Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grondstoffensector in de lift op beurzen

Grondstoffensector in de lift op beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen stonden dinsdag eensgezind op winst, geholpen door plussen bij staal-, mijnbouw- en oliebedrijven. Enerzijds zijn de markten er meer en meer van overtuigd dat oliekartel OPEC er in zal slagen tot afspraken te komen over een beperking van de olieproductie. Anderzijds blijft het sentiment positief in de nasleep van de verkiezing van Donald Trump als Amerikaanse president.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,9 procent hoger op 456,87 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 651,50 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 1 procent.

Staalconcern ArcelorMittal won 5 procent en was daarmee de sterkste stijger in de AEX. Verder steeg zwaargewicht Shell 1,1 procent. Producent van roestvrijstaal Aperam was de grootste winnaar in de MidKap met een plus van 2,6 procent.

Wolters Kluwer

Informatieleverancier Wolters Kluwer (plus 1,5 procent) schaarde zich in de AEX onder de winnaars na een adviesverhoging door Credit Suisse. Ook het beleggingsadvies voor branchegenoot RELX werd door de Zwitserse bank opgevoerd. Het aandeel RELX ging 1,6 procent vooruit.

Bij de middelgrote fondsen won Eurocommercial Properties 1,8 procent na een adviesverhoging door HSBC. Houtveredelaar Accsys Technologies verloor bij de kleinere fondsen op het Damrak bijna 9 procent nadat het halfjaarcijfers publiceerde.

Duitsland

De uitblinkers in Londen waren mijnbouwers Anglo American, BHP Billiton en Glencore met winsten tot 4,8 procent. Verder stond in de Britse hoofdstad Lloyds Banking in de schijnwerpers. De Britse staat heeft zijn belang in Lloyds verder teruggebracht tot onder de 8 procent. Het aandeel stond 1,2 procent hoger.

In Frankfurt behoorde staalconcern ThyssenKrupp tot de sterkste stijgers met een winst van 2,8 procent. Verder zag Lufthansa op de Duitse beurs zijn waarde 0,5 procent dalen. De luchtvaartmaatschappij en budgetdochter Eurowings krijgen de komende dagen te maken met stakingen van het vliegend personeel.

De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie steeg 1,5 procent tot 48,94 dollar. Brentolie werd 1,7 procent duurder en bracht 49,73 dollar per vat op. De euro was 1,0636 dollar waard, tegen 1,0630 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Twijfels 22 november 2016 12:46
    quote:

    Muppet_Waldorf schreef op 22 november 2016 12:22:

    Als de OPEC inderdaad de productie gaat beperken, dan gaan de andere leveranciers toch simpelweg hun productie uitbreiden?!!

    Dus, met andere woorden, maakt het iets uit voor de wereldwijde productie?
    Inderdaad, en daarbij is het alleen maar voor de show. Krijgen nu toch een betere prijs. Straks gewoon weer een meeting plannen enz.
  2. Twijfels 22 november 2016 13:51
    quote:

    pieter 007 schreef op 22 november 2016 12:53:

    Droom lekker verder, we weten allemaal dat de olie gewoon weer veel duurder gaat worden. De prijzen van afgelopen jaar waren niet normaal, trouwens het was in 2015 al bekent dat de olie in 2017 weer gaat herstellen.
    Dus jij bent miljardair inmiddels of toch een beetje dom, want met die kennis is het een fluitje van een cent om even binnen te lopen toch?
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links