Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX blijft dicht bij huis, cijfers TomTom krijgen warm onthaal

AEX blijft dicht bij huis, cijfers TomTom krijgen warm onthaal
Beeld: Euronext

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs bleef vrijdagochtend dicht bij huis na een rally op donderdag. Rond de klok van elf uur steeg de AEX fractioneel tot 758,76 punten.

De AEX deed daarmee een stapje terug van de flinke koerswinsten op donderdag. Volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx zijn beleggers optimistisch gestemd na het rentebesluit van de Federal Reserve en de toelichting daarop door Fed-voorzitter Jerome Powell. Powell zei dat het pad naar een lagere inflatie nu echt is ingezet.

Vanochtend deden de beurzen echter een stapje terug en lijkt ook Wall Street vanmiddag lager te openen. Blekemolen gaf als reden hiervoor dat de cijfers van Big Tech donderdagavond "stuk voor stuk" tegenvielen. Apple meldde de grootste omzetdaling sinds 2016, terwijl Amazon de winst per aandeel stevig zal kelderen. Ook de outlook van Amazon is volgens Blekemolen "niet echt sterk". "Bij Alphabet was het beeld niet veel beter."

Ook buiten de techsector om, vielen de bedrijfsresultaten tegen. Zo verloren Starbucks en Ford in de nabeurshandel 2 tot 6 procent na het openen van de boeken.

De beperkte terugval van de beurzen vandaag moet volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets wel worden gezien in het licht van de sterke winsten van donderdag. "De lat om aan de verwachtingen te voldoen wordt steeds hoger gelegd", aldus Hewson.

"De eerste reactie op de cijfers van donderdagavond is negatief en dat kan ook wat druk gaan geven op chipaandelen en andere toeleveranciers aan de techsector. Maar vergeet niet dat de drie bedrijven [Amazon, Apple en Alphabet] hun koersen dit jaar al flink hebben zien oplopen. Het lijkt gewoonweg tijd voor beleggers om in aanloop naar het weekend even op adem te komen", concludeerde Hewson.

Op macro-economisch vlak steeg de Europese dienstensector in januari iets harder dan voorzien. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in januari uit op 50,8 tegen 49,8 in december en de samengestelde index steeg van 49,3 naar 50,3, de hoogste stand in zeven maanden.

Na zes maanden van krimp, laat de eurozone weer een kleine groei zien aan het begin van 2023. "Mogelijk kan de eurozone een recessie ontlopen", aldus econoom Chris Williamson van S&P in een reactie. Het vertrouwen onder ondernemers is dan ook duidelijk gestegen, door lagere prijsdruk, minder verstoringen in de aanvoerketen en afnemende zorgen over de energieprijzen, dankzij subsidies en relatief warm weer. "Maar het is nog te vroeg om niet meer voor een recessie te vrezen", waarschuwde Williamson.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0925. De olieprijzen maakten een pas op de plaats op 75,90 dollar.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen wonnen Shell en Besi ongeveer 1,4 procent. Fintechbedrijf Adyen is de grootste daler met een verlies van 2,2 procent. Donderdag boekte Adyen nog een dubbelcijferige koerswinst. ING leverde 1,7 procent in.

In de AMX daalde OCI 2,3 procent. CTP won 2,0 procent. PostNL schreef 1,4 procent bij.

In de AScX straalt TomTom na cijfers met een koersstijging van 8,2 procent. De navigatiespecialist is in het vierde kwartaal opnieuw in de rode cijfers gedoken, maar het verlies was wel iets minder diep dan gevreesd, en de omzetverwachting voor 2023 werd naar boven bijgesteld. Voor 2023 gaat TomTom niet langer uit van omzet van 500 miljoen tot 550 miljoen euro, maar van 540 tot 580 miljoen euro. Daar zit echter een boekhoudkundige meevaller van 40 miljoen euro in. Hiervoor gecorrigeerd, daalde de outlook juist met 5 miljoen euro, aldus ING.

ForFarmers en Majorel verloren ongeveer 2,7 tot 3,7 procent.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX 67% zegt kopen 6 stemmen
AMX 60% zegt kopen 5 stemmen
ASCX 60% zegt kopen 5 stemmen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 jan de vakman 3 februari 2023 11:51
  Ja, gelukkig krijgt shell een iets betere reactie op hun mooie cijferverhaal, maar ze worden vandaag in alle kranten afgebrand , als super grote aso's en hun aandeelhouders ook!!
  Sukkeltje Robbie vergeet maar eventjes dat hij niet 1 pakje boter op zijn hoofd heeft, maar zo'n heel olievat, vol boter, van de prijs aan de pomp, gaat het grootste deel, naar de schatkist, tegenprestatie; het maximaal tegenwerken van de energie leveranciers, door alles verstikkende en verlammende wet en regelgeving, dat 2e is dus ook nog zo'n vat boter op zijn rug, zo kan hij nl blijven profiteren van absurd hoge accijns!!
  Bennetje heeft jarenlang gewaarschuwd, bij de cijfers, als jullie je beleid rond fossiel zo doorzetten, dan ontstaan er straks grote tekorten, waar nog geen alternatief voor is en dus hoge prijzen, Robbie en Markje hebben hem gewoon laten praten en weggepest!!
  Onze erg positieve, opbouwende klimaataktievisten, hebben dit drama nog eens fors verergert, door zich met lijm uit Pernis, overal vast te plakken, om nu nog noodzakelijke vervanging te blokkeren, met wijs en gezond samenwerken met shell kom je 1000x verder denk ik!!
  Shell houd nu de boel draaiend, kijk eens hoeveel schepen lng naar europa komen en werkt keihard aan een groener klimaat en een lesje geschiedenis over die aso aandeelhouders; de koers van shell, staat al 10 jaar stil, terwijl andere aandelen 3a4 maal over de kop gingen, het dividend daalde van 0,47$, naar nu 0,2875$/kw, hoe zo super winsten!!
  Shell, jullie investeren wijd en breed het meeste in duurzaam en zijn onschuldig aan die hoge prijzen, GO WELL!!
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 31 mrt
  756,18
  +0,49% +3,72
 2. AMX 31 mrt
  961,63
  +0,87% +8,26
 3. ASCX 31 mrt
  1.298,02
  +0,56% +7,22

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links