Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

'Meer faillissementen in retail op komst'

AMSTERDAM (AFN) - De malaise in de retail is nog niet voorbij. Ondanks de omzetstijging van 1 tot 2 procent voor de sector dit jaar zitten er nog een aantal grote faillissementen aan te komen. Dat zegt kredietverzekeraar Euler Hermes dinsdag in zijn kwartaalrapportage over de sector.

Concrete voorbeelden van bedrijven in de gevarenzone wilde Euler Hermes niet geven, omdat met bedrijven is gesproken op basis van vertrouwelijkheid. ,,Diegenen die snel op de boot springen van onlinewinkelen maken het verschil. De anderen, die nu nog moeten investeren, zijn te laat", zegt sectorspecialist Johan Geeroms. Vooral voor verkopers van consumentenelektronica, huishoudelijke artikelen en mode is de gifbeker nog niet leeg.

Het beleid van gemeenten om leegstand in winkelgebieden te lijf te gaan door lege panden voor woningen of kantoren te gebruiken heeft volgens Euler Hermes weinig zin. ,,Door winkels een andere bestemming te geven, wordt het winkelgebied natuurlijk niet sterker."

Consumentenvertrouwen

Onder meer het dalende consumentenvertrouwen is nog een risicofactor voor winkels. Dat zorgt ervoor dat consumenten grote aankopen voor zich uit schuiven in afwachting van lagere prijzen. Daar komt bij dat banken terughoudender zijn geworden in het verstrekken van aanvullende kredieten aan retailers.

Eind vorig jaar was V&D het grootste slachtoffer van de problemen in de retailbranche. Verder gingen onder meer schoenenwinkelbedrijf Macintosh en moderetailer Mexx op de fles.

Drogisterijen

Onder meer drogisterijen en woonwinkels hebben dit jaar wel al de weg naar boven ingeslagen. Doe-het-zelfzaken krabbelen geholpen door de aantrekkende huizenmarkt ook op en verkopers van voedingsmiddelen hebben hun omzet de afgelopen periode gemiddeld zien stabiliseren.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.