Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Vooruitblik Fed: deze 3 dingen kunnen vanavond de vlam in de pan doen slaan

Vooruitblik Fed: deze 3 dingen kunnen vanavond de vlam in de pan doen slaan

Over een paar uur weten we wat er met de Amerikaanse rente gaat gebeuren. Dat de rente omlaag gaat - voor het eerst in lange tijd - is zeker. Maar gebeurt dat met 25 of 50 basispunten? En waar moet u nog meer op letten? Drie zaken die de financiële markten vanavond in beweging kunnen brengen.

Vanavond om 20 uur Nederlandse tijd wordt het rentebesluit van de Federal Reserve bekendgemaakt. De federal funds rate staat inmiddels ruim een jaar op 5,25% tot 5,50%, een historisch hoog niveau.

Daar beginnen steeds meer bedrijven en burgers de pijnlijke gevolgen van te merken. Bedrijfsleningen zijn duurder, waardoor geld lenen of een lening oversluiten behoorlijk in de papieren gaat lopen. Consumenten moeten dieper in de buidel tasten als ze willen lenen om bijvoorbeeld een auto te kopen. Ook hypotheken zijn duurder, al zijn de hypotheekrentes al wel aan het dalen, vooruitlopend op het rentebesluit van de Fed. Dat geldt ook voor de rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar.

Vanavond komt daar eindelijk wat verlichting in, want de overtuiging in de brede markt is dat de Fed de rente gaat verlagen.

1. Eén of twee kwartjes?

De vraag is hoe ver de rente omlaag gaat. Kiest de Fed voor een grote (lees: 50 basispunten) of een kleine stap omlaag (25 basispunten)? Dit hangt af van twee cijfers: de inflatie en de arbeidsmarkt. In tegenstelling tot de ECB heeft de Fed een dubbel mandaat: zij streeft naar prijsstabiliteit en volledige werkgelegenheid.

Met prijsstabiliteit wordt een inflatie bedoeld van 2% op jaarbasis. Hierbij let de Fed vooral op de PCE-inflatie (en dan met name de kerninflatie, waarin de prijzen van voedingsmiddelen en energie buiten beschouwing zijn gelaten). Deze kwam in juli uit op 2,6% op jaarbasis en 0,2% op maandbasis. Dat is aan de hoge kant, maar niet hoger dan de maand ervoor.

Qua werkgelegenheid wordt bedoeld dat de werkloosheid niet boven de 4% mag uitkomen. Tot voor kort zat het op dat gebied wel snor. Dat gaf de Fed de ruimte om met armen over elkaar af te wachten tot de inflatie zich vanzelf naar het gewenste niveau zou bewegen.

Maar inmiddels begint de arbeidsmarkt barstjes te vertonen. Uit het laatste Payroll Report blijkt dat er in augustus veel minder banen waren bijgekomen dan verwacht: 142.000, terwijl de markt op +163K had gerekend. Ook de cijfers van de voorgaande maanden werden neerwaarts herzien.

Kijken we naar het lange-termijnplaatje, dan zien we daarin een bevestiging dat de arbeidsmarkt aan het afkoelen is. De gemiddelde maandelijkse banengroei over de afgelopen drie maanden bedraagt 116K. Dat was een jaar geleden nog 211K. En de werkloosheid is dit jaar opgelopen van 3,7% naar 4,2%: te hoog dus.

Met twee mandaten en twee cijfers die enigszins zorgen baren, is het de vraag wat zwaarder weegt: de inflatie verder terugdringen of voorkomen dat de economie te ver afkoelt? Uit recente uitlatingen van Fed-voorzitter Jerome Powell is duidelijk geworden dat de Fed vandaag meer zal letten op de arbeidsmarkt dan op de inflatie.

De recente cijfers kunnen een reden zijn om met een groter schot hagel te schieten. Maar zou ook door de markt kunnen worden opgevat als signaal dat de Fed achter de feiten aanloopt en een harde landing vreest.

De marktverwachtingen zijn afgelopen week behoorlijk verschoven. Aanvankelijk leek een bescheiden renteverlaging met 25 basispunten een 'done deal'. In de toelichting op het vorige rentebesluit zei Fed-voorzitter Jerome Powell zelfs klip en klaar dat hij niet dacht aan een renteverlaging met 50 basispunten. Maar de recente tegenvallers op de arbeidsmarkt hebben ertoe geleid dat de markt er anders tegenaan is gaan kijken, en mogelijk ook de Fed.

