Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Winst voor Wall Street

Winst voor Wall Street
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street stond  dinsdag hoger na een lading bedrijfsresultaten en een indicatie van minder snel stijgende lomen.

De S&P 500 steeg 0,8 procent naar 5.054,47 punten, technologiebeur Nasdaq klom 1,2 procent tot 11.533,78 punten en de Dow Jones-index steeg 0,6 procent naar 33.925,09 punten.

Beleggers leken een sterk eind van de maand januari te willen neerzetten, in afwachting van het rentebesluit waarmee de nieuwe maand woensdagavond van start gaat. De markt rekent op een renteverhoging met 25 basispunten. In december verhoogde de Fed de rente met 50 basispunten, waardoor de federal funds rate uitkwam in een bandbreedte van 4,25 tot 4,50 procent. Daarmee kwam een eind aan een reeks verhogingen van 75 punten.

Eerst kon de markt zich eerst nog laven aan een lawine aan bedrijfscijfers en macrodata. Vanmiddag openden Caterpillar, Exxon Mobil, GM en McDonald's de boeken. Vanavond zijn AMD en Snap nog aan de beurt, evenals computerspellenmaker Electronic Arts.

Verder bleken de Amerikaanse huizenprijzen bleken verder te zijn gedaald in november, terwijl het consumentenvertrouwen in januari verder wegzakte.

"De renteverhogingen van de Fed hebben goed gewerkt om een oververhitte economie af te koelen, zoals blijkt uit de zwakkere huizenprijzen, lonen en consumentenvertrouwen rond de jaarwisseling", stelde Bill Adams van Comerica Bank. "De Fed zal dat verwelkomen maar ze zullen een wijdere marge willen zien voordat ze erop vertrouwen dat de vertraging van de inflatie eind 2022 een trend wordt." 

Voorbeurs werd al bekend dat de arbeidskosten in de VS in het vierde kwartaal met 1,0 procent stegen. Er was 1,1 procent verwacht. In het derde kwartaal stegen de arbeidskosten in de VS met 1,2 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0872 en de Amerikaanse tienjaarsrente op 3,504 procent. Olie werd 1,5 procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Exxon Mobil boekte een kwartaawinst per aandeel van 3,40, ruim boven de 2,05 dollar een jaar eerder en iets hoger dan verwacht.  een hogere winst en omzet geboekt en presteerde ook beter dan verwacht. In heel 2022 verdiende Exxon Mobil 55,7 miljard dollar, ruim twee keer zoveel als in 2021. Het aandeel steeg 1,7 procent.

Caterpillar heeft in het afgelopen kwartaal de winstverwachtingen van Wall Street niet gehaald, maar de omzetstijging van 20 procent was wel een meevaller. Het aandeel zakte 3,7 procent.

UPS heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar de winstverwachting overtroffen, maar waarschuwde voor 2023 voor minder omzet en een lagere marge. Het aandeel steeg 4,6 procent.

Pfizer heeft in het vierde kwartaal van 2022 een hogere winst behaald dan verwacht, maar de vooruitblik viel tegen.  Het farmabedrijf zal dit jaar veel minder profiteren van zijn coronabehandelingen. Het aandeel stond na een zwakke opening vlak.

General Motors overtrof de verwachtingen en sloeg een positieve toon aan over 2023. Het aandeel van de autofabrikant steeg 8 procent.  

McDonald's presteerde sterk maar waarschuwde voor aanhoudende inflatiedruk en stond 1,6 procent lager.  

ManpowerGroup boekte in het vierde kwartaal van 2022 minder omzet en veel minder winst geboekt dan een jaar eerder. Het aandeel vond toch de weg omhoog en stond 0,5 procent in de plus.

NXP Semiconductors boekte hogere resultaten maar was voorzichtig in zijn vooruitblik naar het eerste kwartaal. Het aandeel steeg ruim 2 procent.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links