Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Britse overheid schetst Brexit-rampscenario's

Britse overheid schetst Brexit-rampscenario's

LONDEN (AFN/BLOOMBERG) - Mochten de Britten in juni besluiten uit de Europese Unie te stappen, dan zal het land minstens een jaar in een economische recessie belanden. Dat voorspelt de Britse overheid in een maandag gepresenteerde studie naar de gevolgen van een 'Brexit'.

Het Britse ministerie van Financiën schetst daarin twee scenario's, waarbij de economie in de milde variant 3,6 procentpunt minder groeit dan onder de huidige omstandigheden mag worden verwacht. Het complete rampscenario schetst een economische achteruitgang met 6 procentpunt.

Ook zorgt een Brexit er volgens de overheidsberekeningen voor dat in het ergste geval de huizenprijzen tot wel 18 procent kunnen dalen. Ook is het zeer aannemelijk dat de inflatie een vlucht zal nemen en de werkloosheid zal oplopen.

Recessie

Over precies een maand stemmen de Britten in een referendum over hun toekomst in de EU. Volgens de Britse minister van Financiën George Osborne moeten Britten zich daarbij afvragen of ze ,,bewust voor een recessie" willen kiezen.

Tijdens een bijeenkomst op de universiteit van Leiden waarschuwde de Nederlandse minster van Financiën Jeroen Dijsselbloem maandag ook nogmaals voor de impact van een Brexit. Volgens de eurogroepvoorzitter dreigt een domino-effect, waarbij ook andere landen de unie zullen willen verlaten.

Moeite

Dijsselbloem wees daarbij op de moeite die is gedaan om Griekenland voor de eurozone te behouden. De Grieken zijn goed voor een aandeel van slechts 2 procent in de economie van de eurozone, maar volgens de minister was het vooral politiek gezien belangrijk om het land binnenboord te houden.

Ook de Wereldbank waarschuwde voor de gevolgen van een ja in het referendum van 23 juni over uittreding van de Europese Unie. Ontwikkelingslanden lijden al onder de dalende grondstoffenprijzen en dat wordt door een Brexit nog erger, zei president Jim Yong Kim. ,,Er is geen twijfel over dat de dreiging van een Brexit voor ons een van de grootste risico's van dit moment is."

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 mei 2016 11:57
    Veel Engelsen vrienden van mij gaan voor een Brexit stemmen, omdat ze de propaganda praatjes helemaal beu zijn. Beter 1 jaar recessie en daarna voor altijd het Zwitsers leven gevoel. Bang dat meer landen volgen, zoals een Frexit en Nexit.

    In Nederland weten we bijvoorbeeld dat middeninkomens de volle prijs voor een huurwoning moeten betalen, en geen sociale huurwoning krijgen en daardoor minder overhouden dan iemand in de bijstand, met dank aan dictator octopus Brussel. Sinds de invoering van de EUR is alles ruim tweemaal zo duur geworden. Koopwoningen zijn onbetaalbaar voor starters. Je mag blij zijn als je net een kippenhok kan huren.

    Weleens gezien hoe Nederlanders in afgetrapte kleding erbij lopen en de smerige keukens in huizen op Funda. MENSEN HEBBEN GEEN GELD.
  2. [verwijderd] 23 mei 2016 12:14
    quote:

    Muppet_Waldorf schreef op 23 mei 2016 12:10:

    De britten gaan kiezen voor pappen en nathouden. Zo conservatief zijn ze wel, dus géén brexit.

    Vanavond een webinar bij binck met Brexit als onderwerp !
    Britten zijn helemaal niet conservatief maar flexible. Nederland is goed in vooroordelen en stereotype denken.
  3. ch@rter 23 mei 2016 12:21
    Het schijnt een beetje fity/fifty te zijn.
    Voor degene met een spaarpotje is het brexit want die redden zich wel en kunnen verder kijken dan een paar jaar (zien licht aan t einde vd tunnel)
    Maar voor degene die dat niet hebben kan het weleens pijnlijk gaan worden en zien 1 zwart gat.

    Neemt niet weg dat het een stoere zet zal zijn van GB, mocht dat na jaren goed uitpakken gaan er ongetwijfeld meer landen volgen.

    We gaan het vanzelf meemaken.
  4. [verwijderd] 23 mei 2016 12:30
    quote:

    ch@rter schreef op 23 mei 2016 12:21:

    Het schijnt een beetje fity/fifty te zijn.
    Voor degene met een spaarpotje is het brexit want die redden zich wel en kunnen verder kijken dan een paar jaar (zien licht aan t einde vd tunnel)
    Maar voor degene die dat niet hebben kan het weleens pijnlijk gaan worden en zien 1 zwart gat.

    Neemt niet weg dat het een stoere zet zal zijn van GB, mocht dat na jaren goed uitpakken gaan er ongetwijfeld meer landen volgen.

    We gaan het vanzelf meemaken.
    50/50 ja? Mag ik vragen waar je die informatie vandaan hebt ?
  5. forum rang 4 Red_ 23 mei 2016 14:14
    quote:

    ch@rter schreef op 23 mei 2016 13:24:

    [...]

    Van mijn beste maat die woont al jaren in surrey.
    Is geen feilloze peiling natuurlijk maar onder vrienden en collega's en media kom je rond deze schatting uit.
    bij de UK bookmakers is de kans op een brexit stuk geringer (25%) en die zijn meestal best goed geinformeerd!
  6. [verwijderd] 23 mei 2016 14:45
    Ik hoop eigenlijk best wel dat die Britten hun poot strak houden en het tot een Brexit komt. En dat het ze na een paar jaar tanden bijten goed zal vergaan. Al is het alleen maar om dat stelletje salonbureaucraten in Brussel eens echt het vuur aan de schenen te leggen en ze duidelijk te maken dat je er met lullen, pappen en nathouden alleen niet komt. Het is bijna lachwekkend om te zien hoe ze over elkaar heen vallen om maar te verkondigen dat de Britten tegen een Brexit moeten stemmen, ze kakken werkelijk alle kleuren van de regenboog. Dat doe je alleen maar als erkenning dat je faalt. Als je goed functioneert ben je niet bang voor andere meningen. Dan ga je uit van je eigen kracht.
  7. [verwijderd] 23 mei 2016 15:21
    Als de Engelse beurs meer dan 5-10% zakt stap ik er vol in... Zoveel onzin over recessies en whatever heb ik zelden gezien. Nee, niet alles is rozegeur en maneschijn, zeker niet (en de huizenprijzen in London mogen flink op de schop voor ze reëel zijn), maar dit soort politieke dreigingen kun je maar op 1 manier beantwoorden: exit!
  8. [verwijderd] 23 mei 2016 16:27
    Zulke geweldige negatieve scenario's maar de mogelijke positieve scenario's zijn er dus niet volgens UK overheid.
    Belachelijk!

    In dit soort situaties is alles mogelijk. Kijk maar eens naar de situatie in IJsland met de banken. "Iedereen" dacht dat IJsland kopje onder zouden gaan en wat schetst onze verbazing? Gaat sindsdien aanzienlijk beter dan in de EU.
  9. taurus86 23 mei 2016 16:40
    Wat is er mis aan Europa. Ze missen een keizerlijke dictator. Als vandaag door Europa, de meter, de kilo en het uur hadden moeten worden vastgesteld en niet zo als eerder door Napoleon is gedaan, dan had ieder land uiteindelijk verschillende meeteenheden gekregen. De euro is in feite daar het schoonste voorbeeld van; niemand zit op de afgesproken meeteenheid.
    Een Brexit is een keuze voor een ´eigen´ meeteenheid. Niet bepaald vooruitstrevend te noemen. Europa zou de UK moeten verplichten om rechts te gaan rijden, nou en zoiets wordt nog niet eens van ze geeist. Brussel is te lief voor veel landen. Ze zijn meegaander dan een gemiddelde directie van een scholengemeenschap.
  10. forum rang 6 Chiddix 23 mei 2016 16:58
    quote:

    Ineluki schreef op 23 mei 2016 14:45:

    Het is bijna lachwekkend om te zien hoe ze over elkaar heen vallen om maar te verkondigen dat de Britten tegen een Brexit moeten stemmen, ze kakken werkelijk alle kleuren van de regenboog. Dat doe je alleen maar als erkenning dat je faalt. Als je goed functioneert ben je niet bang voor andere meningen. Dan ga je uit van je eigen kracht.
    Een paar maanden voor het referendum in Nederland over de Oekraine hoorde je vanuit Brussel, rampzalig als tegen gestemd wordt. Een catastrofe. Zelfde hoor je nu vanuit Brussel over de stemming op 23 Juni in de UK. Mondiale ramp etc
    De werkelijke reden is natuurlijk, men vreest dat de EU uit elkaar valt bij een nee stem. Als er 1 schaap over de dam is .....
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links