Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Winst Vopak onder druk

Winst Vopak onder druk
Beeld: Vopak

(ABM FN-Dow Jones) Vopak heeft in het eerste kwartaal van 2021 de winst onder druk zien staan ten opzichte van een jaar eerder, maar het bedrijf is wel wat optimistischer over groeiprojecten geworden. Dit bleek woensdag voorbeurs uit de cijfers van het tankopslagbedrijf.

De omzet van Vopak steeg op jaarbasis van 296,9 miljoen naar 300,1 miljoen euro. Een kwartaal eerder lag de omzet iets hoger op 303,7 miljoen euro.

De bezettingsgraad lag aan het einde van maart op 89 procent. Dat was 91 procent een kwartaal eerder en 86 procent vorig jaar in maart.

Dit leverde een EBITDA op van 200,4 miljoen euro, mede dankzij de bijdrage van groeiprojecten. Wel merkte Vopak een negatieve impact op van een krappe chemiemarkt als gevolg van onder meer de winterstorm in Texas. Vorig jaar kwam de EBITDA uit op 198,5 miljoen euro. In het vierde kwartaal lag de EBITDA op 159,8 miljoen euro. Er waren in het afgelopen kwartaal geen eenmalige posten.

De nettowinst van Vopak daalde op jaarbasis van 81 miljoen euro, ofwel 0,64 euro per aandeel, naar 73,1 miljoen euro of 0,58 euro per aandeel. Een kwartaal eerder werd een winst geboekt van 24 miljoen euro.

De kostenbasis viel met 149 miljoen euro onder de 153 miljoen euro van vorig jaar.  

Outlook

Vopak is wat optimistischer geworden over de groeiprojecten uit 2020 en 2021. Het tankopslagbedrijf verwacht dat de bijdrage van deze groeiprojecten aan de resultaten aan de bovenkant van de eerder afgegeven bandbreedte van 30 tot 50 miljoen euro zullen uitkomen, afhankelijk van valutaschommelingen en marktontwikkelingen.

Voor 2021 mikt Vopak onverminderd op een kostenbasis van 615 miljoen euro en Vopak heeft nog steeds de ambitie om 300 tot 350 miljoen euro te investeren in groeiprojecten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Vopak 80% zegt kopen 5 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Vopak Koninklijke 38,250 23 jul
0,000
0,00%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links