Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Trichet: crisis ligt aan zwakke unie

Trichet: crisis ligt aan zwakke unie

ROTTERDAM (AFN) - De huidige crisis in Europa ligt niet aan de euro, maar aan de zwakke opzet van de economische unie. Dat zei de voormalig president van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, woensdag tijdens een toespraak op de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Trichet wees er in zijn speech op dat de eurozone er economisch niet slechter voorstaat dan de Verenigde Staten, Groot-Brittannië of Japan. Er zitten echter zwakheden in de manier waarop de economische unie wordt geleid, waardoor investeerders de risico’s in veel eurolanden groter vinden, stelde hij. Zo toont de interne markt grote gebreken en zijn er geen overtuigende sancties als landen zich niet aan financiële afspraken houden.

Trichet stelt voor het Europees Parlement in de toekomst het recht te geven in te grijpen bij landen die uit de pas lopen en daarmee de euro in gevaar brengen. ,,Het is de welvaart van hun electoraat die gevaar loopt in het uitzonderlijke geval dat een land zich gevaarlijk gedraagt.''

De ex-president van de ECB ging verder in op de buitengewone maatregelen die de ECB de afgelopen 5 jaar heeft genomen om de financiële sector voor groter onheil te behoeden. Daarbij werden Europese banken overeind gehouden met omvangrijke goedkope kredieten en werden zwakke eurolanden gesteund via het opkopen van staatsobligaties. Trichet gaat ervan uit dat die maatregelen tijdelijk blijven. Er bestaat echter een kans dat de risico’s in Europa en de Verenigde Staten zo groot blijven dat ze een permanent karakter krijgen, waarschuwde hij.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 juni 2012 19:10
    Tsssss komt hij nu mee, wat een lolbroek eerst heeft hij meegeholpen om alles af te branden en nu komt hij met het wijzend vingertje
    tja met de kennis van nu

    hadden we in 2008 met een kort maar krachtige interfentie van 100 miljard de crisis bezworen

    maar door het fantastische instituut word het nu minimaal 1500 miljard. Keej toegegeven we hebben wel tijd gekocht PROEST.........

  2. forum rang 4 s.lin 8 juni 2012 20:42
    Dreigende systeemcrash - President Obama wil dat eurozone zo snel mogelijk een fiscale, financiële en politieke Unie wordt
    8 juni 2012

    EU commissaris Michel Barnier jaagt het publiek angst aan met de leugen dat we zonder de euro nergens zouden zijn. Uit de meeste recente cijfers van het IMD blijkt echter het omgekeerde: landen in Europa die de euro NIET invoerden (Zweden, Zwitserland, Noorwegen) doen het veel beter dan alle lidstaten van de eurozone en staan zelfs hoger dan euro-kampioenen Duitsland en Nederland.

    Centrale Banken houden ernstig rekening met een spoedige crash van het wereldwijde financiële systeem, die in Europa zal beginnen. Daarom overwegen ze een gemeenschappelijke interventie in de vorm van Dollar Swaps, wat erop neer komt dat het 'opgedroogde' Europese bankensysteem wordt voorzien van een enorme lading 'vers geld'. De Amerikaanse president Obama zou groot voorstander van ingrijpen zijn, omdat hij vreest dat zijn herverkiezing in gevaar komt als het financiële systeem nog dit jaar instort. Om dezelfde reden dringt hij er bij de eurozone op aan om zo snel mogelijk een fiscale, financiële en politieke Unie op te richten.

    Obama geeft Europa de schuld
    Obama geeft Europa de schuld van de almaar groter wordende economische problemen in Amerika en waarschuwt dat de eurocrisis op de VS dreigt over te slaan. Volgens een analist van Business Insider is de president 'erg nerveus' over de eventuele gevolgen voor zijn herverkiezingscampagne, reden waarom hij aandringt op ingrijpende maatregelen.

    Signalen van systeemcrash
    De gevreesde systeemcrash zou in gang gezet kunnen worden door het omvallen van een grote Europese bank. Hoewel niemand weet welke bank het meest in gevaar verkeert, staat vast dat de banken steeds moeilijker aan geld kunnen komen. De Spaanse banken hebben nauwelijks nog toegang tot de financiële markten, de interbancaire markt is opnieuw vrijwel stil komen te liggen en kredietbeoordelaar Moody's heeft nu zelfs 7 Duitse banken afgewaardeerd, onder andere omdat ze veel kredieten hebben verleend aan de probleemlanden Griekenland, Italië, Portugal en Spanje.

    FED redde Europa in november 2011 - ECB geeft toe dat financieel systeem Europa al rond kerst 2011 op rand van instorten stond!
    De Amerikaanse FED zou daarom voorbereidingen treffen om door middel van Dollar Swaps het vastgelopen Europese bankensysteem weer vlot te trekken. Concreet betekent dit dat de Europese Centrale Bank hiervoor een onbegrensde hoeveelheid dollars tot zijn beschikking krijgt, waarmee de noodlijdende Europese banken overeind gehouden kunnen worden.

    Als deze maatregel wordt genomen, is dat niet voor het eerst; in november 2011 moest de Amerikaanse FED ook al te hulp schieten om het Europese bankensysteem te redden. Volgens waarnemers werd hierdoor maar nèt een totale systeemcrash voorkomen. ECB president Draghi heeft inmiddels toegegeven dat het financiële systeem in Europa vorig jaar rond de kerstdagen op het randje van instorten heeft gebalanceerd.

    Bron en verder lezen: Xandernieuws.punt.nl
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links