Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Kleine winst voor Shell in derde kwartaal'

Gepubliceerd op 26 oktober 2020 11:15 | Views: 15.796

Royal Dutch Shell A 25 nov

15,29 -0,32 (-2,06%)

AMSTERDAM (AFN) - Olie- en gasconcern Shell heeft naar verwachting in het derde kwartaal een aangepaste winst behaald die wel veel lager uitvalt dan een jaar eerder. Dat blijkt uit een consensus van analistenschattingen die Shell op de eigen website heeft geplaatst. Shell komt donderdag voorbeurs met resultaten.

Volgens de consensus komt de aangepaste winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs) uit op 146 miljoen dollar. Dat was 4,8 miljard dollar een jaar eerder. In het tweede kwartaal bedroeg dit resultaat 638 miljoen dollar.

Het nettoverlies kwam toen uit op meer dan 18 miljard dollar onder druk van de lagere olie- en gasprijzen en afschrijvingen op de waarde van bezittingen. Dat was het grootste nettoverlies voor Shell ooit. Er is geen consensus voor het nettoresultaat in het derde kwartaal.

Banen

Het bedrijf maakte in september bekend dat 7000 tot 9000 banen worden geschrapt om kosten te besparen vanwege de coronacrisis. Daarin zijn ook circa 1500 werknemers meegenomen die vrijwillig vertrekken. Het banenverlies moet leiden tot kostenbesparingen van 2 miljard tot 2,5 miljard dollar per jaar.

Er werd niet gemeld hoe de verdeling van banenverlies over de landen en locaties eruit gaat zien. Bij het Brits-Nederlandse concern werken wereldwijd ongeveer 83.000 werknemers, waarvan 9000 in Nederland.

Impact

Shell zei daarnaast dat voor het derde kwartaal op een productie werd gerekend van het equivalent van 2,15 miljoen tot 2,25 miljoen vaten per dag. Dat is inclusief een impact van 60.000 tot 70.000 vaten per dag door productieverstoringen vanwege orkanen in de Golf van Mexico. De productie van gas ligt naar verwachting op het equivalent van 820.000 tot 860.000 vaten per dag.

Het concern verklaarde verder dat de lagere prijzen in het derde kwartaal een aanzienlijke impact zullen hebben op de marges bij lng, vloeibaar gemaakt aardgas. Daarnaast waarschuwde Shell dat de marges bij raffinage significant lager zullen zijn dan in het tweede kwartaal. Verder zal een afschrijving na belastingen in de boeken worden gezet van 1 miljard tot 1,5 miljard dollar

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Royal Dutch Shell A 87% zegt kopen 106 stemmen

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Stock-King24 26 oktober 2020 14:48
    In het nettoverlies van 18 mlrd zaten ook afschrijvingen. Kortom, lekker schoon schip aan het maken inderdaad. Alle verliezen in dit COVID jaar pakken inclusief nieuwe (re)organisatie. Zou me niet verbazen als de verliezen binnen de perken blijven in Q3. Vergeet niet dat tot 2030 olie vraag groeit (Google maar eens).
  2. barondehuile 26 oktober 2020 17:37
    Meer belangrijker dan de ccs winst is de vrije kasstroom en 1) of de vrije kasstroom het huidige dividend dekt, alsmede 2) de gearing op peil blijft of verlaagd wordt, nu er toch weer wat afschrijving verwacht wordt. Ben het eens met anderen, dat over en aantal jaren alles weer op zijn pootjes terecht gekomen, ondanks mijn angst dat de "transitie" een te groot effect gaat hebben de komende jaren. Eerst maar eens COVID onder controle, dan vervolgens economie weer normaliseren en pas dan worden de fundamentals weer belangrijk. Kan nog wel even duren allemaal. Geduld!
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare