Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Niet ABN, maar ING is Dé Bank!

Niet ABN, maar ING is Dé Bank!

De cijfers van ING zijn binnen, en zien er prima uit. Ondanks dat CEO Hamers in het begeleidende filmpje klaagt over lage rente, zwakke economische groei en regelgevingkosten, weet de bank zich er goed door heen te slaan.

 

 

De rentemarge loopt namelijk gewoon op de laatste kwartalen, waarmee een belangrijk deel van de winstgroei verklaard wordt.   

 

 

De regelgevingskosten zijn dit kwartaal juist flink afgenomen (van 105 naar 65 miljoen euro), de rentemarge weet ING goed te handhaven en de zwakke economische groei is niet af te lezen aan de lagere toevoegingen aan de stroppenpot (265 miljoen euro tegenover 307 miljoen euro vorig kwartaal).

 

 

Per saldo gewoon sterke cijfers, zeker gezien de macro-economische omstandigheden. Het sentiment rond banken is echter nog lang niet gedraaid. Gisteravond was ik bij een beleggingsclub in de Hoeksche Waard te gast. 

Ook daar proefde ik een aversie tegen banken, alhoewel men wel een paar ING's in portefeuille had. Het negatieve sentiment rond banken dit jaar ziet u terug in de verschillen tussen de verbeterende resultaten en de lagere koers. Met de groeten van Deutsche Bank:

 

 

En dan doet ING het nog redelijk goed ten opzichte van de peers. Maar dat is natuurlijk niet zo moeilijk als bij die Eurostoxx banken ook de Italiaanse en Duitse rommelbanken meegenomen worden:

 

 


ING wil digitaliseren

In België was de schok groot, en kondigde de regering al aan dat banken een noodfonds zouden moeten oprichten om bankmedewerkers die de dupe zijn van verdere digitalisering te kunnen begeleiden naar nieuw werk. 

Verdere digitalisering is het doel, en het langzaam ontwakende Belgische bankpubliek moet via het internet, of nog liever, via de smartphone, gaan bankieren, en niet de hele dag door op de bankfilialen rondhangen. 

 

 De langjarige grafiek van het aandeel ING. 

 

CEO Ralph Hamers weet als geen ander hoe het Belgische bankenlandschap er uitziet. De 50-jarige Hamers, sinds 1 oktober 2013 CEO van ING Groep, werkt al sinds 1991 voor de ING en was van 2011 tot zijn benoeming in de Executive Board in mei 2013 CEO van ING België en Luxemburg. 

Think Forward

ING is één van de voorlopers op bankgebied. De ontslagronde die 1,1 miljard euro kost wordt vergezeld van 800 miljoen euro aan investeringen om de bank zo digitaal als maar mogelijk te maken.

In het nieuwe beleidsplan, Think Forward genaamd, vertelt Hamers hoe de bankwereld er momenteel uitziet, en waar ING heen wil de komende jaren. 

De digitalisering is aan het versnellen, niet alleen in de bankwereld, overal om ons heen. Dit is een mooi grafiekje, waarin de opmars van de smartphone (mobile first) te zien valt. Dat gaat inderdaad erg hard. 2% handelt z'n zaken nog telefonisch (dat wil zeggen: bellend!), of op 't bankfiliaal af. 

En dit zijn dan nog de gemiddelden. U weet dat er recent nogal wat ophef was rond het besluit van ING om in België het personeelsbestand ernstig te reduceren. Volgens ING is België ready is voor the next transformation. Zouden ze daar ING België mee bedoelen, of meer het Belgische volk als geheel?

 

Ik heb twee jaar in België mogen werken bij De Tijd/De Belegger; wat mij opviel was dat de digitalisering minder dwingend aanwezig was dan bij ons. Belgen krijgen bijvoorbeeld nog veel meer fysieke post, en gebruikten geen tot nauwelijks Whatsapp.

Dat zit niet zozeer onder het Belgische bedrijfsleven, alswel onder de bevolking zelf. De krant De Tijd is één van de modernste van Europa. Tijd voor een inhaalslag dus.

Nu ze ons op voetbalgebied (tijdelijk) voorbij zijn gaat onze nationale voetbalsponsor ze ook op ander gebied voorthelpen. Kijk naar de huidige verschillen in bankbeleving.

Waar in Nederland alles allang via internet, en nu smartphone gaat, komen de Belgen nog braaf naar het bankkantoor, of plegen even een belletje. Bijzonder arbeidsintensief voor de bank, in casu ING.  

 

Kortom, de Belgische klanten worden met enige dwang het kantoor uitgewerkt en een telefoon in handen geduwd. Het aantal bankkantoren in België is dan ook bizar hoog in vergelijking met Nederland. De NOS berekende dat ING in België 1200 kantoren heeft, en in Nederland 244.  

Vijf keer zoveel bankfilialen

Het FD kwam met cijfers van onderzoeksbureau Locatus. Dat zegt dat België nog 5442 bankfilialen telt. In Nederland zijn dat er dat 1641. Volgens directeur Zandbergen is er in Belgie één bank per 2000 inwoners, en in Nederland één bank per 10.000 inwoners.

En in dit artikel (vastgoedjournaal) zegt Zandbergen dat binnen tien jaar zo goed als alle bankfilialen verdwenen zijn uit het straatbeeld. "Er valt simpelweg geen geld meer mee te verdienen", aldus Zandbergen. 

België en Nederland, Market Leaders

België en Nederland zijn de twee belangrijkste landen voor ING. Hier ziet u hoe de winst, en de RWA (Risk Weight Assets) per regio zijn verdeeld. 

 

Opvallend is de bijdrage van ING Duitsland. Met 10% van het risico wordt 18% aan de resultaten bijgedragen. Duitsland is voor ING dan ook de stip op de horizon. Het aantal kantoren in Duitsland is namelijk nagenoeg 0.

In Duitsland heeft ING ING-Diba, Direkt Bank, min of meer een internetspaarbank. ING was zelf zeer succesvol met het wereldwijd uitrollen van ING Direct eind jaren negentig, maar nam in Duitsland al in 1998 Deutsche Direktbank over.

Eerst nam het een belang van 49%, om in de jaren daarna het volledige eigendom te verwerven. Dat Diba is geen klein bankje, het is de elfde bank van Duitsland met 8,5 miljoen klanten. Het sponsort het Duitse basketballteam, hier ziet u de Duitse sterspeler Dirk Nowitzki (2m13) in actie. 

 

 

Vorige maand verbond de voormalige minister van Financiën, Peer Steinbruck, zich als adviseur aan Diba. ING Diba is dus eigenlijk de tegenpool van ING België. In Duitsland gaat in principe alles via internet of mobiel, en dat wordt het voorland van België, en ook van Nederland natuurlijk. 

Uitstaande leningen ING

Dan eens gekeken hoeveel geld ING eigenlijk uit heeft staan momenteel. ING onderscheidt daarbij verschillende regio's:

  • Market Leaders (NL, Belgie en Luxemburg)
  • Challengers (Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Spanje, Frankrijk en Italië)
  • Growth Markets (Polen, Turkije, Roemenië en de belangen in Aziatische banken)
  • Rest of World 

  

ING wil minder afhankelijk zijn van hypotheken. Of wil, in ieder geval, moet, want volgens het IMF leunt de Nederlandse banksector erg zwaar op de huizenmarkt, die ook nog eens overpriced is. Toch?

Hypotheekje erbij?

Toch heeft ING in het tweede kwartaal maar 3 miljoen euro als voorziening genomen op de Nederlandse hypothekenmarkt. In de praktijk valt dat allemaal dan wel mee. Het is de afgelopen jaren al behoorlijk minder geworden. Al is dat meer te danken aan de groei elders.

In 2013 (56% van 494) stond er 276,6 miljard euro uit in hypotheken, in 2016 (51% van 551) was dat 281 miljard euro. Over 4 jaar moet dat naar 48%. Maar ook dat zal in absolute zin weer hoger zijn dan de huidige 281 miljard euro. 

 

Dat banken hypotheken afbouwen is dan ook een fabeltje, ze leggen alleen de focus ergens anders, voornamelijk op Industry Lending, waar wat hogere percentages zijn te verdelen. 

Kredieten aan olie- en gassector

De sector die het het moeilijkst heeft momenteel is de olie- en gassector. Hoewel de olieprijs alweer een flinke rit gemaakt heeft vanaf de dieptepunten eerder dit jaar, wachten veel toeleveranciers aan die industrie nog steeds op de eerste grote orders dit jaar.

ING en ABN zitten ook zwaar in de olie. Bij ING valt dat onder het segment Industry Lending. Daar staat inmiddels ruwweg 19% aan leningen uit, 106 miljard euro. 35% daarvan zit in het segment Energy, Transport & Infrastructure.

Ook gij, ING!

Uit het jaarverslag van 2015 valt op te maken dat ING eind 2015 29 miljard euro aan leningen in die sector had uitstaan, waarvan 85% "not directly exposed to oil price risk".

De overige 15%, waar de offshore drilling-bedrijven onder vallen, wel. Dan hebben we het over 4,35 miljard euro. Wanneer die 30 dollar per vat van begin dit jaar zou blijven staan, noopt dat ING tot het nemen van meer voorzieningen.

Nu we alweer enige tijd rond de 50 dollar bivakkeren lijkt het ergste leed geleden. Sterker nog, een paar weken geleden maakte JP Morgan bekend de voorzieningen voor leningen aan de olie- en gassector alweer terug te schroeven.

Met andere woorden: eerdere voorzieningen werden weer teruggedraaid waardoor de grootste bank van Amerika een extra winst kon bijschrijven van 121 miljoen dollar.

 

Zeventien dienstjaren gemiddeld

Dan even weer terug naar de ontslagronde bij ING. Omdat men wil/moet digitaliseren moet oud, versleten personeel eruit, ten gunste van jonge, slimme ICT- en software-ontwikkelaars.

Ik las ergens dat van het huidige personeelsbestand het gemiddeld aantal jaren in dienst iets van 17 is. Door het bieden van een te hoog salaris, een goedkope hypotheek en allerlei prachtige emolumenten laten veel bankmedewerkers het wel uit hun hoofd elders te solliciteren. 

Dat heet gouden handboeitjes. Zelfs al zou je elders meer kunnen verdienen: als je je hypotheek moet oversluiten of over moet naar een normaal tarief, ben je per saldo achteruit aan het boeren.

Knaapen gooit knuppel 

Hier leest u een interessant interview (FD) met de personeelschef van ING, Hein Knaapen. Hij gooide de knuppel in het hoenderhok, door te stellen dat werknemers die de bank trouw blijven en beweren oranje bloed te hebben, in werkelijkheid overbetaalde, immobiele mensen zijn die afhankelijk zijn van diezelfde bank.

Het werd hem niet overal in dank afgenomen, maar u zult ongetwijfeld begrijpen wat Knaapen bedoelde. ING (dat geldt waarschijnlijk ook voor Rabo en ABN) zit opgescheept met veel overbetaalde mensen die onvoldoende, of helemaal niet, gekwalificeerd zijn voor het werk van de toekomst.

Die Knaapen moet trouwens uitkijken wat ie zegt, want zijn directe baas CEO Ralph Hamers werkt ook al 25 jaar voor ING, en die hoeven we ook niet als onderbetaald te classificeren.  

Knaapen zelf is al 32 jaar personeelschef, maar pas sinds 2012 voor ING. Eerder in zijn carriere was hij onder andere vijf jaar HR-baas bij een groot slachthuis. Dus met dat bijltje heeft hij wellicht eerder gehakt. 

Van balie-assistent naar C++-developer 

En opleiden en bijleren is één ding, maar van iemand die 25 jaar baliediensten heeft gedraaid op een bijkantoor maak je niet in een paar jaar tijd een Agile software C++-developer of hoe zoiets ook mag heten.    

Enfin, om er een eind aan te breien, ING wil door middel van verdere digitalisering de kosten nog veel verder omlaag dringen en dat is een streven wat de aandeelhouder als muziek in de oren zal klinken. 

Cost/income-ratio

De cost/income-ratio is, naast de kapitaalratio's natuurlijk, één van de belangrijkste metri geworden bij de banken. ING loopt daarmee voorop.  Het streven daarbij is een ratio van 50 tot 52%.

 

Om dat te halen wordt lastig, doordat de bankbelastingen en regelgeving tegenwoordig een flinke  hap uit de winsten nemen, maar het lijntje bij ING loopt in ieder geval in de goede richting.

Voorziening van 1 miljard

Daarbij kan ik u nu al verklappen dat dat het komende kwartaal helemaal mis gaat, want de bank neemt in KW4 een voorziening van 1 miljard euro waarmee de kosten van het ontslag van de 7000 FTE's moet worden gedekt. Maar, zoals overal, gaat ook hier de kost voor de baat. 

ING verplaatst eigenhandig de piketpaaltjes voor het Nederlandse bankwezen. Niet bang voor het Fintech-spook, maar wel op de eerste rij als er eentje wat leuks heeft.

 

 

Uiteindelijk komt bankieren neer op het aantrekken en uitlenen van geld. De mensen bereiken met een leuk appje is één ding, maar je moet er wel een apparaat achter hebben zitten. Een taxiritje (Uber) of een pizza (Takeaway) bestellen is wat anders dan een lening afsluiten. 

Dé bank

Alweer bijna een decennium geleden riep ABN Amro zichzelf uit tot Dé Bank. Het laatste woord, en dat heeft ie graag, is opnieuw voor Peter Verhaar, mede-oprichter van Alex Beleggersbank.

De man kan zich altijd heerlijk opwinden over onwetendheid en onkunde in de Nederlands media inzake banken. Zowel ABN Amro, en Rabobank nog meer, kijken met argusogen en een jaloerse blik naar ING. Die titel van Dé Bank gaat dan ook voorlopig naar ING. 

 

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 The Third Way... 31 oktober 2016 12:14
    Nico, allereerst wil ik stellen dat imho jij IEX een belangrijke kwaliteitsimpuls hebt gegeven, geapprecieerd!

    Bovenstaand stuk wijkt echter af. Zoals een bekende Duitse filosoof zijn brief naar een goede vriend begon: dit is een lange brief, excuses, ik had niet veel tijd.

    De belangrijkste aandachtspunten voor banken in het algemeen zijn:
    Op midden en langere termijn:
    - verdienmodel
    - cultuuromslag
    Hieronder hoort Fintech (en niet omgekeerd). Immers, technologie biedt de kans om uitgaande v/d klant de financiele dienstverlening opnieuw uit te vinden.

    Op kortere termijn:
    - HR en public affairs (ontslagbeleid);
    - toezichthouder, in casu zowel rente beleid als regulering.
    Hieronder hoort de lage rente en de door jou aangehaalde hypotheken. Immers, de focus op laatste heeft alles te maken met de dreiging dat die veel zwaarder op de bankbalans gaan wegen indien huidige voorstellen worden goedgekeurd, waardoor er bij ING een... kapitaalstekort ontstaat!

    Bij dit alles geldt dat ING op sommige plekken veel te hoge kosten heeft (zoals Belgie), wat veel te zwaar op de P&L weegt, zie C/I ratio. Een ROE van 9% (jazeker) is veel te laag. Daarom de drang om te modelleren naar het Duitse succes.

