Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verdeeld beeld Wall Street

Verdeeld beeld Wall Street
Beeld: NYSE

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteren vrijdag verdeeld met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 index stijgt 0,2 procent op 3.791,11 punten, de Dow Jones index wint 0,3 procent op 30.855,26 punten en de Nasdaq verliest 0,1 procent op 11.022,55 punten.

Zo begint de tweede helft van het jaar terughoudend, nadat de eerste jaarhelft met een verlies van meer dan 15 procent werd afgesloten. Daarmee was sprake van de slechtste eerste zes maanden sinds 1970.

Beleggers blijven gericht op de aanhoudend hoge inflatie, die centrale banken ertoe heeft gedwongen om jaren van soepel beleid terug te draaien en in versneld tempo de rente te verhogen. Die verandering heeft de vrees voor een groeivertraging, die tot een recessie zou kunnen leiden, versterkt.

"We zien dat de basis wordt gelegd voor een recessie", zei marktanalist Seema Shah van Principal Global Investors. Ze verwacht begin volgend jaar een recessie als de arbeidsmarkt, die volgens haar nog steeds sterk is, verzwakt.

Vermogensbeheerder DWS sluit zelfs niet uit dat de Amerikaanse economie eind dit jaar al in een recessie belandt. 

De oorlog in Oekraïne en de onzekerheid over de toekomstige olieproductie maken het moeilijk om de inflatie in te schatten, en daarmee ook een eventuele recessie, zei Shah.

Op macro-economisch vlak werd vanmiddag bekend dat de inkoopmanagersindex van S&P Global in juni is gedaald naar het laagste punt in twee jaar. Ook volgens ISM is de groei van de Amerikaanse industrie afgelopen maand vertraagd.

Volgens econoom Chris Williamson van S&P Global is de outlook in de VS somberder geworden. Lichtpuntje is dat de druk op de aanvoerketen iets lijkt af te nemen, wat kan helpen om de inflatoire druk te verlichten in de komende maanden, aldus de econoom.

De euro/dollar noteert vrijdagavond op 1,0402. WTI-olie kost bijna 109 dollar en daarmee 3 procent duurder dan donderdag. De Amerikaanse tienjaarsrente is gedaald tot 2,89 procent.

Bedrijfsnieuws

Micron Technology heeft in het afgelopen kwartaal hogere resultaten behaald, maar de outlook was voorzichtig. Het aandeel daalt bijna 4 procent. 

Kohl's verliest 17 procent, na mediaberichten dat de onderhandelingen over de overname door Franchise Group zijn beëindigd.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links