Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Holland Heineken Holding House

Holland Heineken Holding House

Zo af en toe kijken we er weer even naar: de verhouding tussen de aandelen Heineken en Heineken Holding. Voor wie onbekend is met het bestaan van twéé Heinekens op het Damrak: Heineken Holding is een houdstermaatschappij van Heineken NV, met een belang van net iets boven de 50%.

Het AEX-fonds Heineken wordt dus gecontroleerd door het eveneens beursgenoteerde Heineken Holding, dat op zijn beurt weer voor een krappe meerderheid in handen is van Charlene de Carvalho-Heineken.

Waarom kijken we daar nu naar? Omdat a) Heineken nogal aanwezig is in de media dankzij het Olympische hela-hola-Heinekenhuis en b) een lezersvraag die we kregen over de inkoop van Heineken Holding-aandelen door de familie.

Schoonheidsfoutje

In het insider-register druppelen de aankopen door mevrouw Carvalho gestaag binnen, waardoor een lezer zich afvraagt wat de bedoeling hierachter is. Naar bedoelingen is het altijd gissen, zeker als het een notoir gesloten bolwerk als de Heinekens betreft, feit is wel dat de huidige aankoop al in de zomer werd aangekondigd.

Van de geplande 100 miljoen is er nu zo'n 65 miljoen euro ingekocht. De AFM bemoeide zich nog even met een schoonheidsfoutje in de meldingen, maar waarschijnlijk gaan de aankopen dus nog wel even door. Het is overigens ook niet voor het eerst dat de familie dit doet. 

Met een beetje fantasie kun je de inkoop zien als een soort veredelde vorm van stockdividend: over 2012 ontving Charlene de Carvalho 133 miljoen euro aan dividend: kleine moeite om dat weer terug in de kumpenie te steken.

Ze smelten de korting

Maar goed, over die verhouding tussen Heineken en Heineken Holding: de vuistregel van Corné van Zeijl luidt dat boven de 15% discount het aantrekkelijker wordt om aandelen Heineken Holding te kopen dan aandelen Heineken, in de wetenschap dat de koers van de Holding in de laatste 10 jaar gemiddeld 10% onder de koers van Heineken lag.

Anderhalf jaar geleden was dat nog ruimschoots het geval, maar zeker sinds mevrouw de Carvalho aan het kopen is geslagen is die korting als sneeuw voor de zon aan het smelten.

Helaas is er geen vuistregel de andere kant op. De huidige 5% lijkt te weinig discount om de holding nog te prefereren boven de AEX-aandelen, maar ja, zolang Miss Heineken nog volop aan de koopkant actief is, is het moeilijk te voorspellen wanneer die discount weer gaat groeien. Een discount van 0 is in de laatste tien jaar ook wel eens voorgekomen.  


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 10 apr Slotcall: Inflatie- en rentepaniek, maar AEX zet stoïcijns zijn recordreeks voort 1
  2. 09 apr AEX opent lager en houdt vooral de adem in voor wat er later gaat komen 2
  3. 05 apr "Dit is waarom ING en ABN Amro het beter doen dan de markt" 10

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links