Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
'AEX opent licht hoger'

'AEX opent licht hoger'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs staat voor een licht hogere opening. Ook de andere Europese beurzen kijken omhoog. Beleggers verwerken onder meer de toezegging van het Witte Huis dat de aangekondigde importheffingen op staal en aluminium voorlopig niet gelden voor buurlanden en belangrijke handelspartners. Daarmee lijkt de kans op een handelsoorlog de komende tijd weer wat minder.

Verder kijken beleggers vooruit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later op de dag. Naar verwachting blijft de rente gelijk. De ECB buigt zich in zijn beleidsvergadering vermoedelijk over voorbereidingen om het omvangrijke opkoopprogramma van schuldpapier te beëindigen.

Beursuitbater Euronext maakte een nieuwe samenstelling van de Amsterdamse indexen bekend, die over anderhalve week ingaat. Daarbij komen ASR en Philips Lighting in de AEX ten koste van Boskalis en SBM Offshore, die naar de MidKap degraderen. AMG en Takeaway promoveren juist naar die MidKap, wat weer ten koste gaat van Wessanen en VolkerWessels. Kiadis Pharma en Pharming komen de AScX versterken. Probiodrug en Stern maken geen deel meer uit van die index van kleine bedrijven en verdwijnen naar de lokale markt.

Boskalis

Beleggers kregen verder te maken met een reeks aan jaarcijfers van bedrijven als AkzoNobel, Boskalis, Kas Bank en AMG. Bij Akzo heeft de verf- en coatingsdivisie nog altijd last van hoge grondstofkosten en nadelige wisselkoerseffecten. De omzet groeide licht, maar de nettowinst daalde met 14 procent.

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis haalde zoals verwacht een lagere omzet. De offshore olie- en gasmarkt bleek afgelopen jaar nog lastig. Winst was er wel na een verlies door een afschrijving in 2016. Ook was het orderboek voller dan eind 2016.

ING

De producent van specialistische metalen AMG verkocht meer en profiteerde van gestegen grondstofprijzen. Verder kunnen een aantal fondsen profiteren van advieswijzigingen. Zo werd Kempen positiever over ING en TKH en negatiever over ABN AMRO. Het advies voor Veon ging omlaag bij HSBC.

ING weet bovendien de aandacht op zich gericht, nu topman Ralph Hamers voor een stevige loonsverhoging staat. Zijn beloning gaat dit jaar met ruim 50 procent omhoog, tot ruim 3 miljoen euro.

Euro

De Europese beurzen sloten woensdag met winst. De AEX-index won 0,4 procent tot 530,71 punten en de MidKap kreeg er 0,5 procent bij tot 814,00 punten. De beurzen in Londen en Parijs gingen tot 03, procent omhoog, Frankfurt won 1,1 procent. Wall Street liet een gemengd beeld zien. De Dow-Jonesindex noteerde 0,3 procent lager op 24.801,36 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte licht en technologiebeurs Nasdaq won 0,3 procent.

De euro noteerde 1,2401 dollar, tegen 1,2428 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 61,27 dollar. Brentolie steeg 0,2 procent in prijs tot 64,47 dollar per vat.

Lees over dit aandeel ook

  1. ArcelorMittal aan kop op groen Damrak
  2. ArcelorMittal en Prosus gaan voorop in groene AEX

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.