Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Forse omzetgroei Ahold dankzij sterke dollar

Gepubliceerd op 27 mei 2015 08:42 | Views: 8.260 | Onderwerpen: levensmiddelen

Ahold Delhaize 16:36

25,41 -0,12 (-0,47%)

EUR/USD 16:52

1,17 0,00 (-0,05%)

ZAANDAM (AFN) - Ahold heeft de omzet in het eerste kwartaal met een kleine 15 procent zien oplopen tot 11,3 miljard euro. Het supermarktconcern, dat twee derde van zijn opbrengsten in de Verenigde Staten behaalt, werd met name geholpen door de sterke dollar, maakte het woensdag bekend.

Gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten en exclusief de verkoop van benzine kwam de omzetstijging uit op 3,1 procent. De nettowinst verviervoudigde, van 50 miljoen euro een jaar eerder naar 213 miljoen euro. Het onderliggend bedrijfsresultaat, waar eenmalige posten uit zijn gefilterd, daalde licht tot 390 miljoen euro.

,,De positieve beweging in onze omzetontwikkeling stemt ons optimistisch'', zei bestuursvoorzitter Dick Boer. Ahold ligt volgens hem op koers om de verwachtingen voor heel 2015 waar te maken. De lagere winstgevendheid is niet indicatief voor het hele jaar, aldus de topman.

Albert Heijn

In Nederland steeg de omzet met 5,7 procent tot 3,75 miljard euro. Dat was mede te danken aan Albert Heijn, dat geslaagde promoties beloond zag worden. 's Lands grootste supermarktketen wist met spaaracties voor wijnglazen en moestuinzaadjes meer klanten naar de winkel te lokken, die met vollere tassen vertrokken.

Daardoor won Albert Heijn marktaandeel, zei Boer, zonder concrete cijfers te noemen. Ook het winkelbestand groeide. Er kwamen ten opzichte van vorig jaar zestien voormalige C1000-vestigingen bij en in België werden tien nieuwe winkels geopend. De internetverkopen namen met ruim een vijfde toe.

Hamstergedrag

De onderliggende operationele marge in Nederland ging wel omlaag, van 5 procent naar 4,4 procent. Dat kwam onder meer door hogere pensioenkosten. Ook in de VS stond de winstgevendheid onder druk. Dat kwam onder meer door investeringen en prijsverlagingen.

Hamstergedrag in verband met de hevige sneeuwval in het noordoosten van de VS leverde extra omzet op. Daar stonden echter ook hogere kosten tegenover, bijvoorbeeld voor het sneeuwvrij houden van toegangswegen en parkeerterreinen.

Ahold deed geen nadere mededelingen over de onlangs aangekondigde fusiegesprekken met het Belgische Delhaize. Wel zei Boer dat de onderhandelingen geen invloed hebben op de bestaande groeiplannen van Albert Heijn in België.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Ahold Delhaize
EUR/USD

Gerelateerd

levensmiddelen

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Ahold Delhaize Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/USD

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare