Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Meer autofabrikanten leggen productie stil om chiptekort

Meer autofabrikanten leggen productie stil om chiptekort

AMSTERDAM (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Steeds meer autofabrikanten moeten noodgedwongen hun productie terugschroeven wegens een tekort aan chips. Stellantis, het fusiebedrijf van Fiat-Chrysler en Peugeot, legt vijf fabrieken in Noord-Amerika stil. De Chinese maker van elektrische auto's Nio maakte bekend de productie in een fabriek in Hefei voor vijf werkdagen te staken.

Eerder deze week maakte Volvo bekend dat de wereldwijde schaarste aan halfgeleiders de productie van vrachtwagens van het Zweedse concern zal raken. Het bedrijf is van plan in het tweede kwartaal telkens een deel van zijn productieketen een dag stil te leggen, wat kan oplopen tot een totaal van twee tot vier weken. Ook Nissan zag zich weer gedwongen fabrieken in de Verenigde Staten en Mexico voor enkele dagen te sluiten. General Motors verlengde een eerder afgekondigde productiestop.

Moderne auto's bevatten talloze chips, die functies ondersteunen die uiteenlopen van remsensoren en parkeercamera's tot slimme navigatie- en audiopanelen. De coronapandemie legt extra druk op de chipsector. Nu veel mensen noodgedwongen thuis zitten is de vraag naar elektronica als pc's, smartphones, televisies en spelcomputers namelijk erg hard gestegen. Daarnaast vereist de overgang naar thuiswerken snellere internetverbindingen en extra servers, en daarvoor zijn ook geavanceerde chips nodig. Onlangs verergerde een brand in een fabriek van de Japanse chipmaker Renesas, die veel levert aan de auto-industrie, de schaarste.

Autofabrikanten waarschuwden bij hun kwartaalcijfers al voor financiële gevolgen van de productievertragingen. Consultancybureau AlixPartners berekende eind januari dat het gebrek aan halfgeleiders autofabrikanten dit jaar 61 miljard euro aan omzet kan kosten. De recente tegenvallers dreigen de financiële zorgen alleen maar te vergroten.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ketchup 28 maart 2021 12:14
    goed nieuws voor mensen die nu een nieuwe stock-wagen bereid zijn te kopen, je hoeft voor sommige modellen of uitvoeringen niet op 12 maand levering te wachten en autofabrikanten hebben geld nodig , je krijgt met een beetje geluk mooie kortingen tot wel 10% , wellicht zelfs meer

    voor de autofabrikanten, wiens aandelen mooi in herstel waren, is dit een mega tegenvaller na al een moeilijke periode en ook voor de toeleveranciers naar de autoindustrie
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links