Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Vopak-Exmar deal

De Vopak-Exmar deal

Vopak onderhandelt met Exmar over de overname van het belang van Exmar in een aantal LNG (vloeibaar gas)-projecten. Het gaat in het bijzonder om een viertal zogenaamde FSRU's (Floating Storage Regasification Unit), drijvende platforms waarmee vloeibaar gas kan worden omgezet en opgeslagen. 

Ze noemen dit ook wel 'hervergassingsschepen'. Om gas te transporteren wordt het vloeibaar gemaakt, omdat dat veel minder opslag vereist. Dat omzetten van gas gebeurt op deze schepen. Deze 'schepen' kunnen wel varen, maar liggen meestal op een vaste plek, voor het vervoer worden goedkopere schepen gebruikt.  

Gas heeft de toekomst

Vopak wil uitbreiden in de LNG-business, omdat het, net als Shell, denkt dat LNG meer toekomst heeft dan olie. De uitleg van Vopak op haar website:

"Vopak has earmarked storage and handling of LNG/gas as one of its strategic focus areas. Therefore Vopak is looking for strategic opportunities to strengthen its presence as a service provider in the LNG infrastructure market."

Vopak heeft al twee van dit soort terminals, maar die staan op vaste grond, eentje in Rotterdam, en de ander staat in Altamira, Mexico. De terminals die het nu van Exmar wil overnemen, zijn drijvend, voor de helft in eigendom van Exmar en brengen meteen geld in het laatje want de komende jaren zijn ze gewoon verhuurd.  

 

 

U ziet in het staatje hierboven (bron: Exmar.com) dat Exmar er momenteel 4 bezit, en eentje in aanbouw heeft. Dat wordt nog uitkijken voor ze, want die nieuwe is nog niet verhuurd, terwijl de opleverdatum ras dichterbij komt. 

De vier die Vopak wil overnemen zijn voor 50% in eigendom bij Exmar en heten de Excelsior, Excelerate, Explorer en de Express. Zo te zien heeft Exmar bij het zoeken naar de namen de grootste vinger in de pap gehad.  

 

    •  foto: www.exmar.com

 

Exmar heeft beleggers behoorlijk teleurgesteld de afgelopen jaren. U ziet in de grafiek dat sinds 2009, het dieptepunt van de beurs de afgelopen decennia, Exmar nog een steeds aan het ploeteren is. 

 

     •  Koersontwikkeling Vopak (groen) en Exmar (paars) afgelopen 10 jaar

 

Interview CEO

Wat dan weer niet hielp dit jaar, was dat grootaandeelhouder (46%) en CEO van Exmar, Nicolas Saverys, zich dit voorjaar bijzonder negatief uitliet over het bedrijf, en de vooruitzichten van de LNG-markt.

Saverys zei in een interview met Trends dat er een enorme omwenteling aankomt in de energiemarkt. Olie en gas zullen blijvend goedkoop blijven, en de afhankelijkheid van het Midden-Oosten is straks geschiedenis, aldus Saverys. 

Daarom wil de onderneming zichzelf heruitvinden. Saverys, in het Trends-interview:

 • "We hebben een technologische vooruitgang uitgebouwd en moeten verder in die niche investeren". De NG van Liquified Natural Gas is redelijk gemakkelijk te beheersen. De L is echter een zeer moeilijke business. Wij kunnen bouwen op onze innovatieve voorsprong. Van trading en zeevervoer zullen we evolueren als industrieel bedrijf. Dat is de toekomst."  

Exmar zit ondertussen nog aardig in de schulden. Zie het overzicht van de eigen website. De ratio net debt/Ebitda staat op een Altice-achtige 4,8.

 

 

Vandaar dat de deal bijzonder goed ontvangen wordt op de beurs van Brussel. Het brengt acuut geld in het laatje, waardoor de schuldenlast draaglijker wordt. Het aandeel Exmar stijgt vandaag met 10%. En dat, terwijl de deal nog helemaal niet, of moet ik zeggen, niet helemaal, rond is...

Hier ziet u een video van één van de vier targets van Vopak, de Explorer. Altijd mooi, dit soort beelden.

 

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

 1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
 2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
 3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links