Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

VS willen niet ingrijpen op valutamarkten

VS willen niet ingrijpen op valutamarkten

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten zijn niet van plan om in te grijpen op de valutamarkten. Minister van Financiën Steven Mnuchin stelde in een interview dat de situatie op termijn kan veranderen, maar dat er op het moment geen noodzaak is om aan de waarde van de dollar te sleutelen.

President Donald Trump heeft meermaals geklaagd dat de dollar te sterk is ten opzichte van andere valuta van handelspartners zoals China en de Europese Unie. Dat werkt in het nadeel van de Amerikaanse export. Hij riep de Federal Reserve, de centrale bank, meermaals op de rentetarieven te verlagen om zo onder meer de waardestijging van de eigen munt een halt toe te roepen.

Volgens de minister heeft het momenteel meer nut als partners van de Verenigde Staten en de Federal Reserve beter zouden samenwerken. De VS beschuldigden China eerder van valutamanipulatie, nadat Peking een stevige waardedaling van de yuan toestond.

Ultra-lange obligaties

Verder maakte Mnuchin bekend dat de VS serieus nadenken over de uitgifte van ultra-lange obligaties met looptijden van 50 en 100 jaar. Het oorspronkelijke idee van schuldpapieren met deze looptijden dateert van 2009. Door extreem langlopende schulden uit te geven kan de regering-Trump de kosten voor belastingbetalers beperken voor het dichten van een begrotingstekort dat jaarlijks fors oploopt.

Mnuchin zei dat zijn hernieuwde interesse in lange obligaties niets te maken had met de daling van de rente op korter lopende schuldpapieren. Het rendement op 30-jarige leningen daalde onlangs voor het eerst tot onder de 2 procent.

Ook verwacht de minister op korte termijn een Chinese handelsdelegatie in de VS te verwelkomen. Hij wilde niet zeggen of een bijeenkomst die eerder voor september stond gepland zal doorgaan.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 8 het zwaard 29 augustus 2019 08:12
    objectief: Geloof jij nu werkelijk dat die MVF dit gezegd heeft zonder Trump hierover te inlichten, Geen denken aan, tenzij die zelf zijn ontslag wil. Neen, Trump wil dit zelf niet openbaren ,daar heeft hij zijn slaafjes voor. Maar hij heeft nu weer wel een reden om te beginnen twitteren. Hij weet best zelf dat de FED niet meer verlagingen dit jaar zal doorvoeren dan de geplande 0.25% in september(en dan nog).
  2. forum rang 8 het zwaard 29 augustus 2019 08:33
    Het rendement op 30 jaarlang lopende leningen in de VS daalde onlangs onder de 2%. In Duitsland krijgt men voor deze periode er zelfs 0.11% erboven op!!
    Welke investeerder wil nu een negatieve vergoeding? De centrale bankiers, vermits die geen geld hoeven te verdienen. Als de rente nog meer daalt in de VS, wordt het ook steeds moeilijker om hun langlopende leningen geplaatst te krijgen. Van daar dat Trump zijn zin niet krijgt om de rente fors te verlagen.
  3. erjee-ff 29 augustus 2019 08:57
    quote:

    het zwaard schreef op 29 augustus 2019 08:33:

    Het rendement op 30 jaarlang lopende leningen in de VS daalde onlangs onder de 2%. In Duitsland krijgt men voor deze periode er zelfs 0.11% erboven op!!
    Welke investeerder wil nu een negatieve vergoeding? De centrale bankiers, vermits die geen geld hoeven te verdienen. Als de rente nog meer daalt in de VS, wordt het ook steeds moeilijker om hun langlopende leningen geplaatst te krijgen. Van daar dat Trump zijn zin niet krijgt om de rente fors te verlagen.
    Dus bedrijf A, een groeiend bedrijf, geeft schuld uit. Als je die schuld koopt krijg je in ruil daarvoor een (lage) vergoeding. bedrijf B, een krimpend bedrijf, geeft schuld uit. Om die schuld te mogen kopen dien je te betalen.

    Let mij nu nog eens uit waarom de schulden van Duitsland minder risicovol zijn dan de schulden van de VS?
  4. forum rang 8 het zwaard 29 augustus 2019 10:08
    @ erjee-ff: Stel die vraag eens aan de ratingbureaus, het zijn zij die onderzoek voeren naar de kredietwaardigheid van 'n land. Waarom kan Duitsland nu goedkoper lenen dan Nederland wordt ook bepaald door de kredietbeoordelaars en wordt doorgaans dan ook gevolgd door de beleggers.
    Het nut van een lage rente voor de economie valt nog te betwijfelen, vermits deze niet bepalend is voor bedrijfsinvesteringen. Alles draait dus op vertrouwen , en blijkbaar is dit vertrouwen minder in de VS door het beleid van Trump dan in het Duitse beleid. Waarschijnlijk heeft het ook te maken met de steeds oplopende Staatschuld in de VS. Een schuld die zo hoog is opgelopen dat de markten er aan twijfelen of deze nog wel ooit terug kan betaald worden door de VS zelf. De Staatschuld van Duitsland is veel lager en indien de EU ooit zou uiteenvallen is de kans waarschijnlijk groter dat Duitsland zijn schulden nog kan terug betalen.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links