Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
ECB wilde daadkracht tonen met onverwachte rentestap
Beeld: ABM Financial News

ECB wilde daadkracht tonen met onverwachte rentestap

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank heeft tijdens de laatste monetaire beleidsvergadering de rente sneller verhoogd dan verwacht, om te laten zien dat ze in staat is om te reageren op een sneller dan verwachte stijging van de inflatie. Dat bleek donderdag uit de notulen van de vergadering van 20 en 21 juli.

De duidelijkheid van een sterker dan verwachte renteverhoging was belangrijker dan de onzekerheid van een rentestap die niet was ingecalculeerd door de markt. Bovendien maakte de renteverhoging met 50 in plaats van 25 basispunten in één klap een einde aan de negatieve beleidsrente, die in het huidige inflatieklimaat bepaald niet meer op zijn plaats was, volgens de centrale bank.

Voor de komende vergaderingen, te beginnen met die in september, werden de vooruitwijzingen losgelaten en zullen de rentebesluiten per vergadering worden gebaseerd op de beschikbare data.

Over het tempo van de komende renteverhogingen lieten de notulen zich niet uit, maar ze benadrukten wel dat de eerste stap van 50 basispunten een relatief zwaar gewicht aan het begin van de cyclus van renteverhogingen legde, om snel de negatieve rentes te verlaten.

De deelnemers concludeerden dat zowel voor de korte al voor de middellange termijn de inflatierisico's duidelijk aan de bovenkant lagen. Afnemende vraag van consumenten door de verwachte economische recessie kan de prijsdruk wel verlagen, maar bij aanhoudend hoge aardgasprijzen hoeft dat dempende effect er niet te zijn, werd opgemerkt.

De economen van de centrale bank observeerden dat de markt op het moment van de vergadering een kans van 15 procent hadden ingeprijsd dat de inflatie gedurende vijf jaar hoger dan 4 procent zal zijn. Van de professionele voorspellers rekent inmiddels bijna 20 procent op een inflatie die voor een langere termijn boven 2,5 procent blijft.

Voor de centrale bankiers is het erg belangrijk dat de markt blijft geloven dat de inflatie op de lange termijn weer terugkeert naar de doelstelling van circa 2 procent die de centrale bank nastreeft. Als de inflatieverwachtingen op lange termijn "los van hun ankers" komen, kan het heel moeilijk zijn om die weer te verankeren, leerde de ervaring van de monetaire beleidsmakers.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. FozzieBearBull 25 augustus 2022 15:58
    Ze zitten gewoon in de hoek geschilderd. Italie cs gaan eraan als ze de rente een reeele verhoging geven en maar een beetje de FED en de rest van de centrale banken gaan volgen. De ECB is een politiek vehikel en de naam van Centrale Bank onwaardig. Alles voor het redden van de EU. De burger zoekt het maar uit.
  2. Charlemagne 25 augustus 2022 16:41
    Waarom is mijn inflatie vermoedelijk als enige toch dichter bij 15-20& dan 6,5% - net terug van de supermarket, doosjes servetjes ineens geen 100 meer maar 90, dat is 10% minder en de prijs + 15% , kwark 450 gram ipv 500, enz.enz.enz. de loodgieter moest komen en die had het niet over 6,5%, de banaan op het strand achter de boot van 10,- naar 12,50, dat is 25% ik ga nooit meer met de banaan,... en het is nog niet eens goed begonnen.......energie en zo.. de euro wordt waardeloos zolang ze een failliet land als Italië met iedereen zijn geld op de been houden....en maar weer roepen dat het weer 2 ,5% wordt, ik weet wel wanneer, met St J.......
  3. forum rang 4 Kees1 25 augustus 2022 17:11
    De ECB probeert de euro te redden. Dat doet de ECB door de overheidsfinanciën van de schuldenlanden (Frankrijk, Italië cs) te saneren. Dat zou kunnen doordat die landen een bezuinigingsronde doorlopen en hun economie moderniseren, maar zoals wij gezien hebben is dat geen haalbare kaart.
    De enige route die dan gevolgd kan worden is die van de inflatie. Voorheen konden de schuldenlanden hun munt devalueren, maar dat kan nu niet meer. De schulden van die overheden verdampen nu. De burgers krijgen door de inflatie minder koopkracht, maar dat kan niet anders omdat de overheidsfinanciën in het Zuiden op orde moeten komen.
    Als de euro er niet was geweest, zouden de D-mark en de gulden veel meer waard zijn in relatie tot de franc etc. Dat zou tot minder export naar het Zuiden hebben geleid en minder overschotten hier. Het overschot verdampt nu door de inflatie.
  4. taurus86 25 augustus 2022 17:50
    Het is wel makkelijk om de ECB als enige de schuld te geven, maar het lamlendige en arrogante optreden van Brussel, zien we daarmee door de vingers.
    Ik doel op de bizarre ontwikkeling in 'Het werken voor de Koning'. De 'dienstenindustrie' wordt grotendeels door overheidsuitgaven gefinancierd. Nu is 'Overheid' het ganse volk, dat de centen bijeenbrengt en dat de eerst genoemde weer uitgeeft.
    In Nederland moet zo langzamerhand ook de bezem eens door de tent gehaald worden. Het 'Rapportenwoud' - als voorbeeld- groeit immers als kool. Onderwijs blijft onderpresteren. Belastingdienst hangt met elastiekjes aan elkaar.
    Maar wie denkt dat Europa een norm voor Indirecte Kosten durft te stellen, is te naïef.
    En dus zijn de ''Overheden' van de zwakke landen topzwaar, en in veel echelons verkapte werkloosheidsprojecten.
    Draghi wilde de overheidsadministratie automatiseren. Nou dat werd zijn politieke ondergang. Eerst nog een serie rapporten en dan snel naar het archief ermee.
    De producerende burger wordt gekneveld in zijn verdienvermogen, omdat ze teveel Indirecte Kosten moeten opbrengen.
    De Europese raad is de schuldige, in een grotere mate dan de ECB. Veel gemerkt van het EU voorzitterschap van Macron?
    Tekenend!
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.