    De reden dat het laatste plan ook door aandeelhouders met gemengde gevoelens is onthaald, is dat zij gevraagd worden om bijna e2 mia uit te geven (herstructureringskosten en IT investering), met verhoogd risico (agv. sociale onrust en transformatie naar meer IT bedrijf) terwijl er geen betere rendementen worden beloofd op groepsniveau.

    Overigens wel op sectorniveau (zie individuele presentaties landen en sectoren Q2). En dat verschil heeft weer alles te maken met de onzekerheid gecreerd door de toezichthouder (terecht of niet).

    Indien je een beter inzicht wilt krijgen in bovenstaande problematiek, bestudeer eens de scandinavische banken zoals Nordea en Swedbank waar er al veel langer NIRP en hogere kapitaalseisen zijn, icm. een verder gevorderde technologische ontwikkeling. Overigens scoren die uitmuntend in vergelijking...

  2. forum rang 5 theo1 3 november 2016 15:40
    Ik heb ook niet zo veel tijd, dus ik reageer maar op één punt.

    Hieronder hoort de lage rente en de door jou aangehaalde hypotheken. Immers, de focus op laatste heeft alles te maken met de dreiging dat die veel zwaarder op de bankbalans gaan wegen indien huidige voorstellen worden goedgekeurd, waardoor er bij ING een... kapitaalstekort ontstaat!

    Dit waag ik te betwijfelen. De recente voorstellen komen er vooral op neer dat er minder kan worden geleend en meer moet worden afgelost. Dat betekent beide dus minder risico voor de bank. Door het aflossen wordt op termijn de gemiddelde hypotheek minder groot. Daardoor wordt de dekking van het onderpand vanzelf beter. Dat is alleen maar gunstig voor de banken.

    Ik zou eerder denken dat het lastiger zal worden om al het kapitaal op een verantwoorde manier winstgevend aan het werk te houden.
  3. Aquamarijn 7 november 2016 00:15
    Leuk reclame verhaal. Bij een recente test waarbij de maatstaven van de Amerikaanse stresstest voor banken werd gehanteerd was de ING inderdaad koploper. Zij komen namelijk 7,5 miljard euro te kort om de test te overleven. ABNAMRO en Rabo doen het slechter, die hebben elk maar 4,5 miljard te kort. Het is een schande, de zg. winst van de ING had direkt in de stroppenpot gemoeten.
  4. forum rang 5 The Third Way... 17 november 2016 13:10
    quote:

    theo1 schreef op 3 november 2016 15:40:

    Ik heb ook niet zo veel tijd, dus ik reageer maar op één punt.

    Hieronder hoort de lage rente en de door jou aangehaalde hypotheken. Immers, de focus op laatste heeft alles te maken met de dreiging dat die veel zwaarder op de bankbalans gaan wegen indien huidige voorstellen worden goedgekeurd, waardoor er bij ING een... kapitaalstekort ontstaat!

    Dit waag ik te betwijfelen. De recente voorstellen komen er vooral op neer dat er minder kan worden geleend en meer moet worden afgelost.
    ...
    Das op de locale buhne, ik refereerde naar de Basel IV discussie, een tegenstelling (lees: competitie) die vooral speelt tussen de VS en EU...

  5. forum rang 5 The Third Way... 19 december 2016 08:49
    Nog ff voor andere posters, hieronder het artikel van vandaag in het FD waarvoor ik Nico Inberg eerder waarschuwde na het pretartikel hierboven. Belangrijke omissie...

    Cor de Horde • Economie & Politiek
    Europese banken luiden noodklok over nieuwe regels

    Europese banken zeggen zich grote zorgen te maken over een compromis dat zich aftekent over nieuwe internationale buffereisen. Banken zeggen dat de eisen een ‘belangrijke restrictie’ zijn voor economische groei in Europa, zo schrijft de Europese Bankenfederatie (EBF) in een brief aan het Bazels Comité van Bankentoezicht, dat de regels voorbereidt.

