Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ECB handhaaft rente

ECB handhaaft rente
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank heeft de belangrijkste rentestanden gehandhaafd, ondanks dat de inflatie in de eurozone in januari verder is opgelopen. Dit bleek donderdag uit het rentebesluit van de ECB.

De depositorente blijft daarmee staan op 0,50 procent negatief, de beleidsrente op 0,00 procent en de strafrente op 0,25 procent.

Bij het rentebesluit in december kwam de ECB met een tijdspad voor het afbouwen van zijn kwantitatieve verruiming. Het Pandemic Emergency Purchase Programme van 1.850 miljard euro stopt eind maart 2022, meldde de ECB destijds. Het standaard Asset Purchase Programme wordt vanaf het tweede kwartaal van 2022 ingezet ter overbrugging, "voor zolang als nodig is om het accommoderende effect van zijn beleidsrentes te versterken."

Wel merkte de ECB op dat indien nodig het PEPP-programma weer kan worden opgestart. Onder het APP zal in het tweede kwartaal netto voor 40 miljard euro per maand worden opgekocht en in het derde kwartaal voor 30 miljard euro. Daarna wordt het tempo verlaagd naar 20 miljard euro per maand "voor zolang als nodig".

De ECB gaf in december ook aan dat de opkopen naar verwachting zullen eindigen kort voordat men begint met het verhogen van de rente. In het rentebesluit donderdag zei de ECB dat het de rentes op de huidige of lagere niveaus houdt tot de inflatie langere tijd op de doelstelling van circa 2 procent uitkomt.

Om 14:30 uur wacht een toelichting van voorzitter Christine Lagarde. Een belangrijke vraag aan Lagarde wordt volgens econoom Carsten Brzeski van ING of ze het nog steeds onwaarschijnlijk acht dat de rente in 2022 wordt verhoogd.

De inflatie in de eurozone is in januari onverwacht verder opgelopen, naar 5,1 procent, waar een afzwakking tot 4,3 procent was voorzien. De kerninflatie daalde wel, van 2,6 tot 2,3 procent.

De euro/dollar noteerde kort na het rentebesluit van de ECB op 1,1278. De Duitse tienjaarsrente daalde van 0,07 naar 0,06 procent.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
 1. M357 3 februari 2022 14:12
  Lagarde en de ECB storten de Europeanen in armoede. Eerst de spaarders en gepensioneerden en nu iedereen met een extra koopkrachtverlies van tussen de 5 en 6 procent. Wanneer gaat Noord Europa inzien dat zij de rente niet willen verhogen omdat zij bang zijn dat Zuid Europa dat nog niet aan kan. Dit gaat niet veranderen want de koers om Zuid Europa te redden ten koste van Noord Europa is al jaren geleden ingezet door Mario Draghi en waar zit hij nu? Juist, in het land dat ook nog eens ruim 200 miljard uit het Europese Corona steunfonds krijgt.
 2. Katsjinggg 3 februari 2022 14:12
  ja wat hadden jullie van "mevrouw Chanel" verwacht? ze heeft maar 2 dingen die haar aandacht krijgen: het beschermen van de Zuid-Europese landen tegen stijgende kosten en het forceren van de groene revolutie!

  Als voor de rest..dat zijn problemen voor het plebs, en wat ze daarover denkt is eenvoudig: "let them eat cake"
 3. forum rang 8 SEVA_ 3 februari 2022 14:37
  quote:

  Henkk schreef op 3 februari 2022 14:26:

  ECB heeft meest gevoelig informatie in bezit, rente besluit is goed voor aandelen en ook goed voor economie . Er zijn aandelen die behoorlijk laag gewaardeerd zijn, een van meest laag gewaardeerd aandelen is Just Eat.
  Kijk eens naar de k/w van Postnl icm div rendement.
 4. forum rang 6 b.west.invest 3 februari 2022 14:42
  quote:

  Henkk schreef op 3 februari 2022 14:26:

  ECB heeft meest gevoelig informatie in bezit, rente besluit is goed voor aandelen en ook goed voor economie . Er zijn aandelen die behoorlijk laag gewaardeerd zijn, een van meest laag gewaardeerd aandelen is Just Eat.
  Laag ?

  JET gaat onder de 10 euro op de borden zetten dit jaar .
  Ze maken nu geen winst en met de inflatie gaan ze alleen maar minder verkopen registreren .
 5. Knarf 3 februari 2022 14:58
  We zitten als Nederland gegijzeld in de muntunie, zoveel is wel duidelijk. Zoals een aantal van jullie hierboven al benoemd is een renteverhoging zeer problematisch voor een aantal zuidelijke lidstaten. De ECB kan niks anders en dat is natuurlijk een brevet van onvermogen.

  Na in 2008 te zijn gered is een aantal landen helemaal niet bezig geweest met herstructurering van de economie. Alle beloften zijn een wassen neus gebleken. Gratis geld machine met als gevolg opgelopen inflatie betekent koopkrachtverlies. Looneisen zullen stijgen met mogelijke een loonprijsspiraal.
  Reken maar dat mensen op hun bestedingen gaan letten als de eindafrekening van de energierekening komt en de factuur voor de gemeentebelasting op de mat valt.
 6. eldee99 3 februari 2022 15:04
  quote:

  M357 schreef op 3 februari 2022 14:43:

  Waar is Klaas Knot al hij nodig is? Hij moet hier iets aan doen! Wellicht is hij druk zijn huis in box 3 te duwen.
  Hahahaha Klaas Knot. Die tandeloze tijger die wel eens wat op Twitter roept, maar nog nooit zijn smoel heeft opengetrokken aan tafel bij de ECB. Goeie grap!!
 7. forum rang 7 suske wiet 3 februari 2022 15:45
  Ze kunnen de rente niet verhogen door de energie kost .
  Die kost hebben ze zelf veroorzaakt en is nu vestzak-broekzak .
  De geloofwaardigheid in politiek slinkt zienderogen .
  Iedereen wil klimaatverbetering daar is geen twijfel over .
  Klimaatverbetering ?????????
  Houtkachels ,pellet kachels ,bruinkool ,mazout en gas ;
  Europa heeft geluisterd naar Timmermans (blinde lings)en zit nu met de gebakken peren .
  Triestig en een schande .
  Energie is een basis behoefte die minder belast moet worden in plaats van meer .
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links