Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Samsung verkoopt 6,3 miljoen aandelen ASML'

Gepubliceerd op 7 september 2016 18:11 | Views: 7.077

ASML 11 aug

312,40 +3,90 (+1,26%)

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - Samsung doet 6,3 miljoen aandelen van chipmachinemaker ASML in de verkoop. Dat komt neer op de helft van het belang dat Samsung in ASML houdt en 1,45 procent van alle aandelen ASML. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 606 miljoen euro.

Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern, tevens maker van chips, verwacht de transactie op 12 september te hebben afgerond. Stichting Administratiekantoor Samsung heeft de stukken namens de Europese divisie van Samsung in de markt gezet. De Amerikaanse bank Goldman Sachs is de begeleidende bank bij de transactie.

Volgens ingewijden is er al dekking is gevonden voor alle aangeboden stukken in de versnelde zogeheten bookbuilding procedure.

De verkoop van het belang volgt op het moment dat ASML staat voor de introductie van een geavanceerde technologie, die evenwel langer op zich laat wachten dan gedacht. EUV (extreme ultraviolet) is een technologie die chipfabrikanten in staat stelt op grote schaal kleinere, maar krachtigere chips te maken. ASML en zijn belangrijkste klanten hebben al vele miljarden gestoken in de ontwikkeling van EUV. Samen met Intel en TSMC werd door Samsung al 1,6 miljard dollar in de onderzoeksdivisie van ASML geïnvesteerd.

Samsung nam daarnaast in 2012 een belang van 3 procent in ASML om de ontwikkeling van de technologie aan te jagen. Daarbij wilde Samsung ervan verzekerd zijn dat het toegang kreeg tot EUV. In totaal werd door Samsung, TSMC en Intel destijds circa 5 miljard dollar betaald voor een belang van 23 procent. TSMC verkocht zijn belang in 2015.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML 80% zegt verkopen 10 stemmen

Gerelateerd

ASML Holding

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
17 Posts
| Omlaag ↓
 1. Leeser1959 7 september 2016 19:43
  Geen enkele reden om te denken dat er problemen zijn bij ASML, Samsung heeft die aandelen gekocht/gekregen in ruil voor een flinke hoeveelheid geld die gebruikt is voor de ontwikkeling van EUV. Nu wil Samsung gewoon de cash weer terug, ze zullen die weer ergens voor gebruiken, ze zijn geen beleggingsinstelling.
 2. Advocaat van de Duivel 7 september 2016 20:19
  quote:

  ljjls schreef op 7 september 2016 19:28:


  Het is wel degelijk een teken aan de wand, een lijk uit de kast binnekort


  Die nieuwe aandeelhouder verwacht rendement te gaan halen en heeft maar een kleine korting bedongen....dus die verwacht vuurwerk in positieve zin.
 3. forum rang 4 Nel 8 september 2016 09:34
  Berenberg noemt verkoop belang louter financieel gedreven.
  (ABM FN-Dow Jones) Samsung blijft een belangrijke relatie van ASML, ook nadat de Zuid-Koreaanse onderneming het belang in de Veldhovense onderneming halveerde. Dit stelde analist Tammy Qiu van Berenberg donderdag.
  Samsung verkocht woensdag 6,3 miljoen aandelen ASML, waardoor het belang terugliep van 3 naar 1,5 procent. Het was voor het eerst sinds Samsung in 2012 een belang in ASML nam dat er stukken van de hand werden gedaan. Tegelijk met Samsung namen toen ook Intel en TSMC een belang in ASML.
  Volgens Qiu is de verkoop geen signaal dat Samsung niet langer gecommitteerd is aan de nieuwe technologie Exterme Ultraviolet van ASML. "In 2015, toen TSMC zijn belang in ASML verkocht, had de markt dezelfde zorgen. Maar we hebben sindsdien nog geen enkel signaal gekregen van een vertraging van het EUV proces bij TSMC", aldus de analist van Berenberg.
  Qiu noemt de verkoop door Samsung dan ook louter financieel gedreven en geen strategische keuze. Het stappenplan van de Zuid-Koreanen met EUV zal volgens de analist dan ook niet worden gewijzigd door de verkoop. "Als Samsung concurrerend wil blijven met TSMC en Intel, moet het EUV omarmen op hetzelfde moment als zijn rivalen."
  Berenberg heeft een koopadvies op ASML met een koersdoel van 100,00 euro. Het aandeel sloot woensdag 0,2 procent lager op 96,23 euro.
  Correctie: om juiste slotkoers woensdag te vermelden.

  Zijn ongeveer 100 ingenieurs van Neways bezig met het EUV proces bij ASML dus wordt op alle fronten aan de toekomst gewerkt.

  Fijne dag
17 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare