Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuwe supercyclus grondstoffen

Het is alweer een hele tijd geleden dat we uitgebreid schreven over de grondstoffenprijzen. Toch zijn we voorstanders van een strategische belegging in het grondstoffencomplex, soms rechtstreeks, maar bij voorkeur via bedrijven actief in dit segment.

De reden voor onze pauze ligt hoofdzakelijk in het uitblijven van uitgesproken prijsactie. Als het kalm is, valt er meestal ook niet veel te melden. Maar die langere pauze is uiteraard ook een nieuwsfeit, want in het verleden gingen prijsvolatiliteit en grondstoffen vaak hand in hand. Vanwaar deze kalmte?

Voor een antwoord nemen we u wat verder mee in de geschiedenis. Grondstoffen bewegen immers steeds in lange meerjarige trends, ook wel eens seculaire trends of supercycli genoemd. In het grondstoffensegment duurt een seculaire cyclus 20 tot 30 jaar. De vorige supercyclus voor het grondstoffensegment was een dalende trend van 20 jaar, van 1980 tot 2000.

Genadeloze afstraffing
Na de eeuwwisseling kwam er een einde aan de meerjarige daling en begon er een decennialange stijgingsfase. Dit kan u goed zien op basis van een langetermijngrafiek van de Reuters/CRB index, een brede indexkorf van diverse grondstofprijzen, van olie en metalen tot granen. Maar ook de prijzen van exotische producten, zoals cacao of sinaasappelsap, zijn opgenomen in de index. In het totaal bestaat de CRB uit 28 grondstoffen, waarvan er 26 verhandelbaar zijn op beurzen in de VS of Canada.

Vanaf 2003 tot 2008 was er zelfs sprake van een parabolische versnelling in de grafiek van de CRB-index. Hierna volgde, zoals voor zovele activaklassen, een genadeloze afstraffing, waardoor bijna de volledige stijging van de jaren voordien teniet werd gedaan.

Maar ondertussen veerde de CRB weer aardig op en handelt de index weer ergens halverwege de bodem en de top van de eerste stijging van de seculaire trend. En als we het hebben over een ‘eerste fase’, dan wordt deze logischerwijs opgevolgd door een vervolgfase. De vraag blijft alleen: wanneer komt die?

Slinkend aanbod
Ook hiervoor moeten we terug in de tijd. Het is immers noodzakelijk om de oorzaken van de aanvankelijke stijging van het grondstoffencomplex te begrijpen. De monumentale draai na de eeuwwisseling kwam tot stand door twee drijfveren: een slinkend aanbod en een stijgende vraag. De daling van het aanbod kwam er door de jarenlange berenmarkt in grondstoffen.

Mijnbouwbedrijven stopten massaal met investeren, wat de productie zwaar onder druk zette. De krapte op de markt deed zich onmiddellijk voelen toen de vraag aantrok. Die opstoot in de vraag naar grondstoffen kwam uit de groeimarkten, met China op kop. Het land tekende jaarlijkse groeipercentages op van boven 12%, waar de meeste westerse landen enkel nog van konden dromen.

Grondstoffen stonden in vuur en vlam dankzij de Chinese vraag, maar het groeitempo was onmogelijk vol te houden. Ook China liep een flinke deuk op tijdens het globale financiële infarct van 2008. Toch wisten de Chinezen de groei altijd boven 7% te houden, nog altijd een veelvoud van de westerse tegenhangers, maar te laag volgens de marktwaarnemers.

Tweede fase
Het negatieve sentiment in combinatie met hogere voorraden, deed grondstoffen de voorbije jaren de das om. Maar zoals gezegd, we noteren nog altijd beduidend boven de bodems van aan het begin van de 21ste eeuw. En dit is niet onbelangrijk. Het tekent immers de afronding van de eerste fase en het begin van de tweede fase voor de supercyclus van grondstoffen.

