Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Qollect eist miljarden van Nederlandse banken vanwege te hoge variabele rentes

Qollect eist miljarden van Nederlandse banken vanwege te hoge variabele rentes
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De meeste Nederlandse banken en andere geldverstrekkers hebben in de afgelopen tientallen jaren bewust te veel variabele rente in rekening gebracht en moeten consumenten tot wel 16,7 miljard euro terugbetalen. Dit is de eis van Qollect.

Volgens de organisatie beloopt de schade tussen de 4,2 en 16,7 miljard euro. En Qollect verwacht eenzelfde claim voor zakelijke klanten.

"De door ABN AMRO en de Consumentenbond onlangs afgekondigde 'compensatieregeling' dekt nog geen 15 procent van wat de bank eigenlijk zou moeten betalen en lijkt een doekje voor het bloeden. Als er geen vrijwillige vergoeding van de schade plaats vindt, moeten de banken zich voor de rechter verantwoorden", schrijft Qollect in een persbericht.

"De zaak speelt al een paar jaar, maar de banken hebben haar tot nu toe onder de radar weten te houden. Met schamele 'compensatieregelingen' proberen ABN AMRO en Rabobank nu van de zaak af te komen", meent woordvoerder Adriaan de Gier van Qollect. Hij vindt het dan ook onbegrijpelijk dat de Consumentenbond met de regeling meewerkt.

De kwestie is volgens De Gier dat banken die een lening verstrekten met een variabele rente, deze wel lieten stijgen als de marktrente steeg, maar zij die niet lieten dalen als de marktrente dit deed.

"Het 'eigen' Kifid heeft de banken daarover al meerdere keren op de vingers getikt, maar die correcties adequaat opvolgen doen ze gewoon niet", aldus De Gier.

Qollect wil met de banken, waaronder ABN AMRO en de Consumentenbond, het gesprek aangaan. "Als dat niet tot een betere compensatie leidt, zullen er gerechtelijke procedures worden aangespannen", dreigt De Gier.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ABN AMRO BANK N.V. 64% zegt kopen 11 stemmen

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 8 drooglegging 11 september 2021 17:04
  Het gaat om honderdduizenden NL grootbank klanten, was het ook hiermee een kartel?

  De banken werken met het principe: wat levert het op, en wat wordt de afkoopsom na 10 jaar?

  Ik durf te stellen dat de afkoop amper 10% doet van de behaalde overwinsten, een geweldige deal dus voor de banken dat zeker naar meer smaakt.

  Ik vrees de huizenmarkt problematiek voor de NL grootbanken, dat gaat echt over >100 miljard euro saampjes als de rente gaat bewegen of de huizenmarkt blijft versnellen of juist gas terug geeft.

  De kans op een aanstaande bankrun wordt ook steeds groter, een Kassa of Radar met elk 400K volgers kan op primetime gewoon uit de bocht vliegen, ze gaat het hardop zeggen......

  Welke bank wordt dan op het hakblok gelegd?
 2. forum rang 5 jan de vakman 11 september 2021 21:10
  Bij de rabo heb ik mee gedaan aan prepensioen opbouw, de kosten die over je inleg (niet vertelt)werden berekent zorgden er voor,dat je in 20 jaar tijd geen stuiver opschoot, als je wilde stoppen verknalde je 75% van je inleg aan boeterentes, dus dat zou kapitaal moord zijn, toen de boel van inleggen moest overschakelen naar uitkeren, stonden daar absurd hoge dubbele kosten tegenover, nu hoeven ze maandelijks maar even de computer automaat te aktiveren om uit te keren,kosten voor hen een schijntje voor mij het 20voudige, ik kan maar 1 ding zeggen; ook de RAre BOeven behoort zeer zeker bij deze mooipraat witte boord criminelen, had ik toen maar de wijsheid om te beleggen gehad, dat had 20x meer rendement opgeleverd en 20x minder armoei!!
 3. forum rang 9 objectief 12 september 2021 07:52
  quote:

  Porscheknakker Graat schreef op 11 september 2021 17:40:


  ABN was, is en blijft een schandaalbank. Onbegrijpelijk dat beleggers geld in deze bank steken.


  Bij andere banken is het heus niet beter en ze zijn een afspiegeling van onze samenleving.
  Pakken wat je pakken kunt en dat geldt niet alleen voor banken.
  Verzekeringsmaatschappijen worden waar mogelijk opgelicht etc. legio voorbeelden..
 4. forum rang 4 mok 12 september 2021 12:55
  Wat ik veel kwalijker vindt is de vermogens opbouw via pensioenfondsen. Zonder veel beheer rekenen ze zoveel commissie, dat je na 10 jaar inleg minder vermogen hebt dan wat je ingelegd hebt, zelfs bij rendementen van 8% in het verleden. Niet voor niks zijn er veel maatschappijen ingestapt met jaarlijks hoge winsten als gevolg. Omdat het zich op achtergrond afspeelt en pensioen lange termijn is, valt het niet op, maar is veel kwalijker. Dat mensen met een gat in de hand teveel rente hebben betaald zit ik niet zo mee.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

ABN AMRO BANK N.V.

12,904 25 okt
0,000 0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links