen,lesbiennes,homo-s en Christenen continu vernederd. Opmerkelijk is ook dat 60% van de criminelen in een cel, buitenlandse gelukzoekers en vluchtelingen zijn, terwijl zij een aanzienlijk kleinere groep binnen de bevolking uit maken. Afgezien van de soms jarenlange forse kosten aan opvang en uitkeringen, legt e.e.a. een miljarden claim op ons BNP.
 16. forum rang 6 ttroo 31 januari 2017 16:58
  Nou. Ze wagen weer een goede poging vandaag, de shorters dan. Het duurde ook vandaag weer een lange tijd. Maar eenmaal de rode richting gevonden, drukken de shorters door. Ook Amerika doet een duidelijke rode dag. Hier kan Trump niet de oorzaak van zijn. Hij heeft alleen ideeen geuit, nog niet eens plannen en de hele wereld zit in Amerikaanse aandelen of ging in Amerikaanse aandelen. Ze komen nu (tijdelijk) met een kat in de zak terug. Tja. Waar ligt eigenlijk het echte probleem. Niet bij Trump. Want die gedraagt zich zoals hij altijd zich gedraagt heeft, althans wat ik dan van de tv zie. In het echt weet ik dat uiteraard niet. Maar eerst moet de dag om. Want gisteren gingen de Amerikaanse beurzen aan het slot nog aardig in herstel. Apple komt vanavond, als ik het goed gelezen hebt. Ik zie trouwens de rente flink doorstijgen. Op zich positief, maar als ie zo hard stijgt, dan vliegt de rente straks door naar de maan. Dat is niet de bedoeling. Prettige (na)middag + avond.
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: indices, VIX, transportindex, TLT

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 17 sep
  789,49
  -1,09% -8,66
 2. Amazon.com 17 sep
  3.462,520
  -0,74% -25,720
 3. 80,460
  -2,20% -1,810
 4. Caterpillar 17 sep
  199,750
  -1,89% -3,850
 5. 3.613,97
  +0,19% +6,87
 6. 0,00
  0,00% 0,00
 7. 30.500,05
  +0,58% +176,71

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links