Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

De voordelen van wereldwijde spreiding

De voordelen van wereldwijde spreiding

Veel beleggers beseffen maar al te goed dat het veel te riskant is om hun pensioenbeleggingen in één enkel aandeel, of zelfs één enkele sector, te concentreren. Als dat bedrijf vervolgens in zwaar weer terechtkomt, of als die sector ingrijpende veranderingen doormaakt, zou uw portefeuille een behoorlijke klap kunnen krijgen. Toch nemen veel beleggers onbedoeld een vergelijkbaar portefeuillerisico door zich alleen te concentreren op beleggingskansen in hun eigen land. Misschien hebt u het idee dat u de buitenlandse aandelenmarkten niet goed genoeg kent, of misschien vertrouwt u zo op uw eigen land dat u het niet nodig vindt ergens anders te beleggen. Sommige beleggers hebben de indruk dat lokaal gevestigde bedrijven met een divers, internationaal klantenbestand meer dan genoeg internationale blootstelling bieden – vooral door de vergevorderde globalisering van de wereldeconomie. Echter, kijkt u als belegger niet over de grenzen van uw land of regio heen, dan brengt dat niet alleen meer risico voor uw portefeuille met zich mee, maar u loopt mogelijk ook bijzonder lucratieve beleggingskansen van over de hele wereld mis.

Een blik op de wereldwijde markten

Op de wereldwijde aandelenmarkten van de ontwikkelde landen speelt uw eigen land hoogstwaarschijnlijk niet meer dan een bescheiden rol. In Figuur 1 ziet u de weging van elk land in de MSCI World Index, die de prestatie van geselecteerde aandelen uit 23 ontwikkelde landen meet. Nederland is slechts goed voor ongeveer 1% van de MSCI World Index: een portefeuille met alleen Nederlandse effecten mist dus het overweldigende deel van de aandelen uit ontwikkelde markten.

Figuur 1: Beleggen in één enkel land kan betekenen dat u de markt bijna volledig mist

klik om te vergroten

Bron: FactSet. De getoonde portefeuille geeft de samenstelling weer van de MSCI World Index per 30/09/2020. De MSCI World Index meet de prestatie van geselecteerde aandelen uit 23 ontwikkelde landen.

*De regio Europa en Midden-Oosten omvat 15 ontwikkelde landen: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Israël, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Zweden en Zwitserland.
**De Pacific-regio omvat vier ontwikkelde landen: Australië, Hongkong, Nieuw-Zeeland en Singapore.

De illusie van internationale blootstelling

Sommige beleggers redeneren dat ze voldoende blootstelling aan uiteenlopende regio's krijgen door te beleggen in grote multinationals met een hoofdkantoor in eigen land. Maar zelfs enorme bedrijven met inkomstenbronnen over de hele wereld worden sterk beïnvloed door het economische klimaat in hun vestigingsland. Daarom waarschuwen we u voor een dergelijke aanpak. Onze wereld is inderdaad een web van onderlinge verbindingen, en het is waar dat veel bedrijven diverse internationale inkomstenstromen hebben. Maar ieder land heeft unieke economische en politieke grondslagen, die diepgaande gevolgen kunnen hebben voor bedrijven die daar gevestigd zijn. Bovendien hebben wisselkoersschommelingen en specifieke nationale regelgeving mogelijk consequenties voor de bedrijfswinst. Zelfs aan grote internationale bedrijven kunnen dus aanzienlijke landspecifieke risico's kleven.

Het gevaar van dicht bij huis beleggen

Wat zijn de grootste gevaren als u alleen in Nederlandse aandelen belegt? De geschiedenis leert dat geen enkel land het jaar na jaar consequent beter doet dan andere. Als u maar in één land belegt, kan uw portefeuille van tijd tot tijd zeker bovengemiddeld presteren, maar als dat land in zwaarder weer terechtkomt, loopt uw portefeuille waarschijnlijk ook fors achter op de bredere markt. De afgelopen twintig jaar kon Nederland zich welgeteld nul keer tot de vijf best presterende landen rekenen.i Als u uw portefeuille de afgelopen twintig jaar tot uw thuisland had beperkt, zou u een indrukwekkend rendement op internationale aandelen zijn misgelopen.

Als u alleen dicht bij huis belegt, loopt u ook het gevaar dat uw portefeuille onbedoeld veel te geconcentreerd is. In sommige landen heeft een klein aantal bedrijven een hele grote vinger in de aandelenpap. Dit betekent dat u misschien zelfs met een uitsluitend op Nederland gericht(e) aandelentracker (ETF) of -beleggingsfonds uw portefeuille in een aantal individuele aandelen hebt geconcentreerd. In sommige landen speelt een klein aantal sectoren een enorme rol op de aandelenmarkten – zo is de Deense gezondheidszorg goed voor ruim 50% van de nationale aandelenmarkt, terwijl de Belgische markt voor ruim 60% uit financials en basisconsumptiegoederen bestaat.ii,iii Als u zich tot uw eigen land beperkt, is uw portefeuille misschien onbedoeld geconcentreerd in een handjevol sectoren.

De voordelen van een wereldwijd gespreide portefeuille

Door over uw landsgrenzen heen te kijken kunt u mogelijk uw portefeuillerisico beperken en uw rendement vergroten. Als u alleen in Nederlandse aandelen belegt, zet u alles in op één specifiek land. Door op zoek te gaan naar diversificatie buiten uw eigen land en regio verwerft u blootstelling aan marktcategorieën die u 'thuis' mogelijk helemaal niet vindt. Zo kunt u uw risico verlagen. Een wereldwijd gespreide portefeuille is beter bestand tegen landspecifieke schokken en ontwikkelingen op de nationale markt, en zou moeten profiteren van het relatief hoge rendement van de internationale markten als de aandelenmarkt in eigen land stagneert.

Bovendien zou een internationale spreiding van uw portefeuille tot een hoger rendement kunnen leiden. Samenvattend kunnen we stellen dat geen enkel land het voor eeuwig beter doet dan andere. Door uw beleggingen over de hele wereld te spreiden kunt u altijd een graantje meepikken van de sector of regio die het op dat moment het best doet. Met wereldwijde spreiding hebt u meer kans om mee te liften op het historisch sterke gemiddelde rendement van aandelen en tegelijkertijd de volatiliteit van uw portefeuille te beperken.

Of u nu uw risico binnen de perken wilt houden, de volatiliteit van uw portefeuille wilt verlagen of een gemiddeld rendement op aandelenniveau wilt realiseren: kijk eens goed naar uw diversificatie op landenniveau. Het heeft aanzienlijke voordelen om beleggingen van over de hele wereld aan te houden – zorg ervoor dat de langetermijnvooruitzichten van uw portefeuille niet worden aangetast omdat u liever in eigen land belegt.

i Bron: FactSet, per 08/01/2020. De rendementen geven het totaalrendement weer van de 5 best presterende landen van de 23 ontwikkelde landen waaruit de MSCI World Index is opgebouwd, van 31/12/1999 tot 31/12/2019. Alle rendementen zijn berekend in USD. Alle rendementen zijn na aftrek van internationale bronbelasting, met uitzondering van het Amerikaanse rendement, dat bruto is, en dat van Israël vóór 2001, dat in verband met de beschikbaarheid van gegevens ook bruto is.

ii Bron: FactSet, per 07/07/2020. MSCI Denmark Index per 30/06/2020.

iii Bron: FactSet, 12/05/2020. MSCI Belgium Index per 11/05/2020.

Fisher Investments Nederland

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links