Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Italiaanse verkiezing en Britse belastingverlaging treffen euro en pond
Beeld: ABM Financial News

Italiaanse verkiezing en Britse belastingverlaging treffen euro en pond

(ABM FN-Dow Jones) De euro en het Britse pond zitten in een snelle daling tegenover de Amerikaane dollar, na zorgen in Europa over een verschuiving naar rechts in de Italiaanse politiek en riskante Britse plannen om de gevolgen van de hoge inflatie op de te vangen met belastingverlagingen en kortingen op de energieprijzen.

De euro stond maandag op 0,9674 tegenover de dollar, nadat de munten een week geleden op nog pariteit handelden.

De eenheidsmunt daalde tot het laagste niveau in twintig jaar tijd, nadat beleggers de verkiezingsresultaten in Italië verwerkten.

De rechtse leider Giorgia Meloni won ruim met haar coalitie, volgens de exitpolls, en claimde daarop de overwinning. Met Meloni als de nieuwe Italiaanse premier is "de grootste zorg voor beleggers" of haar regering de hervormingen die de regering onder Mario Draghi doorvoerde, zal terugdraaien of aanpassen. Die hervormingen hielpen Italië aan steun van de EU, zei analist Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank.

Meloni's populistische partij, die fascistische wortels zou hebben, heeft een populistisch fiscaal beleid en is eurosceptisch.

Volgens Ozkardeskaya kan de euro verder dalen tegenover de dollar, als de risico-opslagen en rendementen op Italiaanse staatsleningen verder oplopen en het verschil met staatsleningen van andere eurozonelanden toeneemt. Die rendementen kunnen oplopen als de Italiaanse staatsschuld van 150 procent van het bbp verder oploopt. Vooralsnog lijkt de markt nog rustig met een opslag van 220 basispunten voor Italiaanse tegenover Duitse staatsleningen.

Dit zou kunnen veranderen als de begroting voor 2023 na de verkiezingen wordt bijgesteld, denkt anlist Paolo Pizzoli van ING. Dat risico is aanwezig na de aardverschuiving in het politieke landschap bij deze verkiezingen, stelt Citigroup. Ook is er een risico dat de coaliteit de sancties tegen het Rusland van Vladimir Poetin gaat tegenwerken.

Het Britse pond stond vanochtend op 1,0767 tegenover de dollar, grotendeels herstellend van een 'flash crash' zondagnacht, toen het pond razendsnel circa vier procent inleverde. Kort na de start van de handel daalde het pond binnen 15 minuten van iets boven 1,08 tot 1,0373 dollar. Inmiddels zit de koers weer tegen de 1,08 dollar.

Vrijdag presenteerde de nieuwe Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng forse belastingverlagingen en zondag kondigde Kwarteng nog meer verlagingen aan, terwijl de inflatie naar 10 procent beweegt en de koopkracht van Britten aantast. Tegelijkertijd wordt er een plafond op de energieprijzen ingevoerd. Valutabeleggers in Azië reageerden vannacht stevig negatief.

"De financiele markten blijven hun onvrede uiten over het nieuwste fiscale beleid', zei Simon Harvey van Monex Europe. Hoe zwakker het pond wordt, hoe meer rente er zal moeten worden betaald op Britse staatsleningen, terwijl ook de prijzen van geïmporteerde energie stijgen. Ook dit komt op het bord van de Britse staat.

Volgens Ozkardeskaya van Swissquote is het "vrijwel zeker" dat de sterling naar pariteit tegenover de dollar zal dalen. "Wat de markt hoort is: wie gaat deze overheidsuitgaven financieren?" Zij ziet als enige hoop dat de Britse economie een impuls krijgt van de "sugar rush" van dit ruime fiscale beleid, maar voorspelt een paar zware jaren voor het Verenigd Koninkrijk.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Mojo 26 september 2022 12:24
    En voor Biden ... die heeft ons de oorlog ingepraat met de russen als doel zijn schalieboeren van de ondergang te redden, de euro tov de dollar te verzwakken en de dollar als reservemunt.

    Maak je niet druk om de italianen die willen alleen minder immigratie en dat komt goed uit voor landen in de EU. Die willen ook wat strenger controle aan de zuidelijke grens. Bovendien er ligt 200 miljard op hen te wachten ...
  2. Nuchtertransparant 26 september 2022 12:42
    Waar niemand in Den Haag bij stilstaat is dat we aardig wat inflatie aan het importeren zijn met die stijgende dollar. Daar bovenop nog de flinke loonstijgingen en je zit al ver ver ver over het inflatiepercentage heen waarmee begroot is. Alleen al loon en stijgende dollar schat ik in op 3 tot 4% van de productieprijzen/importkosten van goederen. Kansloos dat hele plan 2023. En een beetje econoom ziet dat, weet dat en roept dat. Alleen ja met een mevrouw op Financien die er niets van weet en een MP die geschiedenis gestudeerd heeft, gaat dat natuurlijk nooit landen.
  3. FlashHenk 26 september 2022 13:31
    quote:

    Mojo schreef op 26 september 2022 12:24:

    En voor Biden ... die heeft ons de oorlog ingepraat met de russen als doel zijn schalieboeren van de ondergang te redden, de euro tov de dollar te verzwakken en de dollar als reservemunt.

    Maak je niet druk om de italianen die willen alleen minder immigratie en dat komt goed uit voor landen in de EU. Die willen ook wat strenger controle aan de zuidelijke grens. Bovendien er ligt 200 miljard op hen te wachten ...
    De eerste alinea bestaat volledig uit nonsens.
  4. Mojo 26 september 2022 15:22
    quote:

    FlashHenk schreef op 26 september 2022 13:31:

    [...]

    De eerste alinea bestaat volledig uit nonsens.
    Waarom was de US altijd tegen de komst van North Stream 2? die kwam er niet. De euro hebben ze altijd afgekraakt laat staan de EU als economisch machtsblok.

    Geef je argumenten waarom dat mijn eerste alinea onzin is anders heeft geen zin om je uitleg te geven.
  5. forum rang 6 suskewiet 27 september 2022 09:01
    quote:

    slimpieaqlpky schreef op 26 september 2022 13:57:

    Europa zou blij moeten zijn met Meloni. Politiek en finance moet gescheiden bezien worden. Nog even en we worden euforisch overi Italie
    Hoe kom je bij die gedachte
    Italianen ,weinig belasting betalen ,niet teveelwerken en geld eisen van Europa ofwel dreigen ze ,we verlaten de Unie .
    Een ramp voor Europa
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.