We zijn ervan overtuigd dat we ons opnieuw aan de vooravond van een meerjarige stijging van de grondstoffenprijzen begeven. We hoeven het antwoord niet ver te zoeken: China. Ook nu weer zal het land in grote mate instaan voor de volgende stijgingsfase van de grondstoffencyclus.

Terwijl in de eerste fase vooral de Chinese overheid instond voor de stijgende vraag naar grondstoffen – door investeringen in infrastructuur, wegen, bruggen en steden – zal ditmaal de Chinese consument instaan voor de grootste bijdrage. Hiervoor hoef je maar te kijken naar het besteedbare inkomen van de gemiddelde Chinees. In 2004 bedroeg dit nog 8.500 yuan per jaar (+/- 1.400 USD). Vandaag ontvangt een Chinese werknemer al bijna 25.000 yuan per jaar, of omgerekend 4.200 dollar.

Yuans rollen
Nog steeds verwaarloosbaar ten opzichte van werknemers in het westen, maar wel een quasi verviervoudiging van het besteedbare inkomen op nog geen tien jaar tijd. En dat vertaalt zich ook rechtstreeks in de consumptiecijfers in China. De Chinezen laten hun yuans immers rollen als nooit tevoren.

Bron: TradingEconomics

Zoals u op bovenstaande grafiek kunt zien, steeg de Chinese consumptie in een vergelijkbaar verschroeiend tempo als de toename van het besteedbare inkomen. En daar komt dan nog eens bovenop dat de Chinezen de grootste spaarders ter wereld geworden zijn. We verwachten dat het gemiddelde Chinese gezin de spaarquota in de komende jaren stelselmatig zal laten dalen, waardoor we een extra katalysator in de bestedingen zullen zien.

U begrijpt het al: dankzij de Chinese consument zullen de gemiddelde prijzen voor de belangrijkste grondstoffen – olie, gas, koper, zink, tarwe, sojabonen, et cetera – fors de hoogte ingaan. We blijven ervan overtuigd dat de volgende fase in de supercyclus voor grondstoffen langer, maar vooral beduidend hoger kan gaan dan de eerste fase.

Verrassingen uit China
De eerste signalen over een economische heropleving van China bieden zich week na week aan. De huizenmarkten stabiliseren, de kredietaanvragen stijgen en het consumentenvertrouwen zit weer in de lift. We blijven erbij: de grootste verrassingen zullen in de komende jaren uit China komen.

We blijven daarom binnen een gemiddelde beleggingsportefeuille de voorkeur geven aan een flinke positie in grondstoffen. Een goede mix aan producenten, toeleveranciers en servicebedrijven kan in een dergelijk klimaat wonderen verrichten voor uw vermogen.

 

 


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. PeterZ 8 oktober 2013 12:55
    Nico, goed artikel! Stijging van de grondstoffenprijs lijkt me onvermijdelijk op de langere termijn. Al zit er wel ergens een natuurlijke rem: Een te hoge prijs zorgt ervoor dat alternatieven interessanter worden. Denk aan hergebruik (afvalverwerking), alternatieven (energie) en productietoename (voeding). Gelukkig maar, want te hoge grondstoffenprijzen remmen de wereldeconomie.
  2. [verwijderd] 8 oktober 2013 13:45
    Het werd tijd dit onderwerp weer eens grondig te belichten. Compliment Nico voor deze interessante analyse. De tijdloze wijsheid hierbij is: l'histoire se répète.

    Het blijft altijd boeiend om royaal terug te kunnen blikken bij vormen van historisch perspectief versus toekomstbestendige beschouwing. Last but not least aangevuld met jouw diepgaande bestudering vanuit traditioneel slim beleggersperspectief.
  3. Bergen 10 oktober 2013 00:17
    Een stijging vh besteedbare inkomen vd gemiddelde Chinees van 1400 naar 4200 USD is niet een "quasi verviervoudiging" maar een exacte verdrievoudiging.

    "We blijven erbij: de grootste verrassingen zullen in de komende jaren uit China komen."
    Als dat maar geen onaangename verrassingen zijn, meneer Pantelis!
  4. PingPong 11 oktober 2013 17:27
    Nico's conclusie dat we aan het begin van een nieuwe supercyclus in grondstoffen staan is volledig gebaseerd op wishful thinking.

