Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

ForFarmers boekt 'teleurstellende' winstdaling

Gepubliceerd op 15 augustus 2019 07:25 | Views: 3.944

ForFarmers 11:25

5,39 -0,07 (-1,28%)

LOCHEM (AFN) - ForFarmers heeft in het eerste halfjaar een aanzienlijk lagere winst geboekt dan een jaar eerder, op een hogere omzet. Het veevoerbedrijf had last van ongunstige inkoopprijzen voor grondstoffen, hogere vervoerskosten en dalende volumes op belangrijke markten. Topman Yoram Knoop noemt de resultaten "teleurstellend, maar in lijn met de verwachting."

Het onderliggende bedrijfsresultaat zakte in de eerste zes maanden van het jaar met ruim 31 procent tot 35,8 miljoen euro. Ook voor heel het jaar ligt zal dit resultaat naar verwachting lager liggen, net zoals de onderliggende nettowinst. Onder de streep hield ForFarmers 9 miljoen euro over, een daling van bijna driekwart ten opzichte van het eerste halfjaar van 2018.

De omzet steeg met 11,6 procent tot bijna 1,3 miljard euro. De totale hoeveelheid verkocht veevoer steeg, maar dat kwam voor een groot deel door overnames. Op autonome basis, dus zonder invloed van aankopen, daalden de volumes in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en België juist.

Wereldwijde politieke ontwikkelingen

In Nederland voelt ForFarmers al een tijdlang dat boeren onder druk van milieuwetgeving hun veestapel moeten inkrimpen. Debat over de invloed van veeteelt op het milieu zorgt er mogelijk ook in Duitsland voor dat de veestapel niet zal groeien, waarschuwt ForFarmers. Het concern hoopt dit onder andere met innovatieve soorten voer op te vangen, die bijvoorbeeld voor minder stikstofuitstoot zorgen.

Ook de wereldwijde politieke ontwikkelingen kunnen ForFarmers parten spelen. Zo zorgen handelsspanningen en onzekerheid over brexit voor sterke stijgingen en dalingen van grondstofprijzen, die vervolgens moeilijk door te berekenen zijn aan klanten.

Knoop liet weten dat de ongunstige inkoopposities die ForFarmers de voorbije periodes parten speelden, inmiddels zijn beëindigd. De negatieve effecten daarvan zijn naar verwachting ook voorbij. Om flexibeler en goedkoper te kunnen opereren, wil ForFarmers voor productie en logistiek in de toekomst ook minder "met eigen wapens strijden". Zo zal het bedrijf vaker strategische samenwerkingen aangaan, terwijl de geplande bouw van een eigen fabriek in Duitsland niet meer doorgaat.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ForFarmers 64% zegt verkopen 11 stemmen

Gerelateerd

ForFarmers

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare