Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Valuta: noodverband Erdogan voor Turkse lira

Valuta: noodverband Erdogan voor Turkse lira
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Turkse lira stond maandag hevig onder druk, maar wist ook een indrukwekkend herstel te boeken.

"Het radeloze economisch beleid van de Turkse president heeft het volk redeloos gemaakt en Turkije ogenschijnlijk reddeloos", stelt marktanalist Robbert Manders van IG. "Elke econoom weet dat een hogere rente samengaat met een krappere geldhoeveelheid en een hogere wisselkoers. Erdogan is een dwaas die dat niet gelooft en centrale bankpresidenten ontslaat als ze de rente verhogen."

Het resultaat van het Turkse beleid is een enorme inflatie en een munt die in vrije val is geraakt. "Dat is problematisch", vult marktanalist Salah-Eddine Bouhmidi van IG aan.

Het herstel van de lira op maandag met circa 20 procent is volgens IG het gevolg van een short squeeze. Erdogan verzekerde de Turken dat hun geld veilig is en dat spaarders kunnen rekenen op een compensatie van hun verlies. 

"Omdat deze situatie 100 procent door beleid wordt veroorzaakt in plaat van door externe omstandigheden, is de kans aanwezig dat de regering de situatie kan repareren. Maar ze weigert de rente te verhogen. We zien dan ook geen opwaartse trend voor de Turkse lira", aldus Manders en Bouhmidi.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. crypt0br0ker 21 december 2021 11:39
    beurs in instanbul is als gevolg van inflatie met 50% gestegen in een paar maanden tijd, leip. turkije is een industrieel, toeristen hotspot, er valt daar altijd geld te verdienen. turkije heeft investeringsmogelijkheden, wellicht ligt hedendaags de politieke betrekkingen gevoelig, maar dat doet niets of aan de economische potentie of geografische positie.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links