Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Auw!! Celyad -35%

Auw!! Celyad -35%

Celyad, het zal u ongetwijfeld weinig zeggen. Cardio3 Biosciences dan, doet dat een belletje rinkelen?

Het biotechbedrijf uit Belgie kwam vanmiddag met onderzoeksresultaten van de C-Cure therapie, een methode om stamcellen uit het beenmerg zodanig op te waarderen dat ze kunnen worden gebruikt als hartspiercellen.

Daarmee kan hartfalen worden aangepakt. Het grote voordeel is dat de patient niet landurig aan de pillen hoeft, maar daadwerkelijk wordt geholpen. De officiele lezing dan, van de website van Celyad:

....developed for HF indications and consists of a patient's own cells harvested from bone marrow, treated with the cardiopoietic growth factors and then re-injected into the heart. 

 

Biotech, het blijft moeilijk beleggen, maar u moet maar zo denken: uiteindelijk ontwikkelen ze medicijnen waar we een langer en beter leven mee krijgen, dus het mag af en toe wat kosten. 

Celyad vroeg vanochtend aan de Belgische beurswaakhond om een schorsing van de beurshandel, het zou met een persbericht komen. Kennelijk waren er gisteren al mensen die daar op wilden anticiperen want de koers ging om onverklaarbare redenen opeens 10% omhoog.

Later in de middag keerden de kopers op hun schreden terug, maar toch: opmerkelijk.

Rond het middaguur vandaag lukte het Celyad dan om het vanochtend al aangekondigde persbericht online te krijgen:

 

 

De handel werd uiteindelijk hervat rond 15.40 uur. De koper van gisteren had verkeerd gegokt. De onderzoeksresultaten waren onvoldoende significant om de werking van c-cure aan te tonen. Lees hier het hele persbericht (engels). De koers maakte een kleine duikeling:

 

 

Nieuwe kopers kregen vanaf 15.40 uur een korting van ruim 35% op de slotkoers van gisteren, 39,48 euro.

 

 

Terecht? De resultaten zijn wel een zware teleurstelling voor Celyad, al werd er ergens nog een lichtpuntje gevonden in een subonderzoekje. 

Niettemin heeft de groep nog wel voldoende geld in kas, en ook nog wel wat andere ijzers in het vuur. Of dat kansrijk is, wie zal het zeggen. Van C-Cure werd niettemin veel verwacht. Vorig jaar zomer piekte de koers nog rond de 70 euro. Met de kennis van nu kunnen we zeggen dat de beursgang op de Nasdaq, 15 juni vorig jaar, perfect getimed was.

Het fonds haalde 100 miljoen dollar op, het verkocht 1,460.000 nieuwe aandelen tegen 68,56 dollar per aandeel. In euro's destijds 60,25. 

Celyad noteerde voor het eerst aan de beurs op 4 juli 2013 tegen 16,65 euro per aandeel. Een schrale troost voor de zittenblijvers van gisteren: u staat nog steeds op winst. 50% in drie jaar is niet verkeerd. En natuurlijk vooral jammer dat de ontwikkelde therapie niet werkt.   

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

 1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
 2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
 3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
 1. Westvleteren 29 juni 2016 08:49
  Ik lees hier meerdere keren 'het medicijn werkt niet'
  Dat is wel heel kort door de bocht.
  Hartfalen is een zeer heterogene ziekte (lees: veel andere oorzaken), hopen dat het voor alle soorten werkt is naief (maar was natuurlijk wel mooi geweest)

  Dat het toch op alle fronten effectief en significant was voor subgroep (60%) met grote EDD is mooi (bovengemiddeld) nieuws.
  hartfalen is een mega-(>10 miljarden)markt, als eerste bewezen effectieve celtherapie voor een (sub)groep is simpelweg mooi nieuws.
  Ook al denkt de markt daar anders over, zeer zwart-wit altijd bij biotech.

  edit: nog wat toelichting:
  tijdens de ontwikkeling van hartfalen stijgt de EDD gestaag, maw hoe verder het stadium hoe groter de EDD.
  Dit betekent dus dat de behandeling effectief is in een later stadium van HF.

  Dit is alleen maar positief!!
  Celtherapie ga je, zeker nu dit nog in zijn kinderschoenen staat, enkel geven aan echt zieke mensen. In een beginstadium, destemeer omdat afhankelijk van de oorzaak hartalen ook vanzelf nog kan verbeteren, is dit niet aan de orde. Met deze resultaten kunnen ze sneller goedkeuring krijgen (voor deze subgroep), mocht dit ook voor een vroegtijdig stadium moeten zal de goedkeuring veel langer op zich laten wachten.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links