Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Uber schrapt nog eens 3000 banen vanwege coronacrisis

SAN FRANCISCO (AFN/BLOOMBERG) - Uber Technologies, het bedrijf achter taxi-app Uber, schrapt nog eens 3000 banen om de coronacrisis door te komen. Deze ingreep komt bovenop de circa 3700 arbeidsplaatsen waar onlangs al een streep doorgezet was. Daarmee zet Uber in korte tijd ongeveer een kwart van zijn totale personeel overboord.

Volgens topman Dara Khosrowshahi moeten de kosten flink omlaag. Hij wil dat Uber niet langer afhankelijk is van de aanwas van nieuw kapitaal of nieuwe investeerders om te kunnen groeien. Het bedrijf, dat ook in Nederland een grote vestiging heeft, sluit niet uit dat er komende tijd nog meer banenreducties aangekondigd worden.

Uber wil nu wereldwijd 45 kantoren sluiten. Ook gaat de onderneming de investeringen in niet noodzakelijke projecten terugbrengen. Experimenterende bedrijfsonderdelen als Uber Incubator en AI Labs zullen worden stopgezet. Volgens Amerikaanse media gaan er vooral banen verloren in de Verenigde Staten, maar waar alle ontslagen precies vallen is nog onduidelijk.

Door de coronacrisis is de vraag naar taxiritten flink teruggelopen. De grootste rivaal van Uber in de VS, Lyft, schrapte eerder ook al bijna duizend banen. Uber verdient de laatste tijd wel meer met maaltijdbezorgdienst Uber Eats, maar dat is bij lange na niet voldoende om de neergang in de rest van het bedrijf te compenseren. Uber is nog wel in gesprek met Grubhub. Dat is de belangrijkste concurrent van Uber Eats in de VS. Uber wil het bedrijf graag overnemen om zijn positie op Amerikaanse maaltijdbezorgmarkt te verstevigen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 mei 2020 18:17
    Vanaf heden moet de chauffeur en de passagier een monddoekje gebruiken, de chauffeur moet voor aanvang een selfie maken.
    In Amsterdam is nu nog steeds 90% minder auto-aanbod, begin juni komen er weer een paar duizend terug, de 3 maanden schorsing(dus geen verzekeringspremie afdrachten) gaat ten einde komen, ben benieuwd hoe de Amsterdamse markt dit gaat absorberen.

    Den Haag/Nederland faciliteert nog steeds de prettige belasting omstandigheden(ruling), het is nog steeds een schande binnen onze grenzen.
  2. MartijnN1932 19 mei 2020 08:04
    Daar gaat dus het hele groeipotentiëel van Über waarop de huidige koersen gerechtvaardigd werden.

    Ik zou verwachten dat Uber dan nu wel een 'normale' koers gaat krijgen, maar waarschijnlijk gaan de 'investeerders' dan massaal instappen omdat Uber mogelijk winst gaat maken.

    Echter met een netto verlies van 8 miljard zie ik niet dat Uber daar snel gaat komen, door enkel wat mensen te ontslaan..
  3. [verwijderd] 19 mei 2020 08:17
    Het zijn relatief hoogwaardige jobs, allemaal IT-figuren en software brain managers.
    Het staat helemaal los van de chauffeurs("Partners" zoals ze die zelf noemen), dat zijn zelfstandigen die commissie betalen over de gereden omzet.

    Ze hebben nog miljarden dollars in de kassa-lade liggen die verbrand kunnen worden, en als de nood echt hoog wordt zal Softbank wel een paar miljard dollar bijstorten omdat ze er nu te diep inzitten.

    In Amsterdam verdwijnen ook honderden jobs, de uitstroom is nu heel duidelijk waarneembaar, het was gewoon een opgeblazen waterhoofd.

    De kwaliteit van autos/chauffeurs in Amsterdam blijft zakken, je merkt aan alles dat ze diep worden gesneden en nog meer worden afgeknepen.
    Dat dit soort toestanden in ons landje doorgang vinden is teleurstellend en een signaal voor de toekomst.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links