Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Qualcomm Qualiteit

  • Qualcomm
  • Tickercode: QCOMM
  • Koers: 66,27 dollar
  • Gemiddeld koersdoel: 75,00 dollar (twaalfmaandstermijn)
  • ISIN: US7475251036
  • Website: www.qualcomm.com

Qualiteit
Met een zeer hoge omzetgroei van 35% ten opzichte van het vorig jaar behoorde Qualcomm het afgelopen kwartaal tot de top-drie van snelstgroeiende technologiebedrijven uit de Amerikaanse S&P 500.

In tegenstelling tot veel marktverwachtingen voor de mobieletechnologiemarkt steeg het afgelopen kwartaal zowel de gemiddelde verkoopprijs (ASP) voor de chipomzet als voor de licentieomzet en waren de winstmarges (vóór belastingen) in beide segmenten stabiel.

Met een verwachte jaaromzet van 24,7 miljard dollar en een netto winst van 7,9 miljard dollar voor het in september eindigende boekjaar 2013 is Qualcomm wereldwijd een toonaangevende speler op het gebied van de mobielecommunicatietechnologie.

Patenten
Het bedrijf is na Intel en Samsung Electronics ’s werelds grootste leverancier van processors. Qualcomm is een fabless-producent van chips; het bedrijf ontwerpt en verkoopt de chips wel, maar de feitelijke productie is uitbesteed aan fabrikanten zoals TSMC in Taiwan.

Hoewel het bedrijf zelf ook microprocessoren levert voor smartphones, verdient het vooral veel geld met de portefeuille intellectual property, de patenten op de communicatietechnologie, waarvan het licenties verschaft aan vrijwel alle mobieletelefoonproducenten, met verschillende technologieplatforms.

Vanwege Qualcomm's licentiecontracten verdient het circa 3 tot 5% van iedere mobiel en smartphone die wordt verkocht. Van de omzet van 24,7 miljard dollar komt 17 miljard dollar uit de verkoop van apparatuur (chipsets) en 7,8 miljard dollar uit licenties en royalties.

4G verovert de wereld
Qualcomm werd opgericht in 1985 door een aantal afgestudeerde techneuten van het MIT (Massachusetts Institute of Technology) en beleefde een doorbraak in de jaren negentig met de ontwikkeling van  standaarden voor mobiele telecommunicatie.

Momenteel zijn vooral de patenten voor de mobiele 4G (4e generatie) LTE-technologie voor hogere datasnelheden van belang. Qualcomm levert de krachtigste system-on-a-chip (SoC) tot nu toe, waarbij verschillende functies worden geïntegreerd op één chip. De kans is groot dat het concern de belangrijkste SoC voor in elk geval telefoons zal worden in de tweede helft van dit jaar.

Een nieuwe door Qualcomm ontworpen chip kan alle veertig verschillende 4G-frequenties (in verschillende landen) aan, waaronder ook de Chinese TD-SCDMA-standaard die gebruikt wordt door de drie grote Chinese telefoonmaatschappijen.

Qualcomm heeft qua patenten nu nog een minder sterke greep op de 4G-markt dan op de 3G-markt, maar de nieuwe 4G-handsets zullen het komende decennium nog steeds backward-compatible met de 3G-technologie moeten zijn (omdat er nog niet overal 4G-netwerken liggen) en dat betekent dat Qualcomm voor een lange tijd nog 3G-royalties zal ontvangen.

Durven innoveren
De markt voor halfgeleiders, waar grote afnemers zoals Samsung en het Chinese Huawei ook over een eigen chipdivisie beschikken en Qualcomm graag buiten de onderdelenketen zouden sluiten, is zeer concurrerend, maar Qualcomm's chipsbusiness blijft dankzij specialisatie goed staande.

Naast de 4G-technolgie ontwikkelt Qualcomm bijvoorbeeld ook nieuwe schermen voor mobiele telefoons, met een zeer hoge resolutie die in het gebruik niettemin veel energiezuiniger zijn dan de gebruikelijke schermen, waardoor de batterij van een smartphone aanzienlijk langer mee kan gaan.

