Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Duurzaam de wereld rond

Fondsvergelijking: duurzame beleggingsfondsen en een ETF

Wat nog niet eens zo lang geleden een grijze-wollen-sokken-belegging was, is tegenwoordig mainstream. Duurzaam beleggen is de norm geworden. De beleggingshuizen buitelen over elkaar heen om hun duurzaamheidsevangelie te verkondigen.

Duurzaam beleggen is niet alleen goed voor het imago, maar het leidt ook tot betere beleggingsresultaten. Steeds meer onderzoeken laten zien dat duurzaam beleggen de risicorendementsverhouding ten goede komt.

Bedrijven die duurzaam bezig zijn, hebben op de lange termijn namelijk vaak stabielere resultaten. Bovendien hebben duurzame bedrijven minder snel last van schade door ongelukken en schandalen.

Vele smaken

Wel is de definitie van duurzaam beleggen per beleggingshuis verschillend, zoals ook het menu’s van vegetariërs niet hetzelfde zijn. Het ene duurzaam beleggen is het andere niet. Dat is wel iets om in de gaten te houden.

Wie wil beleggen in wereldwijde aandelen heeft de keuze uit tientallen fondsen en indextrackers (ETF’s). Ik heb vier actieve beleggingsfondsen en één ETF geselecteerd. Even voorstellen:

1. Het Allianz Duurzaam Wereld Fonds belegt alleen in bedrijven die hoog scoren op de vijf criteria milieu, sociale rechten, corporate governance, mensenrechten en maatschappelijke betrokkenheid. Niet belegd wordt in ondernemingen die meer dan 5% van hun omzet halen uit tabak, wapens of porno.

2. Het doel van het ASN Duurzaam Aandelenfonds is om te beleggen in ondernemingen die zich inspannen om de duurzaamheid van de samenleving te bevorderen. Het fonds belegt principieel niet in financials en oliemaatschappijen.

3. Het NN Duurzaam Aandelen Fonds belegt alleen in bedrijven die hun streven naar goede financiële resultaten combineren met respect voor maatschappelijke principes (bijvoorbeeld mensenrechten, antidiscriminatie, kwesties met betrekking tot kinderarbeid) en respect voor het milieu.

4. De Think Sustainable World UCITS ETF is een wereldwijd gespreide aandelentracker bestaande uit 250 onderliggende bedrijven die de Think Sustainable World Index vormen. De Think Sustainable World Index is een gelijk gewogen index waarbij geen van de regio’s Noord- Amerika, Europa en Azië meer dan 40% mag uitmaken.

Opmerkelijk: deze ETF is zwaar overwogen in financials. Die maken maar liefst 28,25% van de portefeuille uit.

5. Het Triodos Sustainable Equity Fund belegt in aandelen van beursgenoteerde ondernemingen wereldwijd die een sterke financiële positie combineren met goede prestaties op sociaal- en milieugebied. Het Triodos sustainability research-team voert het duurzaamheidsonderzoek uit.

Delta Lloyd Asset Management stelt binnen dat universum voor dit fonds de aandelenportefeuille samen. Het fonds belegt niet oliemaatschappijen, wel minimaal in banken.

Resultaten

Tot zo ver de verschillende uitgangspunten van de vier fondsen en ETF. Hoe zit het met de rendementen? Het duurzame wereldwijde aandelenfonds van ASN verslaat zowel op de lange, middellange als korte termijn de concurrentie.

Over de prestaties van de ETF van Think ETF’s valt nog niet al te veel te zeggen. De ETF bestaat daarvoor nog te kort. Duidelijk is wel dat deze ETF over de laatste twaalf maanden, ondanks de lage kosten, zeer zwak heeft gepresteerd.

