Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rentebesluit ECB en goedkeuring vaccin vallen goed op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn donderdag met winsten de handel uitgegaan. De aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB) om het tempo waarin obligaties worden opgekocht "aanzienlijk" op te voeren viel goed bij beleggers. Ook verwerkte de aandelenmarkten het nieuws dat er in de Europese Unie een vierde coronavaccin is toegelaten, namelijk het vaccin van het Leidse bedrijf Janssen.

Het versneld opkopen van obligaties door de ECB is bedoeld om al te hevige rentestijgingen op de financiële markten in te dammen. De beleidsmakers bij de centrale bank zagen bij hun rentebesluit verder geen reden om met nog meer stimuleringsmaatregelen de coronacrisis te bestrijden. De rentetarieven van de centrale bank zelf blijven zoals verwacht ook op hun historisch lage niveaus.

De Amsterdamse AEX-index won uiteindelijk 0,8 procent tot 683,71 punten. De MidKap steeg 1,4 procent tot 1003,72 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 0,7 procent bij. Verder viel het op dat de rentes op de obligatiemarkten na het bericht van de ECB wat omlaag gingen. De snel oplopende marktrentes zorgden afgelopen weken nog voor nervositeit bij beleggers.

Chip- en technologiebedrijven

Bankaandelen, die de afgelopen tijd juist sterke koerswinsten lieten zien, waren uit de gratie. ABN AMRO en ING sloten de rij bij de hoofdbedrijven op het Damrak met verliezen van ruim 2 en bijna 4 procent. Beursuitbater Euronext liet ook weten dat ING per 22 maart uit de hoofdindex van de beurs in Brussel zal verdwijnen. Voor de notering in Amsterdam heeft deze stap geen gevolgen. Euronext kondigde eerder al aan dat ABN AMRO uit de AEX-index gaat. Het aandeel zakte daardoor op woensdag al 3 procent.

Chip- en technologiebedrijven waren wel in trek na de recente koersdruk in de sector. ASMI ging aan kop in de AEX met een plus van meer dan 5 procent en in de MidKap stond branchegenoot Besi (plus 6 procent) bovenaan. Analisten van Kepler Cheuvreux schroefden tevens de koersdoelen van beide chipbedrijven op.

BMW

Elders in Europa waren de ogen onder meer gericht op autoconcern BMW, dat in Frankfurt na een cijferbericht meer dan 3 procent onderuit ging. De stijgende vraag naar auto's in de tweede helft van vorig jaar zorgde ervoor dat de winstgevendheid van BMW een boost kreeg. Evengoed zakte de winst voor belastingen van het Duitse merk vorig jaar met ruim een derde tot 4,8 miljard euro. Financieel directeur Nicolas Peter zei 2021 wel met vertrouwen tegemoet te zien.

De olieprijzen gingen verder omhoog nadat oliekartel OPEC zijn prognose voor de olievraag voor 2021 opwaarts bijstelde. Een vat Amerikaanse olie werd ruim 2 procent duurder op 65,85 dollar. De prijs van een vat Brentolie steeg ook dik 2 procent, tot 69,47 dollar. De waarde van de euro klom verder tot 1,1976 dollar, van 1,1890 dollar een dag eerder.

Lees over dit aandeel ook

  1. 29 apr Beursupdate: AEX op Wall Street
  2. 29 apr AEX nipt lager gesloten, ondanks flinke koerssprong Philips

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 DaarIsDePoen 11 maart 2021 19:43
    "het vaccin van het Leidse bedrijf Janssen."

    Janssens farmaceutica is een Belgisch bedrijf met hoofdzetel in Beerse, België:

    en.wikipedia.org/wiki/Janssen_Pharmac...

    "Janssen Pharmaceuticals is a pharmaceutical company headquartered in Beerse, Belgium and owned by Johnson & Johnson. It was founded in 1953 by Paul Janssen."
  2. forum rang 5 Blanco rolling 11 maart 2021 22:16
    Dit is het voormalige Crucell.
    Crucell is een aantal jaren geleden door Johnson & Johnson.
    Jansen is weer een onderdeel van J&J

    Crucell is toonaangevend in het maken van vaccins .
    De WHO kocht de vaccins van Crucell, dus nu Jansen voor het vaccinstieprogramma voor kinderen.

    Dan heeft Crucell de Per.c6 methode ontwikkeld, waarmee zonder eieren heen veel vaccins in korte tijd geproduceerd kunnen worden
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

AEX

882,27 29 apr
0,00 0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links