Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Beleggingsgeheimen van grote institutionele beleggers

Beleggingsgeheimen van grote institutionele beleggers

De grootste, meest invloedrijke beleggers ter wereld – het zogenaamde "smart money" – zijn vaak instellingen die over honderden miljoenen of miljarden dollars aan belegbare activa beschikken. Deze institutionele beleggers kunnen u een aantal belangrijke inzichten meegeven over succesvol beleggen op lange termijn. Het zijn vaak grote bedrijven zoals banken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, schenkingsfondsen, vermogensbeheerders of staatsbeleggingsfondsen. Deze instellingen hebben uiteenlopende doelstellingen, maar wat ze gemeen hebben zijn de enorme bedragen die ze beleggen namens hun cliënten of hun opdrachtgevers. U hoeft echter geen miljardenbelegger te zijn om waardevolle inzichten op te doen bij deze reuzen. Hieronder volgen een aantal belangrijke zaken die u kunt leren van institutionele beleggers en die u kunt overnemen in uw eigen beleggingsplan.

Zet een gedetailleerd plan op papier

De beste institutionele beleggers leggen hun doelstellingen, beleggingsstrategieën en -processen nauwkeurig vast. Daar zijn diverse redenen voor. Ten eerste hebben dergelijke grote beleggers vaak een beleggingshorizon van meerdere decennia of eeuwen. Daarom is het belangrijk dat ze hun langetermijndoelstellingen nooit uit het oog verliezen. Ten tweede hebben ze vaak honderden portefeuillebeheerders of andere deskundigen in dienst, die allemaal hetzelfde doel moeten nastreven. Daarom is het van essentieel belang om een gedetailleerd plan te hebben, zodat alle neuzen dezelfde kant op staan.

Een dergelijk plan neemt vaak de vorm aan van een officieel document, dat we een Investment Policy Statement (IPS) noemen. Een IPS is een soort fundament waarop de hele beleggingsstrategie is gebaseerd. Het bevat een gedetailleerde omschrijving van de beleggingsdoelstellingen en geeft vaak precies aan wat het beoogde rendement is. Ook staat daarin vermeld welke risico's het bedrijf bereid is te nemen, en welke niet.

Veel institutionele beleggers beschrijven de doelstellingen voor de opbouw van hun portefeuilles en de daarmee samenhangende beperkingen. Een IPS kan bijvoorbeeld aangeven hoeveel van de portefeuille in aandelen moet worden aangehouden, hoeveel in obligaties en hoeveel in contanten of andere activa. Sommige bedrijven hebben ook vastgelegd welke eisen ze stellen aan hun beleggingspartners. Zo kunnen ze aangeven wat de frequentie van de verslaglegging moet zijn, hoe vaak er reguliere bijeenkomsten moeten worden georganiseerd en welke educatieve vereisten ze eventueel stellen om de relatie op te bouwen.

U kunt voor uzelf ook een Investment Policy Statement opstellen. Begin met uw beleggingsdoelstellingen, en doe dat zo gedetailleerd mogelijk. Als u belegt voor uw pensioen, stop dan niet bij het jaar dat u met pensioen wilt gaan. Denk goed na over wat u van uw pensioen verwacht. Waar gaat u wonen? Wat wilt u doen tijdens uw pensioen? Hoeveel geld hebt u jaarlijks nodig om uw uitgaven te dekken?

Maak ook een schatting van uw beleggingshorizon. Zo krijgt u een idee van hoelang uw geld moet meegaan. Vergeet niet dat de dag waarop u stopt met werken slechts het begin is van een pensionering die meer dan 20 of 30 jaar kan duren. Aan de hand van uw doelstellingen en beleggingshorizon kunt u bepalen welke strategie voor vermogensallocatie (de mix van aandelen, obligaties, contanten en andere activa) u de beste kans biedt om uw langetermijndoelstellingen te bereiken.

U zou zelfs de eisen die u aan een financieel deskundige stelt kunnen opsommen. Geef aan hoe vaak u een gesprek wilt hebben, welk communicatiemiddel het meest geschikt is voor u en wat u moet weten om een betere belegger te worden. Als u al een financieel deskundige in de arm hebt genomen, kunnen zij u ook helpen om een persoonlijk plan voor u op te stellen.

Diversifieer uw portefeuille om rendement te genereren en het risico te beperken

Institutionele beleggers begrijpen dat succes niet wordt gemeten over enkele weken of maanden, maar meestal over veel langere perioden. Pensioenfondsen kunnen bijvoorbeeld niet volstaan met alleen de huidige pensioenen uit te keren. Ze moeten er in hun strategie ook rekening mee houden dat ze daar over 20, 50 of 100 jaar nog steeds toe in staat zullen zijn.

Daarom proberen ze een rendement op lange termijn op te bouwen en het risico te beperken door hun beleggingen te diversifiëren. Ze begrijpen dat het veel te gevaarlijk is om maar één of een beperkt aantal aandelen aan te houden. Afhankelijk van de doelstellingen bepaalt men bij een institutionele belegger dus de voor hen optimale vermogensallocatie, die zij vervolgens gebruiken als leidraad voor hun beleggingen. Een schenkingsfonds zal bijvoorbeeld een evenwicht willen aanbrengen tussen de behoefte aan contanten om lopende projecten te financieren en beleggingen met een hoger rendement die ervoor kunnen zorgen dat de portefeuille groeit en kan voorzien in toekomstige behoeften.

Voor individuele beleggers betekent dit dat ze moeten nagaan of hun portefeuille voldoende gediversifieerd is met het oog op hun beleggingsdoelstellingen. Bepaal met welke mix van activa (aandelen, obligaties, contanten enz.) u de meeste kans hebt om uw financiële doelstellingen te bereiken. Zorg vervolgens voor diversificatie binnen elk van die activaklassen, zodat u niet afhankelijk bent van de prestaties van slechts enkele bedrijven. Als u bijvoorbeeld werkt bij een beursgenoteerd bedrijf, pas dan op dat u niet te veel aandelen van dat bedrijf in uw portefeuille opneemt.

En als u al met pensioen bent, zorg er dan voor dat uw vermogensallocatie niet alleen gebaseerd is op uw huidige inkomstenbehoeften, maar ook op de groei die uw portefeuille nodig heeft om uw levensstandaard tijdens uw volledige pensionering op hetzelfde niveau te houden.

Blijf gedisciplineerd, blijf belegd

Institutionele beleggers begrijpen dat mensen kunnen worden beïnvloed door emoties zoals angst of hebzucht, en dat die kunnen leiden tot beleggingsfouten die hun langetermijndoelstellingen in gevaar kunnen brengen. Daarom bouwen dergelijke institutionele beleggers veiligheidsbarrières in – zoals een IPS – om ervoor te zorgen dat hun beleggingsbeslissingen niet worden beïnvloed door dat soort emoties. Een van de belangrijkste voordelen van een formele IPS is dat het als een constante leidraad kan dienen. Door bullmarkten, bearmarkten en periodes van volatiliteit heen helpt de langetermijnfocus van de IPS institutionele beleggers om gedisciplineerd te blijven en zich aan hun plan te houden.

Dankzij de consistentie en continuïteit van een IPS rennen institutionele beleggers niet achter aandelen aan die op een bepaald moment goed presteren, in de hoop een uitzonderlijk en onverwacht hoog rendement te realiseren. Wat even belangrijk is, is dat institutionele beleggers niet naar de zijlijn rennen als het tegenzit – ze blijven belegd om ervoor te zorgen dat hun beleggingen zo lang mogelijk rendement generen. Hoewel ze misschien op basis van fundamentele economische drijfveren hun vermogensallocatie zullen aanpassen, wachten ze niet tot "de lucht lijkt op te klaren". De beste institutionele beleggers weten dat succes op lange termijn meer afhangt van hoelang men belegd is dan van een juiste timing van de markten.

Door uw aandacht te richten op uw langetermijndoelstellingen kunt u gedisciplineerd blijven. Die discipline kunt u zichzelf eigen maken door uw beleggingsstrategie op papier te zetten of door een professionele beleggingsadviseur in de arm te nemen, iemand die u het vertrouwen en inzicht verschaft wanneer u aanvoelt dat u dat alleen niet kunt opbrengen.

Voor sommige beleggers betekent gedisciplineerd blijven ook dat ze bewust controle houden over de nieuws- en informatiestroom waaraan ze zich blootstellen. De sociale media afschuimen en voortdurend afschriften van effectenrekeningen raadplegen kan vaak leiden tot kortetermijndenken, wat het paniekgevoel in tijden van volatiliteit alleen maar erger maakt.

U kunt misschien ook gedisciplineerder worden door meer inzicht te krijgen in het functioneren van de financiële markten. Als u meer aan de weet komt over markttrends en marktreacties in het verleden, krijgt u mogelijk meer context en perspectief om te begrijpen wat er in uw portefeuille gebeurt. Dit is een ander gebied waarop een voor u geschikte financieel adviseur u kan helpen – namelijk door uitleg en voorlichting te geven, zodat u als belegger beter geïnformeerd bent en u zich meer op uw gemak voelt.

Hoewel institutionele beleggers vaak bedragen beheren waar heel wat meer nullen in voorkomen dan bij de gemiddelde pensioenbelegger, wordt het succes op lange termijn door vrijwel dezelfde factoren bepaald. Door een gedetailleerd plan op papier te zetten, uw beleggingen te diversifiëren en gedisciplineerd te blijven, kunt u van dezelfde succesfactoren profiteren als de grootste beleggers ter wereld.

Fisher Investments Nederland

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links