Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

DSM eindigt als lijstaanvoerder in AEX

DSM eindigt als lijstaanvoerder in AEX

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn maandag licht hoger gesloten. Bij de hoofdfondsen aan het Damrak was DSM de grootste blikvanger vanwege overnamenieuws rond farmaceut Patheon, dat voor een derde in handen is van het speciaalchemieconcern. Verder was er veel aandacht voor de oliesector door de gestegen olieprijzen.

De Amsterdamse AEX-index sloot 0,1 procent hoger op 535,41 punten. De MidKap steeg 1,1 procent tot 801,48 punten. De graadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen wonnen 0,2 tot 0,3 procent.

DSM was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 3,5 procent. Medisch bedrijf Thermo Fisher Scientific neemt voor 7,2 miljard dollar inclusief 2 miljard dollar aan schuld het Nederlandse Patheon over. Patheon werd vorig jaar nog door DSM naar de beurs in New York gebracht.

SBM Offshore

De olieprijzen liepen stevig op, na berichten dat Saudi-Arabië en Rusland voorstander zijn van een verlenging van de verlaging van de olieproductie tot eind maart volgend jaar. Maritiem oliedienstverlener SBM Offshore profiteerde hiervan met een plus van 1,3 procent. Shell won 0,3 procent bij de hoofdfondsen op Beursplein 5 en bodemonderzoeker Fugro ging 1,5 procent vooruit in de MidKap.

Elders zagen oliefondens hun koersen eveneens wat oplopen. Zo dikte Total in Parijs 0,8 procent aan en werd BP in Londen 0,9 procent hoger gezet. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 2,8 procent omhoog tot 49,16 dollar. Brent klom 2,5 procent tot 52,12 dollar per vat.

RELX

In de AEX ging informatieleverancier RELX verder 0,9 procent onderuit na een adviesverlaging door UBS. Grootste daler bij de hoofdfondsen was evenwel Philips met een min van 3,4 procent, het aandeel noteerde ex-dividend. Baggeraar en offshoredienstverlener Boskalis, die liet weten komende komende anderhalf jaar circa 230 banen te schrappen, eindigde 0,2 procent in de min.

Bij de middelgrote fondsen in Amsterdam was OCI met afstand de sterkste stijger. Het kunstmest bedrijf steeg 8,3 procent na de melding dat Citi de onderneming gaat volgen met een koopadvies. Bouwer BAM won 3,1 procent na een hoger beleggingsadvies van Kempen en chemicaliëndistributeur IMCD zakte 0,7 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs.

De euro werd verhandeld voor 1,0983 dollar, tegen 1,0930 dollar bij het Europese slot op vrijdag

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX
DSM FIRMENICH AG

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 11:04
    880,83
    -0,16% -1,44
  2. 105,950
    0,00% 0,000

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links