Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursblik: nieuwe Solvency II regime aanvankelijk positief voor verzekeraars

Beursblik: nieuwe Solvency II regime aanvankelijk positief voor verzekeraars
Beeld: ASR

(ABM FN-Dow Jones) Verzekeraars zullen in eerste instantie voordeel hebben van de aanpassing van de Solvency II-kapitaalregels, terwijl de levensverzekeraars zoals NN Group en ASR Nederland op de langere termijn ook nadeel zullen ondervinden, vanwege een minder gunstige rekenrente voor lange verplichtingen. Dat stelde Berenberg donderdag in een rapport.

Het raamwerk voor de aanpassing van de kapitaalregels voor verzekeraars Solvency II ligt min of meer vast met het voorstel van 22 september van de Europese Commissie, dat lijkt op het plan dat EIOPA in december 2020 presenteerde, stelden de analisten.

Het belangrijkste minpunt is dat de toezichthouders meer formele autoriteit krijgen om dividenden, aandeleninkopen en bonussen tegen te houden.

Volgens EIOPA betekent het voorstel dat verzekeraars op korte termijn 90 miljard euro kapitaal minder hoeven aanhouden, wat ongeveer 16 procent is van het vereiste kapitaal voor verzekeraars in de EU.

Op de lange termijn slinkt het gezamenlijke voordeel tot 30 miljard euro, als de minder gunstige rekenrente voor lange verplichtingen van levensverzekeraars geleidelijk wordt ingevoerd tot en met 2031. 

NN Group heeft berekend dat de solvabiliteit hierdoor daalt met 5 procentpunt en Berenberg voorziet een vergelijkbare impact voor ASR Nederland. Dit zijn relatief bescheiden percentages, merkte Berenberg op.

De bank heeft een koopadvies op ASR met een koersdoel van 44,40 euro. Het advies voor NN is Houden met een koersdoel van 46,00 euro.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASR Nederland 50% zegt kopen 6 stemmen
NN Group 67% zegt kopen 6 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

  1. ASR Nederland 24 mrt
    36,220
    -2,24% -0,830
  2. NN Group 24 mrt
    32,160
    -3,83% -1,280

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links