Login
 

Begin 2018 goed met het bitcoinwoordenboek

Begin 2018 goed met het bitcoinwoordenboek

Op Twitter, Telegram of Reddit komen vaak woorden of afkortingen voorbij waar voor een leek geen touw aan vast te knopen is. Om dit in 2018 te voorkomen zijn hier alvast de belangrijkste begrippen op een rijtje gezet.

Altcoins

Ookwel Alternate coin genoemd. Iedere token anders dan bitcoin is een altcoin. Bitcoin is de belangrijkste index voor de cryptocurrency-markt. Als de koers van bitcoin stijgt, gaan andere munten ook omhoog. Als de koers van bitcoin naar beneden gaat, doen andere munten dit ook. Dit is de reden dat alle alts (over het algemeen) in bitcoins worden uitgedrukt in plaats van in dollars. Bitcoin is dus de benchmark.

ATH

Deze afkorting staat voor All Time High. Deze term heeft u de afgelopen tijd vast vaak voorbij zien komen. Iedere keer dat de (bitcoin)koers een nieuw hoogtepunt bereikt, valt deze term. De afkorting staat voor het feit dat de koers nog nooit eerder zo hoog geweest is.

Bearwhale

Een bearwhale is een handelaar die bearish is over de prijs van bitcoin. Een bearwhale is een gevaarlijke speler. Deze partij kan in sommige gevallen invloed uitoefenen op de koers. Dit kan hij of zij doen door grote hoeveelheden bitcoin aan te bieden op de open markt. Hierdoor daalt de prijs van bitcoin voor iedereen.

Sinds de livegang van bitcoin is dit fenomeen pas één keer waargenomen. Dit was in oktober 2014 op de Sloveense Bitstamp exchange. De Bearwhale was aan het proberen om 30,000 aan bitcoin met één order te dumpen – destijds slechts 9 miljoen dollar – inmiddels 450.000.000 dollar. 

Helaas voor de Bearwhale werden al zijn bitcoins opgekocht en werd hij afgeslacht door hodlers (zie ook de H) en bulls. Het verslaan van de bearwhale werd groots gevierd en er werd zelfs een schilderij van gemaakt. 

Bag holder

Een bag holder is iemand die een cryptocoin heeft gekocht en deze eigenlijk te lang aangehouden heeft. Vaak heeft de bag holder het ultime verkoopmoment gemist, waardoor de coins op het moment van spreken niets meer waard zijn.

Daarnaast wordt er met deze term vaak gerefereerd naar de pump and dump scams van coins met een zeer lage marketcap, deze stijgen in het begin vaak in waarde. Wanneer zij echter te lang aangehouden worden zijn ze in vele gevallen niet zo veel meer waard. Ook wordt de term soms gebruikt voor mensen die langetijd fiatgeld aan houden. 

BTFD

Buy the fucking dip.” Deze term wordt genoemd wanneer de menigte angstig is en van gekkigheid maar verkoopt, juist wanneer de dip plaatsvond. Dit is het moment dat de traders inhaken om TFD te kopen.

Circulating Supply

Wanneer het gaat om valuta’s en tokens is het van belang om te weten hoe veel munten er in omloop zijn. Dit kan worden afgezet tegen de munten die eerder in omloop waren, waardoor de schaarste en dus de prijs kan worden bepaald. 

FOMO

Ook wel Fear Of Missing Out genoemd. Fear of missing out omschrijft een gevoel dat traders vaak hebben: het gevoel iets te missen. U ziet een cryptomunt razendsnel stijgen en bezit deze munt zelf nog niet. 

Omdat de cryptomarkt veelal wordt gedreven door emoties, is FOMO een goede factor om rekening mee te houden wanneer koersbewegingen plaatsvinden. 

Fud

Fud is de verkorte vorm van de termen angst, onzekerheid en twijfel. Vaak zijn er mensen die fud verspreiden onder handelaren, meestal social influencers.

Hodl

Een spelfout van hold die viral ging en houden betekent. Deze term wordt gebruikt voor een cryptohandelaar die een munt koopt en niet de intentie heeft om deze in de nabije toekomst te verkopen. Inmiddels ook gebruikt als afkorting: Hold On for Dear Life

ICO

Verkorte vorm voor Initial Coin Offering. Een ICO is het zelfde als een IPO maar dan voor cryptomunten. Deze munten worden aangeboden voordat ze verhandelbaar zijn op exchanges. U koopt crypto's tijdens een ICO, met het doel om deze na livegang op een exchange met winst te verkopen.

Moon of “To The Moon”

Extreme bullish beweging van een cryptomunt. Bitcoin-traders roepen dit vaak wanneer ze bitcoin skyhigh willen zien gaan. 

Pump & Dump

Een terugkerend fenomeen waarin een cryptomunt een prijsstijging laat zien, gevolgd door een enorme crash. Dergelijke bewegingen worden vaak toegeschreven aan een laag volume, vandaar de Pump. Traders die pumpen, kopen met grote volumes.

Door de FOMO van de niet-geïnformeerde cryptohandelen dumpen deze traders vervolgens hun crypto's voor een hogere prijs. Zij hebben als het ware de prijs van de munt gepumpt en dumpen daarna al hun coins.

Rekt

Betekend vernietigd of geruïneerd. Een trader op Reddit noemde deze term ooit na een van de tot dan toe grootste bitcoin crashes. “MOMENT OF SILENCE FOR ALL OF THOSE #REKT ON MARGIN CALLS.”

Shil

Het ongevraagd aanprijzen van een coin. Traders die een munt hebben gekocht, hebben er belang bij het shillen van een coin. Ook wel shilling genoemd, in de hoop dat het publiek geïnteresseerd is in die munt en deze ook koopt, zodat de prijs omhoog gaat. 

Weakhands

Traders die niet geduldig kunnen zijn en met verlies verkopen als de markt een dip(je) maakt.

Whale

Een trader met een zeer groot vermogen in een bepaalde coin. Whales zijn vaak bullish op een bepaalde coin en hebben dan meestal ook dusdanig veel invloed dat zij de prijs kunnen pumpen.

Madelon Vos (22) is uw gastvrouw op IEX Bitcoin. Ze volgt al vijf jaar de cryptomarkt op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

sluiten

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
HODL
1
quote:

Cluebicus schreef op 4 jan 2018 om 23:46:


Ik mis Advertorial en Bubble.

Beste Madelon,

Je bent 'nocoiner' vergeten, de persoon die ik nu quote is er waarschijnlijk eentje.

NOCOINER:
A Nocoiner is a person who has no Bitcoin. Nocoiners (usually Socialists, Lawyers or MBA Economists ) are people who missed their opportunity to buy Bitcoin at a low price because they thought it was a scam, and who is now bitter at having missed out. The nocoiner takes out his or her bitterness on Bitcoin Hodlers, by constantly claiming that Bitcoin will crash, is a scam, is a bubble, or other types of easily refuted FUD. Nocoiners have little to no computer skills or imagination; even when they see the price of Bitcoin go up and its adoption spread they consider all Bitcoin users to be in a collective delusion, with only themselves as the ones who can see what is happening. This attitude comes from being steeped in the elitist priest cultures found at Harvard, Yale and Columbia, where anyone who is not part of their clique is treated with suspicion by default. The worst nocoiners are tenured academics and goldbugs. Nocoiners believe that the world owes them everything they want because they are part of an elite; they are hysterical liars, brats, prostitutes and losers.
Met Effekt
1
Ik mis MB (Monkey Business), gevonden op het internet:

A lot of monkeys lived near a village

One day a merchant came to the village to buy those monkeys
He announced that he would buy the monkeys @ $100 each.
The villagers thought that this man was mad?
They thought how could somebody buy stray monkeys at $100 each?
Still, some people caught some monkeys and gave it to this merchant and he gave $100 for each monkey.

This news spread like wildfire and people caught monkeys to sell them to the merchant.
After a few days, the merchant announced that he would buy monkeys @ 200 each.
Even the lazy villagers ran around to catch the remaining monkeys!
They sold the remaining monkeys @ 200 each.

Then the merchant announced that he would buy monkeys @ 500 each!
The villagers started to lose sleep! ... They caught six or seven monkeys, which were all that were left and got 500 for each one.

The villagers were waiting anxiously for the next announcement.
Then the merchant announced that he was going home for a week. And when he returned, he would buy monkeys @ 1000 each!

He asked his employee to take care of the monkeys that he had bought. The employee was alone taking care of all the monkeys in a cage.
The merchant went home.

The villagers were very sad as there were no more monkeys left for them to sell at $1000 each.
Then the employee told them that he would sell some monkeys @ 700 each secretly.
This news spread like fire. Since the merchant would buy monkeys @ 1000 each, there would be 300 profit for each monkey!
The next day, the villagers formed a queue near the monkey cage.

The employee sold all the monkeys at 700 each. The rich bought monkeys in big lots. The poor borrowed money from money lenders to buy monkeys.

The villagers took care of their monkeys & waited for the merchant to return.
But nobody came! ... Then they ran to the employee...
But he had already left too!

The villagers then realised that they had bought the useless stray monkeys @ 700 each and were unable to sell them!
The Bitcoin will be the next monkey business

It will probably make a lot of people bankrupt and a few people filthy rich in this monkey business.

Simply put, that’s how it will work.

There is no morality and the only “owners” would be the people left holding the monkeys.
Duym
0
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord