Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Waarde orderboek baggeraar Boskalis naar record ondanks corona

Waarde orderboek baggeraar Boskalis naar record ondanks corona

PAPENDRECHT (ANP) - Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis heeft voor een recordbedrag aan werk op de plank liggen, ondanks de impact van de coronacrisis op het bedrijf. De waarde van het orderboek van de onderneming uit Papendrecht lag eind vorig jaar op 5,3 miljard euro, wat ruim 12 procent meer is dan een jaar eerder.

Zo wist Boskalis in december nog een megaproject binnen te slepen in de Filipijnen. Het bedrijf gaat daar meewerken aan de nieuwe internationale luchthaven van hoofdstad Manilla. Het project heeft een geschatte waarde van 1,5 miljard euro, wat de grootste opdracht ooit is in de 110-jarige geschiedenis van Boskalis. Het bedrijf zet groot materieel in voor de baggerklus.

De omzet van Boskalis nam in 2020 wel af, met 4,5 procent tot 2,5 miljard euro. Dat kwam onder meer door vertragingen bij enkele grote projecten door de pandemie, bijvoorbeeld vanwege de internationale reisbeperkingen en quarantainemaatregelen. Ook had Boskalis bij offshore-energie bij bepaalde diensten last van de lagere olieprijs. De winst bedroeg vorig jaar 90 miljoen euro.

Corona-mist

"Op de kop af twaalf maanden geleden presenteerden wij vol vertrouwen ons nieuwe driejarige businessplan. Daags erna voeren wij een dikke corona-mist in en vielen vele zekerheden weg. Direct daarop gingen wij aan de slag om een crisisplan op te stellen, waarbij de veiligheid van onze collega’s voorop stond", zegt topman Peter Berdowski van Boskalis in een toelichting.

"Naast de gezondheid van onze collega’s lag de prioriteit daarbij op de continuïteit van de business. Projecten moesten zoveel mogelijk doorlopen, schepen blijven varen en kasstromen worden gemaximeerd. Met tal van creatieve oplossingen hebben we de projecten en schepen weten af te lossen. We hebben eigen testfaciliteiten opgezet en waar nodig vliegtuigen gecharterd en daarmee duizenden collega’s over de hele wereld weten te vervoeren. We hebben steun geboden aan de thuiswerkers en doen er alles aan om verplichte quarantaineperiodes dragelijk te maken. Terugkijkend op al deze uitdagingen is het des te indrukwekkender wat we in 2020 met elkaar hebben gepresteerd."

Berging

Boskalis was vorig jaar ook betrokken bij de berging van een Japanse bulkcarrier in Mauritius. Het schip brak in tweeën nadat de tanker bij het toeristeneiland in de Indische Oceaan aan de grond was gelopen. Ook werd een Noors vrachtschip geborgen dat was vastgelopen in het noordpoolgebied bij Spitsbergen en werden records verbroken door het enorme halfafzinkbare transportschip BOKA Vanguard, met het vervoer van een zalmkwekerij van 385 meter lang en 60 meter breed en een olieproductieschip met een gewicht van 91.000 ton.

Het bedrijf gaf aan weer dividend te gaan uitkeren. Vorig jaar zag Boskalis nog af van een winstuitkering vanwege de coronacrisis. De onderneming zegt dat het nog te vroeg is om een concrete verwachting uit te spreken over de resultaten dit jaar, mede vanwege de onzekerheden rond de pandemie. Boskalis stelt wel dat de zeer goed gevulde orderportefeuille een stevige basis voor 2021 biedt.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Boskalis
HAL Trust

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Mr.Windows 4 maart 2021 08:02
  Zeer knappe prestatie van Boskalis, niet alleen ASML is een parel voor ons als NL maar Boskalis hoort ook het rijtje. Ook mooi dat in het persbericht op een menselijke /persoonlijke manier verteld is hoe ze door het corona-jaar 2020 zijn gevaren. Je zal maar personeel hebben wat in Azië zit en niet weg kan maar ook niet vervangen kan worden. Top!
 2. forum rang 4 Neutraal-1 4 maart 2021 08:11
  quote:

  Lightet schreef op 4 maart 2021 07:58:


  Waren ze nog van plan om Fugro over te nemen?


  Nee waarom?
  Hoe verkopen ze aan de aandeelhouders, dat ze in 2017 de Fugro aandelen met verlies hebben verkocht?

  Ik zie zelf eerder een fusie tussen Boskalis en van Oord. Daar wordt ook al vanaf 2007 over gesproken.

  Een overname van Fugro zie ik niet komen.
  Boskalis is sinds het afketsen van de overname in 2017 bezig om een eigen Fugro op te zetten

  In de zomer van 2016 overname van Volker Wessels Offshore Wind Energy.
  boskalis.com/press/press-releases-and...

  In augustus 2017 kocht Boskalis de Subsea Survey Specialist Gardline. Boskalis zag dit als de voornaamste concurrent van Fugro.
  boskalis.com/press/press-releases-and...

  In november 2019 kocht Boskalis de resterende aandelen van Marine Survey Company Horizon. Boskalis had al ruim 62% van de aandelen, en in 2019 heeft het alle overige aandelen opgekocht zodat Boskalis 100% eigenaar is geworden.
  boskalis.com/press/press-releases-and...

  In januari 2021 kocht Boskalis het bedrijf Rever Offshore, dat gespecialiseerd is in Subsea Construction, Subsea Inspection, repairs and maintenance.
  boskalis.com/press/press-releases-and...

  Wat voor meerwaarde heeft Fugro nog voor Boskalis?

  Overigens een goede prestatie van Boskalis, waar we trots op mogen zijn.
 3. forum rang 9 objectief 4 maart 2021 08:39
  quote:

  WillemM schreef op 4 maart 2021 08:28:


  [...]

  Dan zie ik veel eerder HAL -> Boskalis volledig inlijven...


  Daarvan zie ik het nut niet voor HAL, want Bos Kalis is in de tijd geen topbedrijf qua groei.
  En voor de koers van BK maakt het ook weinig uit, want HAL is altijd heel zuinig met overnames.
 4. forum rang 4 guusje 4 maart 2021 08:45
  quote:

  Mr.Windows schreef op 4 maart 2021 08:02:


  Zeer knappe prestatie van Boskalis, niet alleen ASML is een parel voor ons als NL maar Boskalis hoort ook het rijtje. Ook mooi dat in het persbericht op een menselijke /persoonlijke manier verteld is hoe ze door het corona-jaar 2020 zijn gevaren. Je zal maar personeel hebben wat in Azië zit en niet weg kan maar ook niet vervangen kan worden. Top!

  Orderboek zit nu al flink vol dat word een mooi jaar voor Boskalis.
7 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. Boskalis Westminster Koninklijke 27,960 07 mei
  +0,200
  +0,72%
 2. HAL Trust 150,800 07 mei
  +1,600
  +1,07%
 

Trending

Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare