Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Hoekstra: Nederlanders geven gespaarde miljarden zo weer uit

Hoekstra: Nederlanders geven gespaarde miljarden zo weer uit

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van het geld dat Nederlanders door de lockdowns hebben opgepot, wordt zo weer in de economie gestopt. Dat verwacht minister Wopke Hoekstra van Financiën. De Nederlandsche Bank meldt vrijdag dat Nederlanders afgelopen jaar 42 miljard euro hebben gespaard, twee keer zoveel als het jaar ervoor.

Met dat geld staan veel Nederlanders "te trappelen" om de kroeg in te duiken of te shoppen, verwacht de schatkistbewaarder. "En je ziet met die enorme hoeveelheid geld die Nederlanders gespaard hebben, dat het heel waarschijnlijk is, dat mensen dat ook weer willen uitgeven."

Dat zal ook weer een zwengel geven aan de economie, die op die manier "gekickstart" wordt, denkt Hoekstra. Het is volgens hem belangrijk dat mensen "hun financiën op een verstandige manier vormgeven en ook zorgen dat ze schulden aflossen". Maar na een jaar van sparen, is het volgens de bewindsman ook logisch dat "veel mensen niet kunnen wachten om het normale leven weer op te pakken" en daarbij juist de knip trekken.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

39 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Dwang Buis 29 januari 2021 12:42
    Lekker de knip trekken voor de Horeca zegt de heer Hoekstra. Die horeca ondernemers gaan logischerwijs de prijzen verhogen om de opgelopen Corona verliezen in te lopen. En daar hebben we dan inflatie. Ben benieuwd wat de heer Hoekstra gaat zeggen als de inflatie iets te hard gaat oplopen, waarschijnlijk met een pruillipje zitten klagen dat hij er ook niets aan kan doen....
  2. Moker88 29 januari 2021 12:49
    Wensdenken. De meeste mensen die niet sparen, zijn daar gewoon nooit aan begonnen. En verreweg de meeste spaarders, zijn daar ooit mee begonnen en nooit meer mee gestopt. Daar zitten dus een hoop mensen die voor het eerst het plezier van sparen ontdekt hebben.

    Vergeet ook de zzp'ers niet die nu even wreed zijn wakker geschud. Die gaan grotere spaarpotten aanleggen.
  3. Wazza 29 januari 2021 13:02
    Precies zoals hierboven gezegd; Mensen die niet sparen hebben waarschijnlijk nooit gespaard. Mensen die sparen hebben dit waarschijnlijk altijd al gedaan. Uitzondering in deze tijd zijn de mensen die in de horeca en detailhandel werken en nu minder of geen spaarcapaciteit hebben. Ik ben een grote spaarder / belegger en weet in elk geval dat mijn geld voor het overgrote deel niet in de economie terechtkomt. Wellicht wel binnen nu en een jaar een woning kopen. Dan gaat mijn geld van de spaarrekening in de stenen.
  4. Brogembank 29 januari 2021 13:11
    Ik denk dat je nog verbaasd zal zijn hoe hard mensen mét geld die nu niet 4x per jaar naar een ander continent kunnen vliegen om uit te puffen van Nederland staan te trappelen om met hun hele gezin naar de Malediven, Sri Lanka of wherever te vliegen . Paar vrienden van mij en hun vrouw en kids staan werkelijk te trappelen om weer eruit te kunnen vliegen (wél Tesla rijden natuurlijk om milieu te sparen ;-)
    Ikzelf ga liever skiën dan naar de tropen, maar wacht wel even tot de eerste wave voorbij is. Hekel aan crowds, vandaar ook geen last van lockdowns. Dan maar een jaartje niet, ik speel er wel mee op de beurs...
  5. WelNiet 29 januari 2021 13:15
    Ik snap de redenatie van Hoekstra totaal niet.

    Als de lockdown voorbij is zal ik vaker naar de kroeg gaan dan tijdens de lockdown. Dat lijkt me logisch aangezien de kroeg dan open is. Maar ik ga niet vaker naar de kroeg dan pré-lockdown. Tijd is hier de beperkende factor, niet of de kroeg open is of het spaargeld.

    Hetzelfde met vakanties, ik ga straks echt niet vaker op vakantie dan pré-corona...

    Die zogenaamde kickstart gaat niet gebeuren. Geld blijft grotendeels gewoon geparkeerd staan.
  6. Cloverleaf 29 januari 2021 13:15
    quote:

    small_investor schreef op 29 januari 2021 13:07:

    Wat heeft hoekie gestudeerd? tuinbouw, zoals zijn voorganger??

    ik heb kort economie gedaan, en dan leren ze je dat nl-ers sparen. ik constateer dat ze zelfs sparen met rente =< 0.
    Hoekstra kan zo een fortuin in het bedrijfsleven gaan verdienen
  7. TAR271 29 januari 2021 13:15
    Het betekent dat heel veel mensen vet op de botten hebben dus Sinterklaas Hoekstra kan best een beetje temperen. Al de overheidsschulden gaan een eeuwigheid mee, want die worden niet zo snel terugverdient. Het gevolg dat wanneer er in de toekomst weer zo iets gebeurt, er een situatie kan ontstaan dat er niet onbeperkt geld geleend kan worden als de rente hoger staat. Wij leggen de financiële consequenties in de toekomst bij de jeugd, die het nooit zo breed zal krijgen als de huidige oudere generatie.
  8. Cloverleaf 29 januari 2021 13:17
    quote:

    Wazza schreef op 29 januari 2021 13:02:

    Precies zoals hierboven gezegd; Mensen die niet sparen hebben waarschijnlijk nooit gespaard. Mensen die sparen hebben dit waarschijnlijk altijd al gedaan. Uitzondering in deze tijd zijn de mensen die in de horeca en detailhandel werken en nu minder of geen spaarcapaciteit hebben. Ik ben een grote spaarder / belegger en weet in elk geval dat mijn geld voor het overgrote deel niet in de economie terechtkomt. Wellicht wel binnen nu en een jaar een woning kopen. Dan gaat mijn geld van de spaarrekening in de stenen.
    En dus gaat je geld de economie in........
    Overigens zou ik nu een woning gaan kopen. Over een jaar is die woning weer minimaal 5% duurder.
  9. [verwijderd] 29 januari 2021 13:29
    De normale Nederlander is geen spaarder. Ofja op het gebied van geld dan.. De opgespaarde vakantiedagen zullen zodra vakanties weer mogelijk zijn, worden opgenomen: waardoor het gespaarde geld in de buitenlandse economie wordt gestopt. Extra toevoeging: Alle cafés in dorpen en (grote) steden van Brabant kunnen een jaar overleven van één carnavalsweek. Een logisch gevolg als carnaval niet doorgaat: in de zomervakantie naar het buitenland met een flinke zak geld.
39 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.