Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Wachten

Voor de AEX geldt dat de zijwaartse beweging intact is met de bijbehorende niveaus op 295 en 276. Het wachten is op een uitbraak uit deze zone. Nogmaals, wij zien de huidige status-quo als een rustpauze en voorloper van een nieuwe, significante beweging omlaag.

Dit houdt in dat wij de kans van een uiteindelijke daling onder 276 groter achten, dan dat de Amsterdamse index de zone 295 opwaarts doorbreekt. Tot dat moment is het advies: rustig afwachten.

Het beeld van de DAX en de Eurostoxx 50 verschilt niet veel van dat van de AEX. Met name de Europese index beweegt zijwaarts, waarbij de oude bodems uit oktober en december van vorig jaar een verdere stijging in de weg staan.

De zijwaartse beweging voor deze index wordt gevormd door de niveaus rond 2390 en 2265. De DAX tot slot is volop in gevecht met de middellange termijn neerwaartse trendlijn en de psychologisch belangrijke zone rond 3000.

Vivendi Universal: 14,48 euro
Aan het begin van deze week bespraken we de technische vooruitzichten voor Wolters Kluwer (zie: Rust). Wij verwachten dat de aandelenkoers wederom kan gaan dalen naar 10,15 en 8,70 euro respectievelijk. Dat meerdere uitgevers moeite hebben de weg omhoog te vinden, blijkt onder andere uit de grafiek van Vivendi Universal.

In tegenstelling tot het langere termijn beeld van Wolters Kluwer, waarbij nog steeds onveranderd sprake is van een dalende beweging, laat Vivendi Universal al een jaar lang een zijwaartse beweging zien. De grotere beweging wordt gedefinieerd door de niveaus van 18 euro aan de bovenkant en 11 euro aan de onderkant.

Binnen deze brede range ontdekken we een tussen horizontale weerstand rond 15 euro. Dit niveau vormt al gedurende enkele maanden een duidelijke, opwaartse barrière. Wij verwachten dat de koers niet genoeg kracht heeft om boven deze zone uit te komen en om de opmars voort te zetten naar de bovenkant van de brede range op 18 euro.

Dit impliceert dat wij in de komende periode rekening houden met opnieuw een test van de onderkant van de zone rond 11 euro.


Fundamentele analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Jacques Potuijt

Technische Analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Gökhan Erem & Geert Jan Nikken

Forum
Discussieer mee op het Eurostoxx 50 Forum

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Gökhan Erem & Geert Jan Nikken zijn technische analisten bij Fortis Bank Investment Banking. Zij schrijven hun columns op persoonlijke titel. Fortis Bank, Erem en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op erem.nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

  1. apr '07 TA: Adieu 168
  2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
  3. mrt '07 TA: Verrassing 271

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links