    Uit de grafiek van de $CRB valt dat absoluut niet af te leiden.

    Zijn enige argument lijkt China te zijn:
    quote:

    schreef:

    ...zal ditmaal de Chinese consument instaan voor de grootste bijdrage. Hiervoor hoef je maar te kijken naar het besteedbare inkomen van de gemiddelde Chinees. In 2004 bedroeg dit nog 8.500 yuan per jaar (+/- 1.400 USD). Vandaag ontvangt een Chinese werknemer al bijna 25.000 yuan per jaar, of omgerekend 4.200 dollar.
    Wie echter naar de grafiek van de $CRB kijkt ziet dat die op hetzelfde niveau staat als in 2004, dus terwijl het besteedbare inkomen van de gemiddelde chinees inmiddels verdrievoudigd is, is de $CRB over die periode netto niets gestegen. Tot heden toe heeft de chinese consument dus geen enkele invloed gehad op de $CRB.

    Dit verhaal is dus helemaal nergens op gebaseerd.
    De prijsvorming van grondstoffen is heel wat gecompliceerder dan het koopgedrag van een groep consumenten.
  5. [verwijderd] 12 oktober 2013 20:01
    Mij lijkt dat Nico gelijk heeft. Vanuit fundamentele hoek kan dat ook niet anders. Opkomende 3e wereldlanden met een beter bestedingsniveau, hogere loon, delf/productie en uitputting van mijnen/landbouw areaal, zorgen voor een hogere kostprijs en dat is een bodemniveau. Tel daarbij het massale drukpersen van vleermuizengeld/inflatie om sociale onrust te voorkomen en de uitkomst is duidelijk. Hopelijk zal geen sprake zijn van extreme weersomstandigheden, hoge sociale onrust/oorlog en een te tomeloze groei van de wereldbevolking.
  6. Etna 13 oktober 2013 10:46
    @ NICO

    Beste Nico,

    Zelf zou ik wel een op een rijtje willen zien :

    - De crashes van afgelopen jaren
    - De gerelateerde prijs edelmetalen voor/na crash in $ en volume
    - Vooraf gaande signalen
    - Schulden belangrijkste landen
    - Uitstaande dollars
    - parallen met huidige markt met signalen, schulden en uitstaande dollars.....

    Zou interessant zojn om een beeld te krijgen ...
  7. Bangizwe 14 oktober 2013 08:48
    Volgens mij is het niet onverstandig om de kat wat uit de boom te kijken. Zolang die grondstoffenprijzen niet gevoelig stijgen, gaan veel van die grondstoffenaandelen het moeilijk hebben om goede resultaten af te leveren. Of zelfs gewoon overleven zal voor sommige al moeilijk gaan zijn.Langs de ene kant is er inderdaad China. Maar langs de andere kant zijn er overal overschotten. In veel sectoren in China is er overcapaciteit, hier in Europa trouwens ook. Overal zijn ze mijnen aan het sluiten. Wat zeker niet duid op een tekort. En dan is het nog maar de vraag wat de wereldeconomie in zijn geheel zal gaan doen. Veel van die landen die geprofiteerd hebben van die grondstoffenboom, hebben stevig voor sinterklaas gespeeld. En dan denk ik maar aan Brazillië met zijn pensioen op 54. Dat zijn structurele uitgaven die meer en meer onder druk zullen komen zolang die grondstoffenprijzen niet terug stijgen, en ze de groei niet terug kunnen aanwakkeren. En zo zit de wereld vol met van die voorbeelden. China is inderdaad groot en zal op termijn veel kunnen absorberen. Maar om het op korte termijn in te schatten is toch moeilijk. Hoe liggen de verhoudingen tussen die dikwijls kunstmatige overinvesteringen ( en overcapaciteit) en de toekomstige vraag. Voorlopig hou ik het toch op een gokje op korte termijn.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links