Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Beurzen Europa stevig omlaag na reeks slechte resultaten

Gepubliceerd op 18 februari 2021 18:10 | Views: 6.124 | Onderwerpen: Europa

AEX 18:05

663,35 +0,09 (+0,01%)

AMSTERDAM (AFN) - De beurzen in heel Europa daalden donderdag flink na een reeks slechte resultaten van bedrijven. In Amsterdam vielen onder meer de cijfers van luchtvaartcombinatie Air France-KLM en verzekeraar NN Group tegen. Air France-KLM (min 0,3 procent) leed in het rampjaar 2020 een verlies van dik 7 miljard euro door de reisbeperkingen en het uitblijven van boekingen. Topman Ben Smith spreekt van de zwaarste crisis ooit voor de luchtvaartindustrie. Het bedrijf, dat ruim 10 miljard euro aan overheidssteun kreeg, rekent ook op een moeizaam eerste kwartaal van het jaar.

NN Group leverde 4,4 procent in in de AEX en behoorde daarmee tot de grootste dalers. De verzekeraar moest vanwege de coronacrisis uitstel verlenen aan klanten bij het betalen van verzekeringspremies en hypotheken. Het bedrijf voelt zich wel sterk genoeg om voor 250 miljoen euro aan eigen aandelen in te kopen. Analisten van KBC Securities verlaagden hun advies omdat ze niet denken dat het aandeel veel verder kan stijgen.

Biotechnoloog Galapagos verloor 1 procent in afwachting van de jaarcijfers die later op de avond komen. Het biotechnologiebedrijf, dat de afgelopen tijd kampte met tegenvallers rond zijn kandidaat-medicijnen, leverde 1 procent in.

Hoofdindex

De hoofdindex op Beursplein 5 ging 1,2 procent omlaag tot 672,81 punten. De MidKap daalde 1,3 procent tot 986,94 punten. Apothekersbedrijf Fagron (plus 2,4 procent) was koploper bij de middelgrote bedrijven dankzij een positief analistenrapport van Berenberg.

Bij de kleinere bedrijven was bouwer BAM de grote verliezer met een min van 6,2 procent. De bouwer sloot het coronajaar 2020 af met een verlies van 122 miljoen euro. Het verlies kwam vooral door de probleemdivisie BAM International. BAM maakte eerder al bekend afscheid te nemen van het onderdeel, dat kampt met forse tegenvallers op een aantal projecten. Concurrent Heijmans daalde 2,6 procent.

Europa

Ook elders in Europa gingen de beurzen omlaag nadat onder meer vliegtuigbouwer Airbus en telecombedrijf Orange de boeken openden. De hoofdindexen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 1,4 procent. In Parijs zakte Airbus 2,8 procent. De vliegtuigbouwer had vorig jaar zwaar te lijden onder de malaise in de luchtvaartsector en leed opnieuw verlies. Orange leverde 2,6 procent in.

De euro was 1,2076 dollar waard, tegenover 1,2035 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 61,29 dollar. Brentolie steeg 0,2 procent in prijs tot 64,46 dollar per vat.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX 80% zegt kopen 10 stemmen

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. Wolff in schaapskleren 18 februari 2021 19:12
  toch bijzonder dat AF-KLM nauwelijks daalt. Er was natuurlijk wel een fors verlies verwacht, maar het verlies is zeker zo groot als verwacht en daar hoort geen waarde van 2 mrd voor het bedrijf op de beurs bij: technisch namelijk failliet en het gaat tig jaar duren voordat ze het gat van 2020/2021 weer hebben gedicht.
 2. forum rang 6 havik of duif 18 februari 2021 19:36
  Air France / KLM financieel ten dode opgegeven is niet instaat komende tien jaar financieel op eigen benen te staan, laat staan de oplopende schulden terug te kunnen betalen en met winsten nieuwe investeringen te doen. Wij belasting betalers zijn zwaar de pineut voor vele jaren.
 3. forum rang 4 Broke Even 18 februari 2021 22:39
  quote:

  havik of duif schreef op 18 februari 2021 19:36:


  Air France / KLM financieel ten dode opgegeven is niet instaat komende tien jaar financieel op eigen benen te staan, laat staan de oplopende schulden terug te kunnen betalen en met winsten nieuwe investeringen te doen. Wij belasting betalers zijn zwaar de pineut voor vele jaren.
  Dat zijn we sowieso. Die 100 miljard helicoptergeld die ze hebben uitgedeeld aan zombie-bedrijfjes om de inflatie aan te wakkeren, die moet ook terug.
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare