Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

'Rus getuigt in strafzaak tegen Shell'

AMSTERDAM (AFN) - De Russische voormalige topdiplomaat Ednan Agaev is woensdag in de rechtbank in Milaan urenlang gehoord over de betrokkenheid van managers van oliebedrijf Shell bij de omvangrijke corruptie-zaak rond het enorme olieveld OPL245, voor de Nigeriaanse kust. Ook werd Agaev’s eerdere belastende verklaring over de rol van Shell bij het verwerven van de exploratierechten van het olieveld voor het eerst uitgebreid in de openbaarheid besproken, schrijft NRC.

De Rus was de belangrijkste bemiddelaar bij het tot stand komen van de deal in 2011. Hij verklaarde in Milaan onder meer dat hij vermoedde dat een deel van de 1,1 miljard euro die Shell en het Italiaanse oliebedrijf Eni op tafel legden voor OPL245 werden doorgeschoven naar Nigeriaanse ambtenaren en politici. Ook vertelde hij in de rechtbank over de rol die twee door Shell ingehuurde voormalige Britse geheime agenten speelden bij het doorgronden van de complexe Nigeriaanse politieke verhoudingen.

De verklaringen van Agaev zijn belastend voor Shell en Eni, die in Milaan terechtstaan. Ook in Nederland is een strafzaak op handen tegen Shell, maar het Italiaanse Openbaar Ministerie heeft meer haast gemaakt dan het Nederlandse met het onderzoeken van de verdenkingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Berenberg verlaagt koersdoel Shell
  2. Shell-topman duidelijk nog ontevreden over hoogte beurskoers

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.