Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Besi geeft omzetalarm en schrapt banen

Besi geeft omzetalarm en schrapt banen

DUIVEN (AFN) - BE Semiconductor Industries (Besi) verwacht in het derde kwartaal een lagere omzet te behalen dan eerder gedacht, vanwege de recente zwakte in de markt voor halfgeleiders. Er zal daarom ook verder worden gesneden in het personeelsbestand. Dat maakte de toeleverancier aan de chipindustrie donderdag bekend.

Besi denkt nu dat de opbrengsten uit zullen komen op 70 tot 75 miljoen euro, terwijl eerder een bandbreedte werd voorzien van 83,2 tot 88,4 miljoen euro. Dat komt neer op een omzetdaling van 28 tot 33 procent in vergelijking met het tweede kwartaal. Eerder werd gerekend op een omzetkrimp met 15 tot 20 procent op kwartaalbasis.

Het bedrijf gaf aan dat actie is ondernomen om de kostenstructuur in lijn te krijgen met de zwakkere omzetontwikkeling, waarbij het vaste en tijdelijke personeelsbestand voor het einde van dit jaar met 10 procent moet worden verkleind. Het gaat daarbij om circa 160 arbeidsplaatsen. Een groot deel van deze banenreductie werd eerder al aangekondigd door productie in Zwitserland en Oostenrijk te verhuizen naar Azië.

Arbeidsplaatsen

Topman Richard Blickman van Besi meldde aan AFN dat in Nederland minder dan vijftien arbeidsplaatsen verloren gaan, het grootste deel via natuurlijk verloop. Hij kon niet zeggen wanneer de chipmarkt weer aan zal trekken. Volgens de topman bereikte de cyclus in de markt eind vorig jaar zijn piek.

Er worden ook andere maatregelen genomen om te bezuinigen. De jaarlijkse besparingen moeten 12 tot 14 miljoen euro bedragen, inclusief de eerder aangekondigde besparing van 6,5 miljoen euro door de ingrepen in Zwitserland en Oostenrijk en kleinere acties in Azië. De herstructureringskosten komen volgens Besi uit op minder dan 1 miljoen euro. Deze kosten zullen in het derde en vierde kwartaal van dit jaar in de cijfers worden meegenomen.

Blickman gaf verder aan dat er in de afgelopen weken sprake is van een krimp van de orderontvangst en het uitstellen van bestellingen naar de komende kwartalen, terwijl die eerder in het derde kwartaal geleverd zouden worden. Hij stelde dat het om een breed gedragen zwakte in de chipsector gaat, vooral door de zwakkere vraag naar consumentenelektronica zoals smartphones, tablets en pc's.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BESI

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 9 Chiddix 10 september 2015 08:37
  De Rabo Bank heeft zichzelf weer overtroffen toen de koers van Besi onderuit ging naar 24 euro. Kopen zei de bank. Beleggers hadden er evenwel geen boodschap aan.
  De koers tuimelde daarna naar 16 a 17 euro .
  Nu komt Besi met een nieuwe omzetwaarschuwing na eerder gezegd te hebben , dat het derde kwartaal zwak zou zijn.
  Wordt nu, zwakker dan eerder was verwacht. Besi haalt 20% van hun omzet vandaan uit China.
 2. forum rang 4 Rai444,44 10 september 2015 08:49
  quote:

  Havingfun schreef op 10 september 2015 08:29:

  De koers is al 33% gecorrigeerd na Q2, dus ook deze omzetverlaging is al verwerkt.
  De diverse kostenbesparingen en een goed Q4 kunnen alsnog en weer een prima winst laten zien.
  Praat jezelf maar moed in, we zullen om 9 uur de koersreactie zien.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

BE Semiconductor Industries

54,600 17:36
+1,360 +2,55%
Premium

Orders Besi vallen tegen, maar tweede jaarhelft kan verrassen

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links