Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Fondsvergelijking BNP Paribas Obam versus Robeco

Strijd der oudgedienden

Zondag 20 november was het precies tachtig jaar geleden dat de wereld kennismaakte met het fonds Obam. Het wereldwijde aandelenfonds was opgericht om het kapitaal van Franse nonnen uit handen van de Franse overheid te houden.

Obam staat voor Onderlinge Beleggings en Administratie Maatschappij. Na de oorlog, toen de nonnen hun geld inmiddels hadden teruggehaald, kende het beursgenoteerde fonds meerdere eigenaren, uiteindelijk eindigend bij BNP Paribas waardoor de officiële naam van het fonds nu BNP Paribas OBAM is.

Het fonds Robeco is opgericht door een groep welvarende Rotterdamse ondernemers. Later werd het fonds ook opengesteld voor particulieren. Robeco staat voor Rotterdamsch Beleggings Consortium. De timing om met Robeco te beginnen kon niet veel slechter. Eind oktober begon de grote aandelencrisis.

Op 4 december 1929 startte Robeco zijn succesvolle avontuur. In 1969 was Robeco het grootste beleggingsfonds van Europa met een notering aan zeven beurzen.

De een of de ander

Voor Nederlandse particulieren die in aandelen wilden beleggen was de keuze lange tijd eenvoudig: wordt het Robeco of Obam? Robeco was het fonds dat weinig afweek van de index en een voorliefde had voor waarde-aandelen. Obam zat meer in groeiaandelen en was er al vroeg bij in Azië.

Jaap van Duijn, die het fonds Robeco van 1995 tot en met 2003 leidde, en Rolf Stout, fondsbeheerder van Obam in de periode 1990 tot 2010, waren beleggingsberoemdheden.

Maar dat was toen. Inmiddels is het niet meer vanzelfsprekend om het familiekapitaal in Robeco of Obam te steken. Daarvoor is de keuze tegenwoordig te groot. De Nederlandse markt is overspoeld geraakt met succesvolle buitenlandse fondsen.

De laatste jaren ontdekken steeds meer mensen het gemak van ETF’s (indextrackers).

Groeibeleggers

De verschillen tussen Robeco en BNP Paribas Obam zijn niet meer zo groot als ze ooit waren. Robeco is niet langer de indexhugger. Het fonds belegt onder leiding van Mark Glazener inmiddels vooral in groeiaandelen. De grote Amerikaanse techfondsen zitten allemaal in de portefeuille.

Ook Obam zoekt het onder leiding van portfoliomanager Sander Zondag in groeibedrijven. Aandelen die de portefeuille van Obam halen zijn volgens Zondag aandelen die zich in de juiste industrietrends ophouden, zoals bijvoorbeeld e-commerce, cybersecurity, big data, robotisering en biotech.

Ook tijdens mindere economische tijden moet het fonds volgens Zondag rendement kunnen maken “Ik ben positief omdat Obam is belegd in ondernemingen die ruimschoots sneller groeien dan de economische groei wereldwijd.”

Fondsvergelijking

Er is dus de nodige overlap tussen Robeco en BNP Paribas Obam. Beide fondsen beleggen wereldwijd in groeiaandelen. Beide hebben een notering aan Amsterdam en zijn genoteerd in euro’s. Maar wat zijn de verschillen?

Ik vergelijk de twee oudgedienden op basis van tien criteria. Voor het rendement ga ik niet verder dan drie jaar terug, omdat Sander Zondag pas in 2013 de baas werd over Obam.

1. Waardering Morningstar

 • Robeco: drie sterren
 • Obam: vier sterren

Stand: Robeco x Obam = 0-1

2. Rendement 3 jaar (gemiddeld per jaar)

 • Robeco: +10,8%
 • Obam: +11,5%

Stand: Robeco x Obam = 0-2

3. Rendement 12 maanden

 • Robeco: -0,2%
 • Obam: -2,1%

Stand: Robeco x Obam = 1-2

4. Dividend

 • Robeco: 2,9%
 • Obam: 2,2%

Stand: Robeco x Obam = 2-2

5. Kosten

 • Robeco: 0,64%
 • Obam: 0,61%

Stand: Robeco x Obam = 2-3

6. Risico

 • Robeco: 14,7
 • Obam: 15,1

Stand: Robeco x Obam = 3-3

7. Aantal posities (spreiding)

 • Robeco: 85
 • Obam: 55

Stand: Robeco x Obam = 4-3

8. Geografische verdeling (spreiding II)

 • Robeco: Verenigde Staten (56%), Europa (34%), Azië (7%)
 • Obam: Verenigde Staten (55%), Europa (32%), Azië (12%)

Stand: Robeco x Obam = 4-4

9. Koers/winst (waardering)

 • Robeco: 17,5
 • Obam: 18,5

Stand: Robeco x Obam = 54

10. Koers/cashflow (waardering II)

 • Robeco: 7,3
 • Obam: 12,1

Eindstand: Robeco x Obam = 6-4

Conclusies

Het Robecofonds wint op punten. Robeco rendeerde in het afgelopen jaar beter dan de grote concurrent Obam uit Amsterdam. Het Rotterdamse fonds keert ook iets meer dividend uit en is tevens minder risicovol.

De rijker gevulde portefeuille van Robeco is goedkoper gewaardeerd. Dat helpt in neergaande markten. Maar mochten de beurzen om een of andere reden gaan boomen, dan zal Obam waarschijnlijk harder stijgen.

Obam wordt hoger aangeslagen door Morningstar. Sinds Zondag bij Obam de beleggingsscepter zwaait, heeft het fonds meer rendement geboekt dan Robeco. Dat maakt de uitslag geflatteerd. Ondanks de mooie rendementen over de laatste drie jaar weten beide actieve fondsen niet de index te verslaan.

In geen van de gemeten periodes deden Robeco en Obam het beter dan hun benchmark. Dat is voor beleggers, die wereldwijde in aandelen willen beleggen, een reden om alsnog voor een ETF te gaan en daarmee de teloorgang van Neerlands beroemdste fondsen een extra zetje te geven.

Peildatum: 24 november 2016
Bron: Morningstar, PNB Paribas en Robeco


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

 1. Ja ECB, wat is het plan?
 2. Slotcall: Na het feest komt de kater
 3. Slotcall: ECB verlaagt inderdaad de rente, AEX sluit op hoogste stand

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. theo.vos 5 december 2016 15:07
  Obam's eigen site geeft gelukkig betere resultaten weer:

  Rendement OBAM

  Over de afgelopen 3 jaar t/m mei 2016 behaalde OBAM een rendement na kosten* van 42%.

  * In EUR, periode 1 juni 2013 tot en met 31 mei 2016, inclusief dividend.

  OBAM heeft, per ultimo 2015, de afgelopen 3 jaar een gemiddeld netto rendement (na aftrek van alle kosten) van ruim 15% behaald. In 2015 werd, maar liefst, een netto rendement van 17% behaald en hiermee liet het fonds haar benchmark met ruim 8% achter zich. Het fonds heeft daarmee een goed track record behaald, uiteraard biedt dit geen garantie voor toekomstige rendementen.

  OBAM geeft eveneens de koers aan die zich heeft ontwikkeld ten opzichte van de MSCI All Country World (NR). Met ingang van 1 november 2014 heeft OBAM de benchmark gewijzigd van MSCI All Country World (RI) in MSCI All Country World (NR). Zie www.obam.nu

  Het is zaak dat IEX juiste en te verifiëren resultaten weergeeft; zeker als zij meent een aansporing te moeten geven omtrent de teloorgang van Nederlands beroemdste fondsen.

  Theo Vos


6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.