Rendement 10 jaar (gemiddeld per jaar):

  • Allianz Duurzaam: +6,3% (+0,4% MSCI World)
  • ASN Duurzaam: +7,4% (+1,5% MSCI World)
  • NN Duurzaam: +5,4% (-0,5% MSCI World)
  • Think Sustainable: nvt
  • Triodos Sustainable: +5,3% (-0,6% MSCI World)

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar):

  • Allianz Duurzaam: +12% (-0,2% MSCI World)
  • ASN Duurzaam: +14% (+1,8% MSCI World)
  • NN Duurzaam: 11% _-1,2% MSCI World)
  • Think Sustainable: nvt
  • Triodos Sustainable: 11,6% (-0,6% MSCI World)

Rendement 1 jaar:

  • Allianz Duurzaam: -5,8% (+1,0% MSCI World)
  • ASN Duurzaam: -5,3% (+1,5% MSCI World)
  • NN Duurzaam: -6,1% (+0,7% MSCI World)
  • Think Sustainable: -11% (-4,2% MSCI World)
  • Triodos Sustainable: -9,7% (-2,9% MSCI World)

Kosten

Wie zo min mogelijk beleggingskosten wil betalen, gaat natuurlijk voor de ETF. Passief beleggen wint het op kosten altijd van de duurdere actieve fondsen. Het volgen van een index is goedkoper dan het samenstellen van een eigen portefeuille.

Als de fondsbeheerders ook nog eens op pad gaan om de bedrijven, waarin ze kunnen beleggen, te bezoeken, dan gaan de kosten verder omhoog. Van de vier actieve fondsen is die van Allianz het duurste. De andere drie (ASN, NN en Triodos) rekenen even veel.

Jaarlijkse kosten:

  • Allianz Duurzaam: 1,12% per jaar
  • ASN Duurzaam: 0,86% per jaar
  • NN Duurzaam: 0,83% per jaar
  • Think Sustainable: 0,3% per jaar
  • Triodos Sustainable: 0,86% per jaar

Risico’s

Wie in aandelen belegt, loopt bovengemiddelde risico’s. Het duurzaamheidsgehalte van een bedrijf verandert daar niet veel aan. Een manier om de risico van een belegging te bepalen is het berekenen van de standaarddeviatie. Dat is de maatstaf voor de beweeglijkheid van een belegging.

Hoe hoger het getal, hoe groter de beweeglijkheid, dus risico. Het duurzame fonds van Allianz stuitert het hardst op en neer en dat van Triodos het minste. de verschillen zijn echter zo klein dat er geen zwaarwegende beleggingsconclusies aan kunnen worden verbonden.

Standaarddeviatie (gemeten over drie jaar):

  • Allianz Duurzaam: 14,0
  • ASN Duurzaam: 13,6
  • NN Duurzaam: 13,7
  • Think Sustainable: nog onbekend
  • Triodos Sustainable: 13,0

Geografische spreiding

De Verenigde Staten herbergen nog altijd de grootste beursbedrijven en dat is te zien aan de het beleggingsbeleid van wereldwijde fondsen. Al snel is de helft van de portefeuille Amerikaans.

Van de vijf wereldwijde fondsen die ik nu tegen het licht houd, zijn die van Allianz, NN en Triodos inderdaad flink in de Verenigde Staten belegd. Koersdalingen op Wall Street zullen bij deze fondsen flink worden gevoeld.

De ETF van Think mag in geen van de drie grote gebieden (Verenigde Staten, Europa en Azië) voor meer dan 40% belegd zijn. Dat is een gezond uitgangspunt. Het fonds van ASN doet opmerkelijk anders. Het is zwaar overwogen in Europa en heeft slechts een kwart van de portefeuille gereserveerd voor Amerikaanse waar.

  • Allianz Duurzaam: Europa (50,5%), Verenigde Staten (43,5%), Azië (6%)
  • ASN Duurzaam: Europa (62,5%), Verenigde Staten (26,5%), Azië (11%)
  • NN Duurzaam: Verenigde Staten (57%), Europa (32,5%), Azië (10,5%)
  • Think Sustainable: Verenigde Staten (40%), Europa (36%), Azië (24%)
  • Tridos Sustainable: Verenigde Staten (53%), Europa (40%), Azië (7%)

Conclusies

Morningstar geeft het duurzame fonds van ASN als enige vijf sterren. Dat heeft een goede reden. Het fonds presteert al jaren beter dan de concurrentie. De eigenzinnigheid van de fondsbeheerders betaalt zich uit.

Een belangrijke reden van de overperformance van ASN is dat het niet belegt in de sectoren financials en energie. Beide sectoren hebben het de laatste tijd slecht gedaan.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3
  2. 04 apr Slotcall: BAM, AMG en Just Eat Takeaway stelen show op slappe beursdag
  3. 28 mrt Slotcall: Ja hoor, er is weer een nieuwe top! 2

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links