Volgens de zogeheten FedWatch-tool van CME Group wordt de kans op een verlaging met één kwartje inmiddels geschat op slechts 35% en een verlaging met twee kwartjes op 65%:

Volgens Martin Crum is de vraag '1 of 2 kwartjes' overigens van ondergeschikt belang. Voor de aandelenmarkt telt vooral mee hoe de Amerikaanse economie zich in de komende zes tot twaalf maanden ontwikkelt.

2. Het dotplot

Enkele keren per jaar gaat het rentebesluit gepaard met een dotplot. Dat is een puntengrafiek waarop de renteverwachtingen van alle Fed-bestuurders voor de komende jaren zijn weergegeven. Vanavond verschijnt er weer een.

De laatste grafiek, van juni wees op één of hooguit renteverlagingen van 25 basispunten dit jaar.

Dit resulteerde in de verwachting van een gemiddelde rente van 5,1% eind dit jaar. Eind 2025 zou de rente volgens de verwachtingen met nog eens 100 basispunten zijn gezakt naar 4,1% en eind 2026 met opnieuw 100 basispunten naar 3,1%.

Mocht dit beeld veranderen, dan kan dat tot turbulentie leiden in de markten. Dat kan al vrij snel het geval zijn, want er hoeven maar een paar Fed-bestuurders meer hawkish of juist dovish te worden of het beeld verschuift al.

3. De economische ramingen

Verder komen er vanavond nieuwe nieuwe economische ramingen over de groei van het BBP, de inflatie en werkloosheid. Ook daarin kan een en ander veranderen. Dit waren de ramingen van juni:

  • Groei BBP in 2024: 2,1%
  • Groei BBP in 2025: 2,0%
  • Groei BBP in 2026: 2,0%

  • PCE-inflatie in 2024: 2,6%
  • PCE-inflatie in 2025: 2,3%
  • PCE-inflatie in 2026: 2,0%

  • Kern-PCE-inflatie (PCE zonder voedsel- en energieprijzen) in 2024: 2,8%
  • Kern-PCE-inflatie in 2025: 2,3%
  • Kern-PCE-inflatie in 2026: 2,0%

  • Werkloosheid in 2024: 4%
  • Werkloosheid in 2025: 4,2%
  • Werkloosheid in 2026: 4,1%

Het is altijd afwachten hoe verschuivingen worden geïnterpreteerd. Soms is slecht nieuws goed nieuws. Als de Fed pessimistischer is over de werkloosheid of de economische groei, kan dat de beleidsmakers aansporen om meer en grotere renteverlagingen door te voeren, om het tij te keren. Maar het kan ook de angst voor een harde landing of een recessie aanwakkeren, waardoor op de beurzen de vlam in de pan kan slaan.

Wat gaan de markten doen?

Veranderingen in de rente hebben impact op alle beleggingscategorieën. Allereerst natuurlijk op obligaties. Als de rente omlaag gaat en de ECB ook hint op verdere renteverlagingen, dalen de rentes op obligaties mee. De obligatiekoersen stijgen dan, aangezien obligatiekoersen en de rentes in tegengestelde richting bewegen.

Beleggers in goud en cryptomunten zijn blij met renteverlagingen. Zij ontvangen over hun belegging geen rente. Dat nadeel ten opzichte van staats- en bedrijfsobligaties wordt kleiner als de rente daalt.

Voor de koersen van aandelen is een renteverlaging over het algemeen gunstig en een langer hoger blijvende rente slecht nieuws. Vooral aandelen van groeibedrijven, zijn nogal rentegevoelig. Zij moeten het immers vooral van winsten in de verre toekomst hebben. Bij een hoge rente zijn er voor beleggers aantrekkelijker alternatieven voor toekomstige winsten en cashflows, en daarmee daalt de waardering. Bij een lagere rente komen groeiaandelen weer meer in trek.

Bedrijven die veel geld lenen om toekomstige groei te financieren, zoals smallcaps of - daar zijn ze weer - groeibedrijven zullen het rentebesluit ook met belangstelling volgen. Dalende rentes maakt het goedkoper om geld te lenen en ze zijn voordeliger uit als ze een lening willen oversluiten.

Vastgoedbedrijven hebben ook baat bij een lagere rente. Bankaandelen niet, want dat kan de rentemarges onder druk zetten.

De euro staat onder druk als de rente omlaag gaat en kan een impuls krijgen bij een langer hoog blijvende rente. Dit moet u echter wel altijd in samenhang zien met de rentes uit andere landen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.