Andere specifieke chips zijn gericht op de Bluetooth en Wifi-technologie, die de verbindingen tussen mobiele apparaten mogelijk maken. Om een leidende positie in deze markten te kunnen behouden investeert Qualcomm fors in research and development (R&D): waar andere chipproducenten 15 tot 20% investeren, budgetteert Qualcomm circa 27% van de jaaromzet voor R&D.

Door optimalisatie van het licentieprogramma zet Qualcomm ook fors in op de groei van de mobiele communicatie in de opkomende markten zoals China. Qualcomm heeft ook tal van investeringen in technologie start-ups waar het van de ontwikkeling van nieuwe technologie kan profiteren.

Daarnaast is ook een investering in Alcatal-Lucent, waar het mee samenwerkt op het gebied van de ontwikkeling van small cell-technologie, veelbelovend.

Internet ofTthings
Naast mobiele telecommunicatie richt Qualcomm zich op nieuwe groeimarkten zoals de ontwikkeling van het Internet-of-Things (IoT),waar na de passieve communicatie en logistieke optimalisatie via radiofrequenties (RFID) en barcodes, nu ook actieve smart-communicatie tussen objecten en systemen een grote groei gaat doormaken.

Daarbij valt te denken aan zeer uiteenlopende toepassingen zoals medische en huishoudelijke apparatuur, auto-onderdelen en energienetwerken, die veel meer functies kunnen vervullen dan de huidige sensoren.

Momenteel groeit de opslag van data nog met een duizelingwekkende 60% per jaar en de activering van deze Big Data biedt tal van mogelijkheden. We komen aan in een tijdperk waarin steeds meer alledaagse apparaten communiceren met en invloed uitoefenen op andere apparaten.

De afgelopen tijd is deze ontwikkeling in een sneltreinvaart gekomen door zuinigere en goedkopere wifi-mogelijkheden en zien ook bedrijven steeds vaker de meerwaarde van IoT-toepassingen.  Verwacht wordt dan ook dat het aantal connected devices in 2020 rond de 24 miljard zal liggen. Qualcomm staat klaar om de verbindingen te leveren.

Snelle groei
In het eerste half jaar van 2013 bleef Qualcomm achter bij zowel de brede S&P 500 als de SOX-index, de index van halfgeleideraandelen. Beleggers maakten zich zorgen over de verzadiging van de markt voor mobieltjes, naar mijn mening ten onrechte.

De upgrade van simpele mobieltjes naar 3G-smartphones is nog in volle gang, waarbij de groei in de opkomende markten niet vertraagt. Zowel in Azië en China, als in Latijns-Amerika groeit de markt nog razendsnel. De daaropvolgende upgrade naar 4G (LTE) zal een nieuwe impuls geven.

Volgens IT-onderzoeksbureau Gartner zijn er in 2012 wereldwijd 700 miljoen smartphones verkocht en dit aantal zal naar verwachting met gemiddeld 20% per jaar toenemen tot 1,7 miljard in 2017.

China Mobile
Als de gemiddelde verkoopprijs van mobieltjes en smartphones daalt behoeft dat de winstontwikkeling van Qualcomm niet per se onder druk te zetten, omdat lagere marges kunnen worden gecompenseerd door hogere volumes.

Qualcomm behaalt momenteel circa 35% van de omzet uit verkopen in de opkomende markten en deze omzet zal een forse impuls kunnen krijgen van een contract voor levering van 4G of LTE-technologie aan China Mobile.

De achterblijvende koersperformance staat lijnrecht tegenover de nieuwste inschattingen van analisten. Vrijwel unaniem werden de winsttaxaties in de afgelopen kwartalen juist naar boven toe bijgesteld.

De recente kwartaalresultaten van Qualcomm waren beter dan verwacht. De omzet groeide in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar met 35% ten opzichte van het vorig jaar naar 6,2 miljard dollar, en de winst per aandeel (WPA) groeide met 23%.

Voor het lopende kwartaal rekent Qualcomm op een omzetgroei tussen de 25 en 36%, terwijl de WPA naar verwachting uitkomt op een groei tussen de 16 en 28%. Dat de groei van de WPA procentueel veel lager is dan de groei van de omzet wordt verklaard uit de sterke omzetstijging van de chipdivisie. Die laat momenteel een hogere groei zien dan de op zich zelf meer winstgevende licenties en royalties.

Totaal schuldenvrij
De waardering is met een koers-winstverhouding van minder dan 14 keer de getaxeerde WPA voor de komende twaalf maanden relatief aantrekkelijk. Het dividendrendement bedraagt circa 2%, maar gezien de enorme free cash flow mag de komende jaren nog een aanzienlijke verhoging van het uit te keren dividend tegemoet worden gezien.

Qualcomm is afgezien van leverancierskrediet totaal schuldenvrij. Het concern heeft meer dan 30 miljard dollar vrij op de balans (in liquiditeiten, en kort- en langlopende beleggingen). Over de afgelopen vijf jaar bedroeg de groei van het dividend gemiddeld meer dan 13,5% per jaar.

Analisten hanteren vanaf het huidige niveau van 66,00 dollar gemiddeld een koersdoel van 75,00 dollar maar ik meen dat op grond van toename van de dividenduitkering, de opwaartse bijstelling van winst- en omzettaxaties en de bescheiden waardering een beduidend hogere koers haalbaar moeten zijn.

Een groeiaandeel puur sang dat als buy and hold mag worden opgenomen.


Wim Zwanenburg is beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. De beloning van Zwanenburg staat direct noch indirect in relatie tot de aanbevelingen in deze publicatie. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. De besproken aandelen kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico. Klik hier voor de uitgebreide disclaimer.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Wim Zwanenburg

Auteur:

Wim Zwanenburg is beleggingstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Na zijn studie Economie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam was hij enkele jaren werkzaam in diverse beleggingsfuncties bij ABN Amro en Mees Pierson. Op BNR Nieuwsradio is hij regelmatig te beluisteren met commentaren op Amerikaanse IT-aa...

Recente artikelen van Wim Zwanenburg

  1. Sweet Sanofi
  2. Ali-Big-baba
  3. Is Priceline te prijzig?

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Chela 23 augustus 2013 14:31

    San Diego-based chip maker Qualcomm Inc. (QCOM) said Friday it has agreed to sell its North and Latin American transportation and logistics business, Omnitracs Inc., to private-equity firm Vista Equity Partners for $800 million in cash.
    "The opportunity for fleet management and telematics is evolving rapidly, and we believe Omnitracs is well positioned to continue its leadership position as a stand-alone entity," Qualcomm Executive Vice President Derek Aberle said.
    The sale will include all of the unit's operations in the U.S., Canada and Latin America, including Sylectus and FleetRisk Advisors, which were acquired by Omnitracs in 2011.
    Omnitracs offers software applications, computing platforms, and services for private and for-hire fleets. Its technology includes services for safety and compliance, driver retention, GPS fleet tracking, and fleet maintenance software.
    The deal is expected to be close during the December quarter.
    Qualcomm has been one of the main beneficiaries of the growing popularity of smartphones, as it supplies wireless processors for a broad range of customers that include Apple Inc. (AAPL) and Samsung Electronics Co. (SSNHZ, 005930.SE) and collects money from license payments tied to its technology.
    In July, Qualcomm reported its fiscal third-quarter profit jumped 31% as the company reported strong growth in its sales of its wireless chips.
    Shares closed Thursday at $67.13 and were inactive premarket. The stock has risen 5% in the past three months.
    Write to Saabira Chaudhuri at saabira.chaudhuri@wsj.com
    Subscribe to WSJ: online.wsj.com?mod=djnwires
    (END) Dow Jones Newswires
    August 23, 2013 08:25 ET (12:25 GMT)
    © 2013 Dow Jones & Company, Inc.

    AAND QUALCOMM
    US7475251036
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.