    Onderhandelingen

    De brief toont aan dat de Europese poging de voorstellen voor nieuwe eisen af te zwakken, lijkt te mislukken. Banken gebruiken vrijwel dezelfde bewoordingen als eerder dit jaar, toen ze politici opriepen zich te bemoeien met de onderhandelingen. Die zijn technisch van aard, maar kunnen volgens banken grote gevolgen hebben voor de economie.

    Steen des aanstoots is voor de EBF de sterke inperking van de ruimte die banken krijgen om zelf, na overleg met de eigen toezichthouder, de risico’s te wegen die op hun balans staan. In de Bazelse voorstellen komt er een ‘vloer’, die bepaalt hoe ver de eigen modellen maximaal onder de standaardmodellen mogen liggen.

    karakter

    Die vloer is niet eerlijk, betogen de Europese banken. ‘Europa zou geen vloer moeten accepteren die banken en economie op een achterstand zet ten opzichte van regio’s die niet geraakt worden door zo’n vloer, met name de VS’, aldus de EBF in de brief.

    Weliswaar geldt de vloer voor zo’n beetje de hele wereld en ook voor de VS, maar de EBF wijst erop dat banken in Europa een heel ander karakter hebben. Belangrijkste verschil is dat banken hier de gewone hypotheken, waar doorgaans zeer lage verliezen op worden geleden, op de eigen balans houden. In de VS kunnen banken de hypotheken doorverkopen aan een overheidsinstelling en dat doen ze massaal. Vooral bij hypotheken is de risicoweging met eigen modellen veel lichter dan via standaardmodellen.

    Basel

    De EBF wijst er verder op dat banken in Europa sowieso al meer kapitaal moeten aanhouden van de eigen toezichthouder, de ECB, dan ‘Bazel’ voorschrijft. De EBF schrijft dat het Comité daar geen rekening mee lijkt te houden bij zijn poging de eisen voor alle regio’s in de wereld gelijk te trekken.

    Het Bazels Comité werkt twee jaar aan een bijstelling van de set eisen met de naam Basel 3. Het idee was om Basel 3, dat na de kredietcrisis is opgesteld en fors hogere eisen bevat dan de vorige versie van Basel, verder aan de kleden. Banken zouden minder ruimte moeten krijgen voor eigen modellen, omdat er mee geknoeid zou worden. Probleem is dat het voorstel vooral banken met veel hypotheken raakt, zoals de Europese en daarbinnen vooral de Nederlandse. Die zouden anderhalf tot twee keer zoveel kapitaal moeten aanhouden.

    Kapitaaleisen

    Amerikaanse toezichthouders willen per se de vrijheden van banken inperken, terwijl die inperking vooral Europa raakt. Bij een vergadering eind november van het Bazels Comité in Chili was er op dit punt nog geen akkoord. Sommige bronnen melden dat er gesproken wordt over een compromis om wel de omstreden vloer in te voeren, maar op een lager niveau dan de Amerikanen willen. Gedacht wordt aan 70 tot 75%, maar dat is volgens de Europese banken nog steeds veel te hoog. De impact op de kapitaaleisen zou zeer fors zijn.

    Zeker omdat, zoals de EBF in de brief schrijft, niet alleen de gewone kapitaaleisen afhangen van de risicoweging, maar ook de nieuwe eisen die gelden voor speciale obligaties die de bank beschermen als het misgaat.

    Onafhankelijk

    In januari vergaderen de hoogste toezichtbazen over de voorstellen. Het idee is dat zij een knoop doorhakken.

    Banken snakken naar duidelijkheid. Afgelopen jaar bleken zowel ABN Amro als ING in hun meerjarenplannen richting beleggers geen volledige duidelijkheid te kunnen geven, omdat ze zo afhankelijk zijn van ‘Bazel'.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links