Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Oliereuzen tijdelijk extra belast in VK

Oliereuzen tijdelijk extra belast in VK
Beeld: Royal Dutch Shell

(ABM FN-Dow Jones) Het Verenigd Koninkrijk gaat een tijdelijke heffing opleggen aan olie- en gasproducenten om de pijn van de stijgende energieprijzen voor consumenten te verzachten. Dit heeft de Britse overheid donderdag bekendgemaakt.

Er komt tijdelijk een zogenaamde 'windfall tax' of energiewinstheffing van 25 procent, waarvan de opbrengst wordt gebruikt voor een steunpakket van 15 miljard Britse pond om Britten te helpen met stijgende energierekeningen, onder meer door eenmalige vergoedingen.

De belastingheffing, die direct van kracht is bovenop de huidige belastingen, verdwijnt weer naarmate de olie- en gasprijzen dalen. De maatregel, die gevolgen heeft voor oliereuzen als Shell en BP, loopt mogelijk tot eind 2025.

Minister van financiën Rishi Sunak verklaarde donderdag dat olie- en gasbedrijven "buitengewone winsten" maken en dat de heffing het komende jaar naar verwachting 5 miljard pond zal opleveren.

Analisten van Citigroup berekenden dat BP minder dan 10 procent van zijn mondiale winst behaalt in het VK. Voor Shell zou dit rond de 4 procent zijn.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC 89% zegt kopen 18 stemmen

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. Toddemij 26 mei 2022 19:57
  quote:

  jan de vakman schreef op 26 mei 2022 18:33:

  Nou, die Britten zullen europa wel op een idee brengen, het betekent natuurlijk alleen dat hooguit de kers van de taart gaat en het zal wel olie en gas prijzen opdrijvend zijn!!
  Met dat eerste wat je stelt: idd dat denk ik ook, in Europa zijn ze sowieso gek op zulke tax ideeën.
  En ook de impact op de winst zal alleen in het VK niet groot zijn, echter als dit overgenomen wordt in Europa dan wordt het een ander verhaal.

  Dat het prijsopdrijvend zal zijn daar geloof ik totaal niet in, daar zijn andere factoren belangrijk in, zoals bijv. mondiale beschikbaarheid ( vraag/aanbod), dancties en prijsafspraken door de opec
 2. Mr sponge 27 mei 2022 10:19
  Goede keuze van Shell om volledig naar Engeland te gaan. Die dividend belasting was toch zo verschrikkelijk.
  Nee nu zijn ze beter af. Ik kan hier wel om lachen. Steeds voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. Dan krijg je vanzelf de deksel op je neus.
  En natuurlijk gaan de olie en gas bedrijven dit gewoon weer gebruiken om hun prijzen op te voeren. Is gewoon onderdeel van hun kostprijs. Marge er overheen en de consument krijgt een prijsverhoging en een kadootje uit eigen zak.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

SHELL PLC

24,545 01 jul
-0,300 -1,21%
Premium

Koersdruk op Shell is van tijdelijke aard

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links