Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Succesvolle beursgang voor moederbedrijf Douwe Egberts

Gepubliceerd op 29 mei 2020 18:04 | Views: 3.004

AEX 03 jul

568,63 -2,12 (-0,37%)

AMSTERDAM (AFN) - Het moederbedrijf van Douwe Egberts, JDE Peet's, heeft vrijdag een succesvolle beursgang beleefd op het Damrak. Het aandeel werd meteen flink meer waard bij de introductie. Over de gehele linie gingen de Europese beurzen juist omlaag. De spanningen rond Hongkong dreigen de handelsdeal tussen Peking en Washington onder druk te zetten, en dat maakte beleggers nerveus.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,1 procent lager op 532,57 punten. De MidKap zakte 1,7 procent tot 721,29 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leverden tot 2,5 procent in.

Koffieconcern JDE Peet's maakte een koerssprong van bijna 14 procent tot 35,84 euro. De introductieprijs bedroeg 31,50 euro per aandeel. Het moederbedrijf van Douwe Egberts heeft daarmee een marktwaarde van 15,6 miljard euro. JDE Peet's zou eerst woensdag 3 juni de stap naar de beurs maken, maar vanwege de grote belangstelling van investeerders is de beursgang vervroegd. De beursgang van JDE Peet's is de grootste in Europa dit jaar.

Grootste daler

In de AEX was winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield de grootste daler met een verlies van 6,5 procent. Betaalbedrijf Adyen voerde de stijgers aan met een winst van 5,2 procent. Bodemonderzoeker Fugro kampte met een adviesverlaging door ING en sloot de rij in de MidKap met een min van 10,4 procent. Beursintermediair Flow Traders ging aan kop met een plus van 3,3 procent.

Basic-Fit (min 2,2 procent) deed een stapje terug na de recente sterke opmars. De fitnessketen is begonnen met het heropenen van zijn sportscholen en steeg in de afgelopen twee dagen al ruim 20 procent in waarde. Bij de kleinere bedrijven daalde Sligro ruim 5 procent. Het groothandelsbedrijf won donderdag dik 15 procent in aanloop naar de heropening van de horeca op 1 juni.

Renault

Elders in Europa trok Renault de aandacht. In Parijs zakte het aandeel een kleine 8 procent. De Franse automaker gaat wereldwijd 14.600 banen schrappen als onderdeel van zijn kostenbesparingsplan. In thuisland Frankrijk zullen 4600 banen verdwijnen. Verder brengt het bedrijf de productiecapaciteit met een vijfde terug vanwege de coronacrisis. De Britse motorenfabrikant Rolls-Royce verloor bijna 15 procent in Londen na een verlaging van de schuldrating door kredietbureau S&P.

De euro was 1,1114 dollar waard, tegen 1,1060 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent minder op 33,45 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 34,89 dollar.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX 83% zegt kopen 6 stemmen

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare