Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: In de herhaling

Aan het begin van deze week gaven wij het koersniveau van 295 aan als eerste aarzelingspunt voor de AEX. Gisteren maakte dit niveau deze naam waar. Onze verwachting dat de index in de ochtend wegliep van dit niveau, bleek niet juist te zijn.

In het eerste handelsuur deed de koers een aanval, maar trok zich daarna terug naar 295. Het gevecht rond dit niveau lijkt vandaag een vervolg te krijgen. Bij een breuk richten wij onze blik in eerste instantie op 300.

De DAX liet eenzelfde beweging zien. Nadat de index het richtpunt 3260 aantipte, viel de koers stil. Wij denken dat deze aanval vandaag wordt vervolgd. Aangezien de VS vandaag 4Th of July viert, verwachten wij een relatief rustige dag.

Numico: 14,35 euro
De vooruitzichten voor Numico blijven krachtig ogen. De koersbeweging laat al sinds enkele maanden een opwaartse trend zien. In de laatste drie handelsweken is binnen deze trend een zijwaartse beweging waar te nemen. Deze vatten wij op als consolidatiefase, waarin de indicatoren kracht opbouwen om de koers opnieuw naar hogere niveaus te stuwen.

In onze update van halverwege juni wezen we op de mogelijkheid dat op de langere termijn een koersdoel van 16,70 euro een reële technisch mogelijkheid is. Nu de koers van Numico na het testen van de trendlijn de consolidatiefase gisteren heeft verlaten, nemen wij aan dat in de komende periode een aanval op dit niveau het meest waarschijnlijke scenario is.

Vivendi Universal: 15,99 euro
Sinds halverwege 2002 is de koerszone rond 18 euro een zware barrière voor Vivendi Universal. Ruim twee weken geleden bleek weer dat beleggers voorzichtig worden, wanneer de koers hier in de buurt komt. Zoals we vorige maand schreven, zijn er in de langere termijn grafiek aanknopingspunten te ontdekken, die op een aanval op deze zone duiden.

Wij adviseerden beleggers toen om te wachten op een breuk van 18 euro, alvorens dit fonds in de portefeuille op te nemen. Voor de meer handelsgerichte spelers onder ons lijkt Vivendi Universal op dit moment echter een interessante kandidaat. De daling van de afgelopen weken heeft geresulteerd in een test van de middellange termijn opwaartse beweging.

Bovendien vervult de zone rond 15 euro in de koersgrafiek van Vivendi een belangrijke rol. De bodems van december 2002 werden rond dit niveau gevormd, net als de recente toppen van maart en mei dit jaar. Dezelfde zone vormde begin deze week wederom steun. Een nieuwe aanval op 18 euro lijkt daarom reëel te zijn.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Fundamentele analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Jacques Potuijt

Technische Analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Gökhan Erem & Geert Jan Nikken

Forum
Discussieer mee op het Eurostoxx 50 Forum

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Gökhan Erem & Geert Jan Nikken zijn technische analisten bij Fortis Bank Investment Banking. Zij schrijven hun columns op persoonlijke titel. Fortis Bank, Erem en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op erem.nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

  1. apr '07 TA: Adieu 168
  2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
  3. mrt '07 TA: Verrassing 271

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links