Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

'Beleidsmakers ECB lijken meer vertrouwen te hebben in herstel'

'Beleidsmakers ECB lijken meer vertrouwen te hebben in herstel'

FRANKFURT (AFN) - Meerdere beleidsmakers bij de Europese Centrale Bank (ECB) lijken meer vertrouwen te hebben in het herstel van de economie in Europa. Daarmee neemt de noodzaak voor monetaire stimulans af. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen bij de centrale bank. De ECB komt donderdag met zijn rentebesluit en nieuwe prognoses.

Naar verluidt zullen er donderdag weinig veranderingen te zien zijn als het gaat om de prognoses voor de inflatie en de productie. De economische groei zal naar verwachting iets hoger uitvallen dan geraamd. Dat komt dan vooral door de toename van de consumentenbestedingen.

De beleidsmakers zouden een verdere verruiming van het huidige opkoopprogramma van obligaties van 1,35 biljoen euro niet gerechtvaardigd vinden. Daarbij wordt uiteraard uitgegaan van de kennis van nu, waarbij veel onzekerheden boven de markt hangen. De ECB zou later dit jaar kunnen besluiten nog ruimhartiger te zijn met de opkoop van schulden. De sleutel van deze beslissing ligt in december, zo klinkt het.

Geen vuurwerk

Een woordvoerder van de ECB weigerde commentaar te geven op de geruchten. De uitkomsten van de monetaire beleidsvergadering worden donderdagmiddag bekendgemaakt. Economen verwachten morgen geen vuurwerk. Uit een rondgang door persbureau Bloomberg komt naar voren dat de meeste ondervraagden ervan uitgaan dat de ECB zijn opkoopprogramma tegen december opvoert. Daarbij wordt in doorsnee op een bedrag van 350 miljard euro gerekend.

De ECB zei in juni op een krimp van de economie in de eurozone dit jaar van 9 procent te rekenen. Dat zou de slechtste prestatie van het machtsblok ooit zijn. Daarbij werd in het bijzonder gewezen op risico's, zoals een tweede golf van het virus, permanente schade aan de arbeidsmarkten en zwakkere consumptie, juist vanwege de aanhoudende onzekerheden.

Op niveau

Recente data laten zien dat de detailhandelsverkopen weer op niveau zijn. Daarnaast staan regeringen niet te springen om nieuwe lockdownmaatregelen in te stellen, ook niet als het virus zich sterk verspreidt.

Naar verwachting wordt de waardestijging van de euro aan de lijst met risico's toegevoegd. Sinds eind maart won de euro alleen al 10 procent aan waarde ten opzichte van de dollar. Daarbij werd het niveau van 1,20 dollar per euro voor het eerst in twee jaar doorbroken.

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 9 september 2020 17:46
  Bloomberg op basis van bronnen.

  Nou die bronnen lijken dit jaar allemaal niet zo betrouwbaar.

  Lijkt er steeds meer op dat zelfs Bloomberg misbruikt wordt voor berichtgeving om daar zelf van te profiteren, mag niet, maar bewijs het maar eens.

  Steeds meer geruchten van zogenaamde bronnen die dichter bij het vuur zitten... en daarna hoor je niks meer en gebeurt er ook niks.

  In dit geval gaat de ECB natuurlijk iets zeggen en zouden ze gelijk kunnen hebben natuurlijk maar of dit dan ook daadwerkelijk al ergens vandaan kwam.

  Eigenlijk al belachelijk dat zoiets uberhaupt geplaatst mag worden want in principe zou iedereen zijn mond moeten houden binnen en rondom de ECB tot het officieel bekend wordt gemaakt maarja, dat is het eerlijke ideale scenario, dan kan de elite er niet eerst van profiteren... en daarna wordt de massa geinformeerd met dit 'nieuws'
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links