Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'PostNL boekt winst over rug zelfstandige pakketbezorgers'

'PostNL boekt winst over rug zelfstandige pakketbezorgers'

DEN HAAG (ANP) - De winstgroei van PostNL in 2020 is grotendeels over de rug van zelfstandige pakketbezorgers behaald. Dat zegt de Belangenvereniging voor Pakketdistributie (BVPD) in een reactie op de jaarcijfers van het post- en pakketbedrijf. Terwijl de pakketreus de winst zag stijgen van 4 miljoen euro naar 214 miljoen euro, houden onderaannemers en pakketbezorgers "nauwelijks iets over aan de vele overuren", zeggen de klagers.

De BVPD benadrukt dat PostNL in de drukke periode de tarieven voor alle klanten met 0,25 euro per pakket heeft verhoogd. Dit omdat de drukte extra inzet van personeel en bussen vraagt van de pakketgigant. Tegelijkertijd heeft het pakketbedrijf voor haar onderaannemers, die driekwart van de pakketten bezorgen, het tarief per bezorging juist verlaagd.

Volgens de belangenvereniging werken pakketbezorgers al maandenlang zes dagen per week en maken bakken met overuren. "Het deugt niet, en het is hoog tijd dat er ingegrepen wordt door politiek Den Haag", aldus BVPD-voorzitter Ruud Wassenaar. "De megawinst van PostNL is over onze rug geboekt."

'Heel hard werken'

PostNL erkent dat het "heel hard werken" is geweest voor de pakketbezorgers. "Daar waar de werkdruk te hoog is zoeken we samen naar oplossingen", aldus een woordvoerster. Zo worden routes van bezorgers regelmatig aangepast en worden er extra routes aangemaakt. "Ook zijn er tegenwoordig minder zware pakketten in het netwerk", aldus de woordvoerster.

Ook winkeliers die een afhaalpunt van PostNL huisvesten noemen de recordwinst van het bedrijf "wrang". Branchevereniging VVP laat weten dat op dezelfde dag dat de winst bekend is gemaakt een tijdelijke extra coronavergoeding aan de winkeliers wordt ingetrokken.

Vanaf half december betaalde PostNL 19 euro per uur voor acht uur per dag aan de meer dan 3000 PostNL-pakketpunten die zijn gevestigd in winkels die vanwege coronamaatregelen de deuren moesten sluiten. Volgens PostNL is in totaal 20 miljoen euro aan extra vergoedingen uitgekeerd en is mede daardoor meer dan 90 procent van de pakketpunten open gebleven.

"Weliswaar was de vergoeding niet kostendekkend, maar de winkeliers zijn er toch mee door een moeilijke periode geholpen", aldus de VVP. "Nu, per 1 maart, stopt PostNL helemaal met deze vergoeding." Volgens de branchevereniging krijgen de pakketpunten nu alleen nog de standaardvergoeding van 25 cent per pakje. Wel krijgen de winkeliers nog een eenmalige vergoeding van 500 euro van PostNL, onder meer om afhalen te organiseren.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
PostNL

Gerelateerd

Reacties

35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. JBL_0123 1 maart 2021 15:51
  Ga dan in loonverband werken bij PostNL of werk niet meer samen met hun maar stop toch eens met dat geklaag. Jullie zijn al verenigd, dan neem ik aan als jullie samen het werk neerleggen dat PostNL wel gehoor zal geven aan jullie wensen. Maar het moet zijn dat jullie toegevoegde waarde van weinig tel is dan. Andere business kiezen dan é
 2. Domendommer 1 maart 2021 16:03
  Dat is natuurlijk niet goed, veel hogere winst en >7% dividend en dan je personeel vergeten.
  Dit is een gemiste kans om het vak postbesteller wat te verbeteren en dat doe je met een extra beloning, in de vorm van een directie bonus.

  Overigens neem ik aan dat er wel een bonusje voor iedereen aankomt, en dat is een oneerlijke verdeling, dat is nu eenmaal zo.
 3. forum rang 6 win some... 1 maart 2021 16:05
  Iedere pakketbezorger heeft de mogelijkheid gehad in loondienst te komen bij Postnl. Een deel wilde dit niet en ging verder als zelfstandig ondernemer. Als je in deze pakkettenmarkt waarin de vraag enorm is toegenomen nog steeds van mening bent dat je niet genoeg kan verdienen, dan is het misschien tijd om jezelf af te vragen of je wel zo'n geschikte ondernemer bent.
 4. forum rang 4 taurus86 1 maart 2021 16:19
  Slavernij is iets waar we onze excuses voor moeten maken; volgens velen. Maar als we een paar feiten over postbezorgers te horen krijgen, staan we meteen weer aan de Afrikaanse kust, net als in 1680. "Handel is handel.
  Maar het "Covid IJs" gaat binnenkort kruien. Dan ook flink zijn als je er zelf onder wordt meegesleurd.
 5. witte Tonnie 1 maart 2021 16:34
  quote:

  Damokless schreef op 1 maart 2021 15:43:

  Wat een gelul. Meer pakketten en veel minder tijd kwijt per pakketje door meer pakketjes bij 1 stop en minder tijd kwijt door bij drie deuren neerleggen en aanbellen. Ook bijna iedereen thuis. Tuurlijk verdienen ze ook meer, maar toch proberen om met zielig doen nog meer bij elkaar te janken. Opgedonderd en gauw!
  Doe het zelf een maand en dan kijken of je dezelfde mening hebt. Waarschijnlijk zit je huilend bij moeders op schoot
 6. NIEX 1 maart 2021 16:39
  Deze jongens moeten nu niet gaan klagen, want het het pakketvolume dat ze mogen afleveren is door het dak gegaan. Meer pakketten betekent meer omzet per koerier en dud meer winst.
  De winst van PostNL is eerder gemaakt over de rug van de consumenten. Deze hebben vaak geen keus voor aanschaf van de meeste produkten en MOETEN dud wel via websites bestellen.
  De min. verzendkosten bedragen dan gelijk al € 4,90 en dan mag ook nog eens 4-5 dagen wachten voor je pakketje wordt bezorgd. Het PostNL tarief is gebaseerd op levering volgende dag maar de leverprestatie van PostNL is inmiddels 4-5 dagen dus betalen we voor een service die niet geleverd wordt! Het volume zal ongetwijfeld dramatisch krimpen zodra we weer gewoon kunnen shoppen.
35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

PostNL Koninklijke

2,845 04 jul
0,000 0,00%
Premium

Meevaller voor PostNL in België

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links