Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Toen Joep, nu Jozef

Afgelopen maandag hebben twee minderheidsaandeelhouders van Begemann - voor de tweede maal binnen korte tijd - een verzoek ingediend bij de Ondernemingskamer om een onderzoek naar wanbeleid.

Deze twee aandeelhouders, samen goed voor circa 10% van het aandelenkapitaal, hebben daar ook alle reden toe. Na de overname door de Belgische zakenman Jozef van Waeyenberge lijkt Begemann zich van geen enkele corporate governance regel meer iets aan te trekken.

Ooit was Begemann het paradepaardje van ondernemer Joep van den Nieuwenhuijzen. Met financiële steun van zijn schoonfamilie Van der Valk lapte Joep Begemann begin jaren negentig creatief op tot een onderneming met een beurskoers van circa 90 euro.

Eind jaren negentig begon de overnamemachine te haperen en startte het verval. De participaties werden afgewaardeerd.

Informatievoorsprong
In 2000 besloot de algemene vergadering de onderneming zo spoedig mogelijk te vereffenen met een maximale opbrengst voor alle aandeelhouders. Het vizier van Van Waeyenberge is in deze zaak enkel gericht op het aanzienlijke belang dat Begemann bezit in Tulip. Met zijn openbaar bod verkreeg hij eind januari bijna 80% van de aandelen.

Daarmee kreeg hij ook significante zeggenschap over Tulip. De minderheidsaandeelhouders voeren vanaf die tijd felle oppositie, wat in december vorig jaar al leidde tot een enquêteprocedure en zelfs een procedure tegen de AFM. De VEB heeft destijds aangegeven dat het bod te laag was (onder de intrinsieke waarde) en dat het biedingsbericht onvoldoende inzicht bood in de waarde van Tulip.

Bovendien vermoedt de VEB dat André Deleye, destijds grootaandeelhouder van Begemann én president-commissaris bij Tulip, een duidelijke informatievoorsprong had ten opzichte van de minderheidsaandeelhouders van Begemann. Wat is er dan allemaal mis bij Begemann sinds Van Waeyenberge ten tonele is verschenen?

Met voeten treden
Een opsomming:

 • Van Waeyenberge omzeilt de aandeelhoudersvergadering bij de benoeming van bestuurders. Onder het mom van tijdelijk benoemt niet de aandeelhoudersvergadering, maar de raad van commissarissen (lees: Van Waeyenberge). achtereenvolgens twee tijdelijke bestuurders.

 • De huidige tijdelijk bestuurder Van den Berg is zelfs een oud-bestuurder van Tulip en verricht via zijn BV nog altijd betaalde werkzaamheden voor Tulip.

 • Als grootaandeelhouder en destijds enig commissaris controleert Van Waeyenberge de onderneming. De belangen van de minderheidsaandeelhouders zijn daarbij niet gewaarborgd.

 • Geen melding van naleving van de Code Tabaksblat in de jaarverslagen sinds 2004.

 • Begemann verstrekte voor de overname een lening aan (een vennootschap van) Van Waeyenberge om de overname te financieren.

 • Onder leiding van commissaris Van Waeyenberge verkocht Begemann onderhands 20 miljoen aandelen Tulip aan een onbekende Belgische vennootschap, zonder dat de aandeelhoudersvergadering daarvan in kennis werd gesteld.

 • In de aandeelhoudersvergadering van 16 november blijkt dat een wezenlijk vermogensbestanddeel van Begemann, te weten 17,7 miljoen warrants op aandelen Tulip, al op 11 september zijn verkocht aan de houdstermaatschappij van Van Waeyenberge.

 • De stelselmatige onvolledige informatieverstrekking aan de aandeelhouders. Zo blijken vele deelnemingen van Begemann nimmer in de jaarrekeningen vanaf 2002 te zijn vermeld.

  Op donderdag 14 december aanstaande lichten de beide minderheidsaandeelhouders hun verzoek om een onderzoek naar wanbeleid bij de Ondernemingskamer toelichten. In het kader van bovenstaande observaties acht de VEB een grondig onderzoek naar het beleid en de gang van zaken bij Begemann wenselijk.

  Niet vanwege de omvang van Begemann, maar vooral omdat de regels van goede corporate governance met voeten worden getreden.


  Peter Paul de Vries is directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Op moment van publicatie had De Vries geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom: klik hier.


 • Peter Paul de Vries was lange tijd directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en is nu directeur/grootaandeelhouder van Value8. Value8 bezit 56% van de IEX Group.

  De Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. Hij doet dat vooral in zijn hoedanigheid als investeerder, niet zoals voorheen louter als hoeder van aandeelhoudersbelangen en corporate governance.

  Auteur: Peter Paul de Vries

  Peter Paul de Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. De Vries was lange tijd directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en is nu directeur/grootaandeelhouder van Value8. Value8 is de hoofdaandeelhouder van IEX Group.

  Meer over Peter Paul de Vries

  Recente artikelen van Peter Paul de Vries

  1. jun '19 Wél positief over Fastned 11
  2. dec '13 2014: Balkenende – 436 – 3xZiyech 10
  3. sep '05 Sara ziet Abraham

  Gerelateerd

  Reacties

  1 Post
  | Omlaag ↓
  1 Post
  |Omhoog ↑

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

  Gesponsorde links