Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Geld blijft richting aandelen stromen

TA: Geld blijft richting aandelen stromen

Het sterke omzetprofiel van de Nederlandse beurs signaleert de instroom van nieuw vers kapitaal. Dit duidt op enthousiasme onder beleggers.

Wie het over technische analyse heeft, denkt aan trends en koerspatronen. Doorgaans probeer ik in deze column de richting en de kracht van de trend van de AEX-index op te maken.

Maar het is zeker zo belangrijk om naar het volumeverloop te kijken, dat de stijging of daling van een aandeel begeleidt. De vuistregel is dat een trend sterker wordt naarmate de omzetten tijdens die trend toenemen.

Een trend met hoge omzetten wordt betrouwbaarder verondersteld dan een trend met dalende omzetten. Omdat het lastig is om de dagelijkse omzetten en volumes van een aandeel af te zetten tegen de trend volgen wij de moneyflow, of geldstroom

Vandaag in mijn column leg ik de nadruk op de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs. Deze keer ook met een uitgebreide uitleg van hoe de moneyflow tot stand komt en wordt berekend.

Helemaal onderaan deze column een voorbeeld van zwakke moneyflow (Akzo) en een voorbeeld van sterke moneyflow (ASMI).

De moneyflow

De moneyflow is de indicator die de verborgen koopkracht of verkoopdruk kan blootleggen. Deze indicator is afgeleid van het volumeverloop van een aandeel of index. Zo geeft de Moneyflow Indicator van de AEX de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer.

De geldstroom is voor het eerst beschreven door Joseph Granville, On Balance Volume genoemd, in zijn boek New Key to Stock Market Profits. De moneyflow die de analisten van Tostrams gebruiken is direct afgeleid van de On Balance Volume van Granville.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag van de AEX cumulatief verwerkt:

  • Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal.
  • Een dalende moneyflow geeft aan dat er juist geld aan de markt wordt onttrokken.
  • Een zijwaarts tenderende moneyflow signaleert dat de geldstromen in evenwicht zijn.

De huidige moneyflow maakt nieuwe hoogtepunten (=geldstromen zijn zeer sterk). Daarom houden we nu het volumeverloop in de gaten, want dat signaleert dat het slimme geld actief blijft en voorspelt dat de AEX door haar voorgaande toppen kan breken.

Stijgende moneyflow

Op de onderstaande twee grafieken is goed te zien dat de stijging waar de AEX (eerste grafiek) zich sinds medio augustus in bevindt, werd begeleid door een stijgende moneyflow (tweede grafiek). Dit suggereert dat de stijging van de AEX vergezeld ging van hoge omzetten. Er blijft dus vers geld richting aandelen stromen.

Dat de moneyflowindicator door zijn toppen van juni en juli is gebroken, signaleert een hoge mate van enthousiasme onder beleggers.

Berekening van de moneyflow

Het is de laatste weken opvallend dat de geldstroom van de Nederlandse beurs zich bijzonder krachtig ontwikkelt, met voortdurend nieuwe hoogtepunten. Hoewel de AEX nog niet door haar oude top van 586,32 punten (gevormd op 25 juli) is gebroken, is de moneyflow wel doorgebroken. Dat duidt erop dat er veel nieuw geld naar de beurs toestroomt.

We gebruiken de Moneyflow Indicator ter controle van het technische beeld van de AEX. Omdat een eventuele stijging van de AEX boven de weerstand van 586,32 punten begeleid wordt door een sterke moneyflow, komen de seinen voor de Nederlandse beurs op groen te staan.

Deze indicator geeft dus het volumeverloop weer. Het volume van een positieve dag (indien de koers hoger sluit dan de dag ervoor) wordt bij de cumulatieve waarde van de indicator opgeteld. Bij een negatieve dag (indien de koers lager sluit dan de dag ervoor) wordt het volume van de waarde afgehaald.

Sterke geldstroom ASMI

De moneyflow van ASMI geeft aan dat er nieuw geld de markt binnenkomt. Dit bevestigt de opwaartse trend van het aandeel. Zolang de steun rond 77,44 euro (de bodem van 10 september) standhoudt, mag het aandeel in portefeuille gehouden worden.

Zwakke geldstroom Akzo

De moneyflow van Akzo is neerwaarts gericht. Dat wijst op onttrekking van kapitaal uit de markt. Deze zwakke moneyflow geeft aan dat een eventuele daling onder de steun van 79,92 euro (de bodem van 15 augustus) het technische beeld van Akzo Nobel zou verzwakken.

Na een doorbraak onder de steun van 79,92 euro wordt 73,14 het volgende neerwaartse koersdoel.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:20 Japanse Nikkei gestrand, yen naar nieuw dieptepunt 1
  2. 30 apr Olieaandelen on the move 33
  3. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 53

Reacties

135 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. appiehappie 25 september 2019 08:34
    Als de beurs daalt stroomt er geld uit de beurs toch? Als ik alle berichten moet geloven die schrijven..grootkapitaal allang aandelen verlaten, cash s king, recessie angst, ceo’s verwachten recessie, brexit, China en ga maar door.....verwacht ik eerder dat er nog meer geld de beurs gaat verlaten.. we zullen zien... take care!
  2. forum rang 6 ttroo 25 september 2019 08:42
    Beren krijgen momentum. Maar ze moeten verder. Vix deed het gisteren eindelijk. Beurzen corrigeerde wat eindelijk. Kunnen de beren doorzetten na gisteren? Gisteren hebben ze een mooie coupe gepleegd. Nu doorzetten.

    Bull run. De uitgang is aan het wachten op u. Het kan druk worden dus maak u zich niet te druk.
  3. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 25 september 2019 09:14
    Pelosi wil een afzettingsprocedure tegen Trump in werking zetten..

    Volledig KANSLOOS natuurlijk..

    Iets met: meerderheid in de Senaat of zo..

    Maar ik ben wel benieuw wanneer kleine Michiel..

    Schoon zoontje van..

    Weer komt kirren bij Jinek..

    Ons eigen Fiffi..;))

  4. forum rang 6 d' Aandelen ' 25 september 2019 09:14
    quote:

    ONN schreef op 25 september 2019 09:01:

    [...]
    Zou je denken ? :)))

    Goedemorgen...
    Goedemorgen ONN,

    Jazeker dat zijn de levels die de koers zeker zou raken omhoog en/of omlaag,12263.9 moet 12275.6 zijn.

    Dit zijn de DC levels die de koers aantikt en niet persé richtingaangevers maar er zijn wel vaste patronen die de koers voor 60 - 70 % zeker volgt.

    Ik zou zeggen schrijf ze op en kijk of het zo is.

    Vandaag opent de FDAX onder de RG- = 12288.2 en dan zou het koersdoel RR = 12212.4 zijn maar 60 - 70 % kans dat het zo is.
  5. forum rang 4 ONN 25 september 2019 09:17
    quote:

    'd Aandelen schreef op 25 september 2019 09:14:

    Goedemorgen ONN,

    Jazeker dat zijn de levels die de koers zeker zou raken omhoog en/of omlaag,12263.9 moet 12275.6 zijn.

    Dit zijn de DC levels die de koers aantikt en niet persé richtingaangevers maar er zijn wel vaste patronen die de koers voor 60 - 70 % zeker volgt.

    Ik zou zeggen schrijf ze op en kijk of het zo is.
    Dus ruim een procentje omhoog en alle levels zijn aangetikt. Je hoort mij niet zeggen dat het onmogelijk is :)))
135 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links